Κολυδάς για αφρικανική σκόνη: «Το εντονότερο γεγονός που έχει καταγραφεί στην Αθήνα» - Πώς εξηγείται το απόκοσμο χρώμα

Την Τρίτη που μας πέρασε (23/4) άπαντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και όχι μόνο, σχολίαζαν εκτενώς το πορτοκαλί χρώμα που πήρε ο ουρανός της Αθήνας λόγω του έντονου επεισοδίου αφρικανικής σκόνης που πέρασε πάνω από την Ελλάδα.

Τις απόκοσμες και πρωτόγνωρες εικόνες σχολίασε με ανάρτησή του στον προσωπικό του ιστότοπο και ο γνωστός μετεωρολόγος, διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως κατά την προσωπική του άποψη το εν συγκεκριμένο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Αφρική είναι «το εντονότερο» που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στην Αθήνα.

«Ερεύνησα ιστορικά στοιχεία περιπτώσεων με μεγάλες μεταφορές σκόνης, τις οποίες σας μεταφέρω. Οι περισσότερες είναι καταγεγραμμένες στο προσωπικό μου ημερολόγιο όπως τις έζησα στη βάρδια της ΕΜΥ από το 1986», γράφει στην ανάρτησή του, προτρέποντας όποιον συνάδελφό του, μετεωρολόγο έχει καταγράψει κάποια άλλη περίπτωση, να του την κοινοποιήσει.

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί:

  • 7 Μαρτίου 1902
  • 28 Μαρτίου 1931
  • 23 Απριλίου 1965
  • 17 Απριλίου 2005
  • 14 Απριλίου 2008
  • 21 Μαΐου 2008

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς, υπάρχουν στοιχεία και για τις 25/2/2001, 24/2/2006, 6/3/2009, 21/5/2008 και 10/11/2010.

Γιατί δημιουργήθηκε το απόκοσμο πορτοκαλί τοπίο

Προσπαθώντας να εξηγήσει το έντονο πορτοκαλί χρώμα του ουρανού, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε το ότι δεν υπήρξε βροχή, όπως γίνεται συνήθως, οπότε η σκόνη δεν ”ξεπλύθηκε” και παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα αιωρούμενη στην ατμόσφαιρα. Το ”απόκοσμο” χρώμα δημιουργήθηκε λόγω της σκέδασης του φωτός, όπου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ώρα που σημειώθηκε το max της μεταφοράς που συνέπεσε με το ηλιοβασίλεμα».

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πάντως, η αφρικανική σκόνη, θα περιοριστεί σήμερα, Πέμπτη (25/4) μόνο στα Δωδεκάνησα, με τις υπόλοιπες περιοχές να παίρνουν σταδιακά… ανάσα.