Τα τρακτέρ επιστρέφουν στις Βρυξέλλες-Αγροτικά συλλαλητήρια και στην Ελλάδα

Επιστρέφουν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες σήμερα στις Βρυξέλλες, για να διαδηλώσουν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ενώ και στην Ελλάδα οι αγρότες προγραμματίζουν συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις.

Παραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα ενίσχυσαν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα το μπλόκο στο Τελωνείο Ευζώνων όπου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι παναγροτικό συλλαλητήριο, ενώ θα προχωρήσουν και σε πολύωρο αποκλεισμό του δρόμου. Παράλληλα, οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν προγραμματίσει στις 6.30 το απόγευμα μηχανοκίνητες πορείες στην Λάρισα και στην Καρδίτσα.

Επιπλέον, συνάδελφοί τους θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής οδό Αθηνών – Λαμίας στο Κάστρο Βοιωτίας από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, ενώ αγρότες του Αιγίου θα επιχειρήσουν συμβολικό κλείσιμο της Ολυμπίας Οδού. Επιπλέον, παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο Μεσολόγγι.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε από το βήμα του Συνεδρίου Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Αλιευτικού Τουρισμού ότι: “Η φωνή μας στις Βρυξέλλες θα είναι η φωνή όλων των αγροτών της χώρας”. Ο κ.Αυγενάκης πρόκειται να καταθέσει 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ. Πάντως, στην ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε και στους ελέγχους στην αγορά λέγοντας ότι θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν εκτός από το γάλα και στο μέλι, στο κρέας και στα οπωροκηπευτά.

Επιστρέφουν στις Βρυξέλλες οι αγρότες

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα την 1η Φεβρουαρίου, όταν πάνω από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της ευρωπαϊκής συνοικίας, σήμερα οι αγρότες επιστρέφουν για να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση θα συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Οι διαδηλωτές αναμένεται να εισέλθουν στην πρωτεύουσα περί τις 9.30 και να συναντηθούν στις 11.00 (ώρες Ελλάδας) στην πλατεία Σούμαν, έξω από την έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου θα συνεδριάζουν οι Υπουργοί Γεωργίας.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Σύμφωνα με εκπροσώπους βελγικών αγροτικών συνδικάτων, εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν και σήμερα τις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται πάντως να ξεπεράσουν τη συμμετοχή της 1ης Φεβρουαρίου.

Οι βελγικές αρχές, από την πλευρά τους, προειδοποιούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για «μείζονα κυκλοφοριακά προβλήματα» και τους παροτρύνουν να μη χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, να προτιμήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους.