Τι όπλισε το χέρι του Αιγύπτιου, το κίνητρο και τα στοιχεία από τις καταθέσεις των μαρτύρων - Κοινή δήλωση Σπύρου και Δέσποινας Καρνέση

Σαστισμένο παραμένει το πανελλήνιο από την πρωτοφανή τραγωδία που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στην ναυτιλιακή εταιρεία European Product Carriers στη Γλυφάδα όταν ο 76χρονος Αιγύπτιος μπήκε στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης και με μία καραμπίνα ανά χείρας, αφαίρεσε τη ζωή της Μαρίας Καρνέση, του γαμπρού της Αντώνη Βλασσάκη και του καπετάνιου Ηλία Κουκουλάρη.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να φωτιστούν, κυρίως μέσα από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, οι σκοτεινές γωνίες της ιστορίας και να αποκαλυφθούν οι λόγοι που έκαναν τον πάλαι ποτέ άνθρωπο της οικογένειας να ζωστεί με δύο όπλα και να σπείρει τον όλεθρο.

Σίγουρα η απόλυση του από την επιχείρηση που εργαζόταν για περισσότερα από 35 χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του. Πιθανόν ένιωσε βαθιά προδομένος από τους ανθρώπους που «υπηρετούσε» τόσα χρόνια. Σίγουρα το θέμα δεν ήταν οικονομικό, αλλά συναισθηματικό, μιας και ο 76χρονος διέθετε μεγάλη οικονομική επιφάνεια που θα του επέτρεπε να μην εργαστεί ξανά μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Τι ήταν λοιπόν αυτό που του όπλισε το χέρι; Όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αυτό που λειτούργησε καταλυτικά στο να αρπάξει ένα όπλο και να αποφασίσει να σκοτώσει είναι η επικείμενη έξωση από το σπίτι που κατοικούσε επί χρόνια. Απ’ ότι φαίνεται ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αυτό που τον έκανε να νιώσει να ξεριζώνονται βίαια οι επί δεκαετίες δεσμοί του με την εφοπλιστική οικογένεια. Πιθανόν δεν μπόρεσε να δεχθεί πως στα 76 του χρόνια και μετά από τόση δουλειά οι άνθρωποι αυτοί θα τον έβγαζαν από το σπίτι που θεωρούσε δικό του.

Αν και από την ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια προκύπτει πως το σπίτι στο οποίο έμενε ο 76χρονος δεν ανήκει στην Μαρία Καρνέση, και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να τον απομακρύνει, από τις καταθέσεις των μαρτύρων που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές αποκαλύπτεται πως για κάποιο λόγο ο δράστης θεωρούσε πως πρόκειται να διωχθεί από την οικία και πως υπεύθυνη για αυτό ήταν κυρίως η Μαρία

Όπως κατέθεσε συγκεκριμένα ένας μάρτυρας που βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον δράστη λίγο πριν το μακελειό: «Μου είπε ότι σήμερα θα τελειώσουν όλα για τον ίδιο και πως είναι η τελευταία μέρα του και πως πάει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Ακόμη μου είπε ότι τον διώξανε από το σπίτι και πως του είπαν πως θα τον κάψουν μέσα στο σπίτι αν δεν βγει». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας αναφέρει: «Ο Άρης συνέχισε στο διάδρομο και εγώ τον ακολούθησα και του είπα πάλι να σταματήσει τις βλακείες και να φύγει από την εταιρεία. Αυτός τότε σηκώνει το αριστερό του χέρι και βλέπω ότι κρατάει ένα όπλο. Εγώ αμέσως του έσπρωξα το χέρι προσπαθώντας να απομακρύνω το όπλο και εκείνος μου είπε: “Φύγε από τη μέση, έχεις καλή οικογένεια και δεν θέλω να σε σκοτώσω. Θα τελειώσω αυτούς που θέλουν να με διώξουν από το σπίτι”».

Ακόμη ένα στοιχείο που προκύπτει από τις καταθέσεις των μαρτύρων είναι ότι ο δράστης ήθελε κατά κάποιο τρόπο να θέσει την αδερφή της Μαρίας Καρνέση, Δέσποινα, εκτός των όσων τραγικών πρόκειται να συμβούν, κλειδώνοντάς την μέσα στο γραφείο της.

Συγκεκριμένα ένας μάρτυρας κατέθεσε πως είδε τον 76χρονο να κλειδώνει την Δέσποινα Καρνέση στο γραφείο της και να πετά τα κλειδιά. Αν ήθελε να την σκοτώσει θα μπορούσε να το κάνει εύκολα καθώς, όπως προκύπτει από την κατάθεση, βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο. Αντίθετα επέλεξε να την κλειδώσει στο γραφείο, να πετάξει τα κλειδιά και να κατευθυνθεί προς το σημείο που βρισκόταν η ήδη τραυματισμένη Μαρία Καρνέση προκειμένου να την αποτελειώσει, κάτι που δείχνει πως δεν είχε στο στόχαστρο του και τις δύο αδελφές παρά μόνο τη μία από αυτές.

«Είχα δει νωρίτερα ότι ο Άρης είχε πάει στο γραφείο της γυναίκας του Βλασσάκη, της κυρίας Δέσποινας και την κλείδωσε μέσα στο γραφείο. Αφού πήρε τα κλειδιά και κατέβηκε στον 2ο όροφο, πέταξε τα κλειδιά στις σκάλες» ανέφερε ο μάρτυρας συγκεκριμένα.

«Ο Άρης έβαλε την κάννη στο μάτι της κυρίας Μαρίας»

Παράλληλα, σοκ προκαλεί και η κατάθεση έτερου μάρτυρα ο οποίος βρισκόταν μπροστά στη δολοφονία της Μ. Καρνέση και, μιλώντας στους αστυνομικούς, αναφέρθηκε στις τελευταίες της στιγμές.

«Η κυρία Μαρία ήρθε προς το γραφείο μου και προσπάθησε να καλυφθεί και αυτή και τότε πλησίασε ο Άρης. Επειδή ήμουν και εγώ εκεί του φώναζα να σταματήσει και πως υπάρχει και άλλος κόσμος. Τότε είδα τον Άρη να βάζει την κάννη της καραμπίνας στο μάτι της κυρίας Μαρίας και ακούστηκε ξανά ένα “μπαμ”. Ο Άρης απομακρύνθηκε από τον χώρο και η κυρία Μαρία προσπάθησε τραυματισμένη να καθίσει σε μία καρέκλα. Εγώ αμέσως σηκώθηκα και έτρεξα να φύγω από τον πρώτο όροφο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κατάθεση του μάρτυρα

«Άκουσα “Βοήθεια καλέστε την αστυνομία”. Τότε κατάλαβα ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει γιατί στην αρχή ακούγοντας τα “μπαμ” δεν κατάλαβα ότι ήταν πυροβολισμοί. Μετά είδα την κυρία Μαρία να κατεβαίνει από τον 2ο όροφο και να έρχεται προς τον χώρο των δικών μας γραφείων. Είδα ότι στην αριστερή πλευρά του στήθους της είχε αίματα. Μόλις μπήκε στα γραφεία μας, ο Αντώνης Βλασσάκης έκλεισε την πόρτα που χωρίζει τον χώρο από τις σκάλες.

Αμέσως μετά όμως, από τη δεύτερη είσοδο που υπάρχει λίγα μέτρα πιο δίπλα, μπήκε ο Άρης με καραμπίνα στο χέρι. Ο Άρης είναι υπάλληλος της εταιρείας και με την οικογένεια Καρνέση νομίζω ότι τους συνέδεε κάποια σχέση. Για την ακρίβεια νομίζω ότι η μητέρα του κυρίου Σπύρου του ιδιοκτήτη είχε βαφτίσει τον Άρη. Ο Άρης σκεφτείτε ότι τώρα ήταν πάνω από 70 ετών και νομίζω ότι είναι Αιγύπτιος. Η θέση του Άρη στην εταιρεία δεν ήταν εδώ στα κεντρικά γραφεία. Πιο πολύ απασχολούνταν σε ένα ιδιωτικό νησί που έχει η οικογένεια αλλά όποτε ερχόταν στην Αθήνα νομίζω πως έμενε σε ένα διαμέρισμα της εταιρείας εδώ στη Γλυφάδα.

