Τράπεζα της Ελλάδας: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης “φωτογραφίζει” ως βασική παράμετρο του μείγματος πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί για την ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της εθνικής οικονομίας.

 

Η έκθεση προκρίνει “τη μείωση των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επανένταξη και η παραμονή περισσότερων εργαζομένων στην αγορά εργασίας”.

Προφανώς, η καμπάνα χτυπά για τους εργαζόμενους και κυρίως τους νέους, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ από τα 2.484.637 συνταξιούχους στη χώρα., τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο είναι ηλικίας από 71 ετών και άνω :

– Το 36,2% των συνταξιούχων είναι 71 – 80 ετών (898.569 άτομα)

– Το 27,6% των συνταξιούχων είναι άνω των 81 ετών (685.836 άτομα)

Η συνταγή της ενεργού γήρανσης συνοδεύεται και από την μείωση των συντάξεων σε συνδυασμό με το προσφατο μέτρο κατάργησης της κράτησης του 30% της σύνταξης για συνταξιούχους οι οποίοι επιλέγουν να εργάζονται.

Οι νέες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα -εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης- δεν υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 748 ευρώ μικτά, ενώ του Δημοσίου μόλις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ μικτά.

Σήμερα, τα όρια ηλικίας έχουν κλειδώσει σε δύο βασικές κατηγορίες: οι εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είτε στα 62 έτη, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης (12.000 ένσημα), είτε στα 67 έτη, με συμπληρωμένη απλώς μια 15ετία (4.500 ένσημα).

Παράλληλα, υπάρχουν -αν περιορισμένες- ειδικές κατηγορίες ασφάλισης και συνταξιοδότησης, όπως τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, οι συνταξιοδοτήσεις λόγω αναπηρίας με βάση το ποσοστό κάθε δικαιούχου, αλλά και οι συντάξεις χηρείας.
Επίσης, για ειδικές κατηγορίες κυριώς εργαζομένων γυναικών έχει δρομολογηθεί νομοθετικά η σύγκλιση των οριών συνταξιοδότησης με αυτά των υπολοίπων εργαζομένων.

Τι έρχεται

Ωστόσο, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν.3863/10), τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανακαθορίζονται κάθε τριετία «με βάση τη μεταβολή του προσδόκιμου της επιβίωσης του πληθυσμού.
Στο θέμα , είχε αναφερθεί προσφάτως ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου, ο οποίος αν και δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αναπροσαρμογής των ορίων ηλικίας για σύνταξη έως το 2027, πρόσθεσε: “Κάποια στιγμή θα γίνει, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία”.

Την όποια αμφιβολία (ή ελπίδα) καταρρίπτουν:

– Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος στην έκθεση του προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προβεί στην αύξηση των ορίων ηλικίας κατά τέσσερα έτη για τους νέους εργαζόμενους που εισέρχονται τώρα στην αγορά εργασίας. Αιτία είναι η σύνδεση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί στα όρια ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής.

Στην έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, που αξιοποιεί στοιχεία του 2022, τονίζεται ότι τα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης, που είναι το πρώτο όριο συνταξιοδότησης, είναι πιθανό να αυξηθούν στα 66 έτη για καταβολή πλήρους σύνταξης.
Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται στο γενικό όριο ηλικίας που είναι τα 67 έτη, εντούτοις γίνεται αντιληπτό πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί και εκεί ανάλογη αύξηση ορίων. Αν βέβαια συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το γενικό όριο θα ανέλθει στα 71 έτη, από τα 67 που είναι σήμερα.

– Οι κατευθύνσεις της Eurostat, σύμφωνα με τις οποίες, με βάση τόσο το προσδόκιμο ζωής όσο και το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η Ελλάδα θα πρέπει να το ανώτατο όριο κατά ενάμισι έτος στα 68,5 έτη, ενώ για την πρόωρη συνταξιοδότηση κατά ένα έτος και τρεις μήνες, στα 63,5 έτη.