Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για το μολυσμένο νερό στη Μαγνησία - Τι έδειξε ο έλεγχος του ΕΟΔΥ

Στο δήμο Ρήγα Φεραίου έφτασαν οι εκθέσεις των εργαστηριακών ελέγχων του ΕΟΔΥ για το μολυσμένο νερό σε χωριά της Μαγνησίας, που έφερε έκρηξη κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τους, στις τοπικές κοινότητες Ριζομύλου και Στεφανοβικείου εντοπίστηκε μικροβιολογική επιβάρυνση του πόσιμου νερού σε ολικά κολοβακτηριοειδή, εντερόκοκκους και σαλμονέλα.

Για τον λόγο αυτό η αρμόδια υπηρεσία ζητάει από τον δήμο να λάβει μέτρα αντιμετώπισης, να προχωρήσει στον καθαρισμό και την απολύμανση των δεξαμενών και των συστημάτων αγωγών υδροδότησης, να γίνει καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου των γεωτρήσεων και των δεξαμενών.

Επίσης, ζητάει να ενημερωθούν οι πολίτες για την μικροβιολογική επιβάρυνση που διαπιστώθηκε και να γίνει παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης.

Βόλος: «Εντοπίστηκαν κοπρώδους μορφής μικρόβια», ανέφερε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου

Για το θέμα μίλησε στο Action 24 ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, ενώ αναφέρθηκε στις δύο επικρατέστερα σενάρια για το πώς μολύνθηκε το νερό.

«Σήμερα το φαινόμενο είναι σε ύφεση. Δεν έχουμε καμία εισαγωγή, ενώ και χθες δεν είχαμε επίσκεψη για ενυδάτωση στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Βιώνουμε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις του Δήμου και είναι περίπτωση που ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία, η οποία προκάλεσε τη σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης. Το νερό είναι μόνο για χρήση στην τουαλέτα. Από τη Δευτέρα, είχε πλέον εντοπιστεί απόλυτα το μικρόβιο της σαλμονέλας στη δεξαμενή και στο περιφερειακό δίκτυο. Δεν έχουμε ακόμα διαγνώσει τη γενεσιουργό αιτία» ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Υπάρχουν δύο εκδοχές, μια πιθανή ρωγμή δικτύου σε κάποιο σημείο και η άλλη είναι η δολιοφθορά.

Βαδίζουμε βήμα-βήμα, δεν έχουμε βρει κάποια ρωγμή στον αγωγό, κοντά σε κάποιον οχετό. Εντοπίστηκαν κοπρώδους μορφής μικρόβια. Υπάρχει κτηνοτροφική μονάδα και έχουμε απομονώσει τις γεωτρήσεις που συνδέονται μαζί της. Υπάρχει σενάριο για ακαθαρσίες στο υπέδαφος που στη συνέχεια αντλήθηκαν από το δίκτυο. Η διαδικασία δεν είναι απλή».