Εισαγγελική παρέμβαση για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία - Μοιράζονται εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσαν τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εντοπίστηκαν σε χωριά της Μαγνησίας λόγω μόλυνσης του νερού.

Σύμφωνα με το gegonotanews, συνεχίζονται οι έρευνες για το πώς μολύνθηκαν οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν νερό το Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο, την ώρα το Κέντρο Υγείας δέχεται διαρκώς πολίτες με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Παράλληλα, στους πολίτες μοιράζονται εμφιαλωμένα νερά, καθώς υπάρχει σχετική οδηγία να μην χρησιμοποιούν καθόλου το νερό της βρύσης.

Δείτε φωτογραφίες από τα εμφιαλωμένα νερά που μοιράζονται στους πολίτες:

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μόλυνση από σαλμονέλα, πώς φαίνεται να δημιουργήθηκε το πρόβλημα
Στο βακτήριο της σαλμονέλας φαίνεται πώς οφείλονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, εν αναμονή και των επίσημων αποτελεσμάτων, εντός της ημέρας, των δειγματοληψιών που έχουν ληφθεί και έχουν αποσταλεί σε διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο νερό της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε και το iefimerida.gr, το πρόβλημα εκ πρώτης φαίνεται να σχετίζεται με εργασίες που γίνονται για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, που επλήγησαν από τις καταστροφές που προκάλεσε το πέρασμα του «Daniel» στη Μαγνησία. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν εργασίες και στους αγωγούς όμβριων υδάτων και πιθανότατα εισχώρησε ακατάλληλο νερό στο δίκτυο ύδρευσης.

Σημειώνεται ότι το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, μετά από ενημέρωση του ΕΟΔΥ για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, στις 31 Μαΐου, διενήργησε την ίδια ημέρα δειγματοληψίες πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης των τοπικών κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και από την κεντρική υδατοδεξαμενή Ριζομύλου – Στεφανοβικείου. Τα δείγματα στάλθηκαν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας στη Λάρισα, απ’ όπου σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα ενημερώθηκε και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για τη λήψη μέτρων, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, αναλυτική διερεύνηση των κρουσμάτων, έλεγχος του δικτύου ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και λήψη δειγμάτων πόσιμου νερού του δικτύου ύδρευσης.