Για να συνεχίσω σε αυτό που σας περιέγραφα, μόλις λοιπόν μπήκε πυροβόλησε τον Αντώνη και τότε εγώ επειδή φοβήθηκα κρύφτηκα κάτω από το γραφείο μου. Συνέχισαν να ακούω πυροβολισμούς και άκουσα τον Άρη να λέει “ποιος είναι αυτός που θα με βγάλει εμένα από το σπίτι”. Η κυρία Μαρία ήρθε προς το γραφείο μου και προσπάθησε να καλυφθεί και αυτή και τότε πλησίασε ο Άρης. Επειδή ήμουν και εγώ εκεί του φώναζα να σταματήσει και πως υπάρχει και άλλος κόσμος. Τότε είδα τον Άρη να βάζει την κάννη της καραμπίνας στο μάτι της κυρίας Μαρίας και ακούστηκε ξανά ένα “μπαμ”. Ο Άρης απομακρύνθηκε από τον χώρο και η κυρία Μαρία προσπάθησε τραυματισμένη να καθίσει σε μία καρέκλα. Εγώ αμέσως σηκώθηκα και έτρεξα να φύγω από τον πρώτο όροφο».

Η Δέσποινα Καρνέση αρνείται προς το παρόν να δώσει κατάθεση

Την ίδια ώρα την άρνηση της να δώσει κατάθεση εξέφρασε η Δέσποινα Καρνέση όταν ρωτήθηκε σχετικά από αστυνομικούς.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία επικοινώνησε με την κυρία Καρνέση και της ζήτησε να καταθέσει με την ίδια να το αρνείται προς το παρόν.

Κοινή δήλωση Σπύρου-Δέσποινας Καρνέση: «Παύει η συζήτηση για άλλες υποθέσεις μας – Σεβαστείτε το πένθος μας»

Την πρώτη τους κοινή δήλωση για το φονικό στη Γλυφάδα στο οποίο έπεσαν νεκροί η αδερφή τους Μαρία, ο διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής τους εταιρείας και ένας καπετάνιος που εργαζόταν στο λογιστήριο εξέδωσαν ο Σπύρος και η Δέσποινα Καρνέση.

Σε αυτή τα δύο αδέλφια της εφοπλιστικής οικογένειας αφού εκφράζουν το ευχαριστώ σε όσους τους συμπαραστέκονται, στη συνέχεια ζητούν «σεβασμό στο πένθος που βιώνουμε».

Παράλληλα ανακοινώνουν ότι «η ανείπωτη θλίψη μας επιτάσσει την παύση κάθε συζήτησης για οποιαδήποτε άλλη υπόθεσή μας».

«Δηλώνουμε επίσης ότι οτιδήποτε άλλο διακινείται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξ’ ονόματος οποιουδήποτε από εμάς, δεν μας εκφράζει» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους ο Σπύρος Καρνέσης και η αδερφή του, Δέσποινα.

Η κοινή δήλωση Καπτα-Σπύρου Καρνέση και Δέσποινας Καρνέση

Κατανοούμε απόλυτα πως το τραγικό γεγονός που συγκλονίζει τις οικογένειες μας τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ειλικρινά όσους μας συμπαραστέκονται.

Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να εκφράσουμε για ακόμα μία φορά τη θερμή μας έκκληση, προς κάθε κατεύθυνση, για σεβασμό στο πένθος που βιώνουμε.

Η ανείπωτη θλίψη μας επιτάσσει την παύση κάθε συζήτησης για οποιαδήποτε άλλη υπόθεσή μας.

Και αυτή είναι η αυθεντική και μόνη βούληση όλων των μελών της οικογένειάς μας.

Δηλώνουμε επίσης ότι οτιδήποτε άλλο διακινείται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξ’ ονόματος οποιουδήποτε από εμάς, δεν μας εκφράζει.

– Καπτα-Σπύρος Καρνέσης
– Δέσποινα Καρνέση