Οι εύζωνες φόρεσαν ποντιακά - Δείτε πώς η Προεδρική Φρουρά τίμησε τη Γενοκτονία των Ποντίων (photos)
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στο Σύνταγμα, όταν Εύζωνες με ποντιακή στολή, πραγματοποίησαν την αλλαγή φρουράς στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, πριν από 105 χρόνια.
Παρά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πλήθος κόσμου βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας, θέλοντας να τιμήσει τα 353.000 άτομα που έχασαν τη ζωή τους και όσους έμειναν πίσω και χρειάστηκε να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους.
Στην αλλαγή της προεδρικής φρουράς, δύο Εύζωνες, φορώντας, αντί της καθιερωμένης, την ποντιακή στολή, έλαβαν τις θέσεις τους.
Στο σημείο βρίσκονταν ποντιακοί σύλλογοι και ποντιακά σωματεία, ενώ ακουγόταν ο ήχος της ποντιακής λύρας.
Νωρίτερα, οι σύλλογοι και τα σωματεία πραγματοποίησαν μνημόσυνο και δοξολογία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, ενώ φέτος το σύνθημα είναι «Αν ξεχάσουμε, θα χαθούμε».
Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
Την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τη διεθνή κοινότητα ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«Σκύβουμε το κεφάλι, όπως και κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που εξοντώθηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους. Ταυτόχρονα, τιμούμε τη συμβολή αυτού του αδούλωτου τμήματος του Έθνους στην οικονομική και κοινωνική ανάταξη της πατρίδας μας. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας, παντού στον κόσμο», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κοινό χρέος να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη, μέχρι την επίσημη αναγνώριση της διεθνούς κοινοτητας.
«Μπορεί ορισμένα τραύματα να μην επουλωθούν ποτέ. Παραμένει, ωστόσο διαρκές το κοινό χρέος η ιστορική μνήμη να κρατηθεί ζωντανή. Την τεχνητή λήθη να αντιμάχεται διαρκώς η εγρήγορση. Με τη φωνή διαμαρτυρίας μας να ακούγεται ηχηρή, ώστε να διαπερνά τον χρόνο καθώς θα διεκδικεί τη δικαίωση. Μέχρι η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού», επισημαίνει.
«Η φετινή “Ημέρα Μνήμης”, συνεπώς, γίνεται ένα βροντερό κάλεσμα ευθύνης. Οι λαοί να πάψουν να μένουν αιχμάλωτοι του χθες. Χτίζοντας οι ίδιοι το δικό τους σήμερα, με πυξίδα την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Και μετατρέποντας τα διδάγματα της Ιστορίας σε ορμή προς ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό και δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε! Ούτε λησμονούμε. Επιμένουμε να διεκδικούμε!», καταλήγει ο πρωθυπουργός.
«Κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη»
«Τιμάμε σήμερα, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα που εξοντώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες πριν από 105 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας», τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αφορμή τη σημερινή μέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημειώνει στην δήλωση της πως «η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες βάρβαρες πράξεις στο μέλλον».
Ολόκληρη η δήλωση της ΠτΔ:
Τιμάμε σήμερα, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα που εξοντώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες πριν από 105 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε τη σημαντική συμβολή του ποντιακού Ελληνισμού στην ανόρθωση και ανάπτυξη του ελληνικού κράτους, καθώς μετέφερε στη μητέρα πατρίδα τον δυναμισμό και τις αξίες του.
Κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη. Και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες βάρβαρες πράξεις στο μέλλον.