Ένοχος ο Μίχος, αθώα η μητέρα - Ο κομβικός ρόλος των ενόρκων στην υπόθεση του Κολωνού

Ο κομβικός ρόλος των ενόρκων στην υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, αναδείχθηκε χθες μέσα από την απόφαση που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επί της ενοχής των 20 κατηγορουμένων (από τους 26 που κάθισαν στο εδώλιο) τους οποίους έκρινε ενόχους κατά περίπτωση για αδικήματα που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης ακόμη και για μαστροπεία της.

Συγκεκριμένα, με την πλειοψηφία των λαϊκών δικαστών, ήτοι των ενόρκων, ο Ηλίας Μίχος κρίθηκε μεταξύ άλλων ένοχος για βιασμό της ανήλικης με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Αντίθετα η μητέρα του κοριτσιού και πάλι με την πλειοψηφία των ενόρκων κρίθηκε αθώα από τα βαριά κακουργήματα που αντιμετώπιζε. Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από συγκεντρωμένους έξω από το Εφετείο, έρχεται έτσι σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε προτείνει ως προς τους παραπάνω δυο κατηγορούμενους η εισαγγελέας της έδρας.

Η αυλαία ωστόσο της πολύκροτης αυτής δίκης, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών για λόγους προστασίας του ανήλικου θύματος, αναμένεται να πέσει την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα το πρωί της Δευτέρας η εισαγγελέας θα αναπτύξει στο δικαστήριο την πρότασή της για τα ελαφρυντικά που ζήτησαν δια των δικηγόρων τους όσοι κρίθηκαν ένοχοι και εν συνεχεία το δικαστήριο θα αποφασίσει. Μετά και την απόφαση για τα ελαφρυντικά, θα ακολουθήσει εισαγγελική πρόταση για τις ποινές και η απόφαση του δικαστηρίου για αυτές. Εφόσον ανακοινωθούν και οι ποινές η δίκη θα ολοκληρωθεί.

Τώρα όσον αφορά στη χθεσινή ετυμηγορία των μελών του δικαστηρίου – το συγκροτούν τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι – αυτή ήταν «καταπέλτης» για τον Ηλία Μίχο κυρίως ως προς το καταδικαστικό σκέλος της για το αδίκημα του βιασμού της ανήλικης. Η απόφαση για ενοχή για το αδίκημα του βιασμού ελήφθη από έναν τακτικό δικαστική και από τους τέσσερις ενόρκους. Αντίθετα δυο τακτικοί δικαστές είχαν την άποψη ότι ο 55χρονος θα πρέπει να κηρυχθεί αθώος για την παραπάνω κατηγορία. Ως προς αυτή την κατηγορία για την οποία ο Ηλίας Μίχος κρίθηκε τελικά ένοχος η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει προ ημερών την αθώωση του λόγω αμφιβολιών. Η ενοχή πάντως του κατηγορούμενου για βιασμό της ανήλικης, αποτελεί «κλειδί» για την ποινή που μπορεί να του επιβληθεί. Αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό το δικαστήριο μπορεί να του επιβάλλει ακόμη και ισόβια.

Ακόμη, το δικαστήριο αποφάσισε να κηρύξει ένοχο τον ο 55χρονο ιδιοκτήτη mini market και για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη. Επιπλέον με την ίδια απόφαση ο Ηλίας Μίχος κρίθηκε κατά πλειοψηφία ένοχος για πορνογραφία ανηλίκου καθώς για παράνομη κατοχή όπλων. Απόφαση περί ενοχής του 55χρονου έλαβε με οριακή πλειοψηφία (4-3) το δικαστήριο και για το αδίκημα της μαστροπείας σε βάρος του παιδιού, το οποίο του έχει αποδοθεί. Αντίθετα, ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αθωώθηκε για το αδίκημα της εμπορίας ανήλικου.

Εκ διαμέτρου αντίθετη με την εισαγγελική πρόταση ήταν όμως η απόφαση που εξέδωσε κατά πλειοψηφία το δικαστήριο και για την μητέρα της ανήλικης. Συγκεκριμένα η 38χρονη κρίθηκε αθώα με πλειοψηφία των ενόρκων για το σύνολο σχεδόν των κατηγοριών που της είχαν αποδοθεί. Τα αδικήματα για τα οποία αθωώθηκε με βάση την κρίση των τεσσάρων ενόρκων αφορούν στα κακουργήματα της πορνογραφίας και της μαστροπείας σε βάρος της κόρης της. Αντίθετα, οι τακτικοί δικαστές μέλη του δικαστηρίου μειοψήφησαν, έχοντας προφανώς την άποψη ότι η κατηγορούμενη θα πρέπει να κριθεί ένοχη για τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Το μόνο αδίκημα για το οποίο η μητέρα του κοριτσιού κρίθηκε ένοχη είναι αυτό της εκβίασης σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος της πρώην σήμερα συζύγου του Ηλία Μίχου. Αντίθετα, η εισαγγελέας με την πρότασή της προς το δικαστήριο είχε ζητήσει την ενοχή της κατηγορούμενης για το σύνολο των αδικημάτων που της είχαν αποδοθεί.

Τέλος, χθες το δικαστήριο με την απόφασή του έκρινε ένοχο τον αποκαλούμενο «Μιχάλη» για τα κακουργήματα της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας σε βάρος της 12χρονης και τον αθώωσε για το κακούργημα της απόπειρας γενετήσιων πράξεων.

Για τους υπόλοιπους 23 κατηγορούμενος, τους αποκαλούμενους «πελάτες» της 12χρονης, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους 17 από αυτούς κατά περίσταση για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο τετελεσμένες ή σε απόπειρα και για παιδική πορνογραφία.