Ευρωεκλογές: Πυρετώδεις προετοιμασίες λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες - Αισιόδοξα μηνύματα για μεγαλύτερη προσέλευση από το 2019

Με πυρετώδεις ρυθμούς γίνονται οι προετοιμασίες για τις αυριανές (9/6/24) Ευρωεκλογές, με τις κάλπες να στήνονται σε όλη τη χώρα και να ανοίγουν πρωί – πρωί, περιμένοντας τους πολίτες που δε θα υποκύψουν στην επιθυμία για βουτιές ή τουλάχιστον, θα τα κάνουν και τα δύο: Και κάλπη και παραλία.

Αν και πολλές δημοσκοπήσεις έδειξαν δυσοίωνα νούμερα για μεγάλη αποχή, τουλάχιστον στη χώρα μας, ο εκπρόσωπος επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού κοινοβολίου Χάουμε Ντάουχ, δηλώνει πεπεισμένος για μεγαλύτερη προσέλευση στις ευρωεκλογές σε σχέση με το 2019.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι πολίτες πρέπει να αξιοποιήσουν την ψήφο τους και όχι να αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για εκείνους.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν είναι πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ασφαλές να ψηφίσουν χωρίς να υπάρξει ξένη παρέμβαση, ο Χάουμε Ντάουχ έστειλε σαφές μήνυμα τονίζοντας ότι «υπήρξε πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών των κρατών μελών αλλά και των θεσμών τους. Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί κανείς από αυτή την άποψη».

Όσον αφορά στο τι θα γίνει με την ακροδεξιά, επισήμανε ότι «θα δούμε. Ξέρω ότι γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες χώρες είναι πιο δυνατή από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Αλλά αυτές είναι εκλογές. Αυτό δεν είναι έρευνα. Αυτές είναι πραγματικές εκλογές. Θα εξαρτηθεί λοιπόν, από το ποιος θα ψηφίσει, ποιος θα απέχει. Αυτοί που θα ψηφίσουν θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν, από το πού θα είναι οι πλειοψηφίες. Ταυτόχρονα, λοιπόν, αυτό που μας λένε οι έρευνες είναι ότι την επομένη των εκλογών θα διατηρήσουμε εδώ μια εποικοδομητική πλειοψηφία».

Σε σχέση με την επόμενη ημέρα, αλλά και το επόμενο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές, ο εκπρόσωπος του ΕΚ εξήγησε τους σταθμούς της περιόδου που ακολουθεί.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση από το 2019. Αυτή θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη αύξηση της συμμετοχής από το 2014. Είναι αλήθεια ότι την επομένη των εκλογών έχουμε έναν νέο κύκλο, όπου η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αξιολογήσει αυτά τα αποτελέσματα. Μετά, μέσα σε δύο, τρεις εβδομάδες, οι πολιτικές ομάδες θα κάνουν την εκστρατεία και έχουμε τη δυνατότητα να συγκροτηθούν και να εκλέξουμε το δικό τους διοικητικό συμβούλιο, πρόεδρο κ.λπ..

Και τότε παράλληλα με αυτό, είναι προφανές ότι οι πολιτικές ομάδες θα παίξουν επίσης ρόλο στις συζητήσεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως γνωρίζετε, η πρόταση πρέπει να προέλθει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά η ψηφοφορία της εκλογής λαμβάνει χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προφανώς ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα δοκιμάσουν τις δυνατότητες για κάθε πιθανό υποψήφιο» υπογράμμισε. Τέλος, όπως είπε το σύνθημα είναι «Αξιοποίησε την ψήφο σου, αλλιώς άλλοι θα αποφασίσουν για σένα».

Χ. Δούκας: Όλα έτοιμα στον δήμο Αθηναίων για τις εκλογές

Στο μεταξύ, καθ’ όλα έτοιμος για την αυριανή εκλογική διαδικασία είναι ο δήμος Αθηναίων, ο οποίος θα έχει στη διάθεση των ψηφοφόρων 737 εκλογικά τμήματα.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Χάρης Δούκας, ανέφερε:

«Στον δήμο Αθηναίων είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. 737 εκλογικά τμήματα είναι διαθέσιμα και 1.300 δημοτικοί υπάλληλοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να κυλήσουν όλα ομαλά. Αύριο, όλες και όλοι ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Καλή ψήφο».