Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ με αιχμή την ακρίβεια - Δείτε πώς θα κινηθούν αύριο τα ΜΜΜ

Από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα ξεκινήσουν οι απεργίες οι οποίες θα κορυφωθούν την Τετάρτη 17 Απριλίου με την στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ.

Αύριο 16 Απριλίου από τις 5 το πρωί έως τις 5 το πρωί της 17ης Απριλίου 2024, θα σιγήσουν όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΤΑ, Γραφεία Τύπου και site λόγω της προκήρυξης 24ωρης απεργίας της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της ΕΤΗΠΤΑ.

Αιχμή της απεργίας είναι οι πενιχρές αποδοχές των εργαζόμενων, που δεν επαρκούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις οικογενειακές και προσωπικές τους ανάγκες, την αυξανόμενη ακρίβεια, η οποία εξαφανίζει τα εισοδήματα των οικογενειών.

Παράλληλα, όχι μόνο οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας – σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ βιώνουμε μια σειρά αλλεπάλληλων εκρηκτικών αυξήσεων, οι οποίες δημιουργούν μία ασφυκτική κατάσταση για τις οικογένειες που βλέπουν τα εισοδήματα και τους πόρους τους ουσιαστικά να εκμηδενίζονται.

Διατρανώνουμε τη διαμαρτυρία μας για τη συνεχιζόμενη και διαρκώς αυξανόμενη πίεση εις βάρος της δημοσιογραφίας και των δημοσιογράφων, και τελικά εις βάρος της αξιόπιστης και ελεύθερης ενημέρωσης, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατικής λειτουργίας.

Η ΕΣΗΕΑ διεκδικεί:

– ΣΣΕ σε όλα τα ΜΜΕ τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να πάψουν επιτέλους να είναι όμηροι άναρχων εργασιακών συνθηκών και πολύ χαμηλών αμοιβών. Επισημαίνεται ότι στην πρόσφατη οδηγία της ΕΕ για «επαρκείς κατώτατους μισθούς», καλούνται τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ώστε να καλύπτονται από αυτές το 80% των εργαζομένων. Η ενημέρωση είναι αγαθό και δημοκρατική εγγύηση και οι υπηρέτες της διεκδικούν την επαγγελματική και εργασιακή τους αξιοπρέπεια.

– Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που εξανεμίζει τους μισθούς και οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.

– Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.

– Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

– Ενημέρωση με αξιοπιστία και πλουραλισμό.

– Ασφάλεια στις μετακινήσεις των πολιτών και στους εργασιακούς χώρους.

Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η επαναφορά του συλλογικού εργασιακού δικαίου είναι υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, με απώτερο σκοπό την Ελευθεροτυπία, την αξιόπιστη κι ελεύθερη Ενημέρωση, με κανόνες δεοντολογίας, αξιοπιστίας και πλουραλισμού.

Την Τετάρτη 17 Απριλίου με προβλήματα θα μετακινηθεί το επιβατικό κοινό καθώς θα ακινητοποιηθούν για ένα 24ωρο μετρό, ηλεκτρικός και σιδηρόδρομος ενώ δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια.

Με σύνθημα «η ακρίβεια στα ύψη , οι μισθοί στα τάρταρα ,οι εκπρόσωποι ΓΣΕΕ ζητούν πραγματικές αυξήσεις τους μισθούς, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος επανέλαβε το αίτημα για διατίμηση και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων για έναν χρόνο, καθώς και μείωση του ΦΠΑ.

Επιπλέον, τη συμμετοχή τους στην απεργία ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά.

Την ημέρα της κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ καλεί στις 11 το πρωϊ σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ μισή ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα.

Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.