Συνεδριάζουν στη Σίνδο οι αγρότες ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό – Οι πιθανές ημερομηνίες

Για τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ετοιμάζονται οι αγρότες, οι οποίοι στις 11:00 αναμένεται να πραγματοποιήσουν πανελλαδική σύσκεψη στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφασίσουν για τα μέλη της επιτροπής που θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επιτροπή αναμένεται να είναι πολυμελής καθώς οι αγρότες επιθυμούν να εκπροσωπηθούν όλες οι περοχές της χώρας καθώς και όλοι οι κλάδοι, όπως αλιείς και μελισσουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών θα γίνει Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη πρωί, επειδή ο κ. Μητσοτάκης γυρίζει την Δευτέρα από το Βελιγράδι. Το πρόγραμμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα.

πό την πλευρά των αγροτών της Θεσσαλίας, διαμηνύεται πως θα ζητήσουν και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το υπόμνημα που έχουν στείλει και εάν δεν θα μπορούσε η συνάντηση να γίνει τη Δευτέρα θα την ζητήσουν για την Τρίτη.

Η επιστολή των αγροτών με τα αιτήματά τους έφτασε στα χέρια του πρωθυπουργού με τον ίδιο να προτίθεται να τους συναντήσει την προσεχή Δευτέρα εφόσον προηγουμένως λυθεί το θέμα της εκπροσώπησής τους.

Π. Μαρινάκης: Αναμένουμε να μάθουμε ποιους θα συναντήσει και ποιους θα εκπροσωπούν

«Ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα αλλά πρώτα αναμένουμε να μάθουμε ποιους θα συναντήσει και ποιους θα εκπροσωπούν. Ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα: ανοιχτοί δρόμοι, σημαίνει συνέχιση του διαλόγου. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φτάσουμε σε ένα σημείο να εμποδίζονται οι πολίτες από την ελεύθερη διέλευσή τους. Υπάρχει η καλή διάθεση από την κυβέρνηση, η οποία προκύπτει από πράξεις να ακούσουμε τους αγρότες».

Ο υπουργός Επικρατείας Mάκης Βορίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε: «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, προϋπόθεση οι ανοικτοί δρόμοι δεν θέλουμε παρακώλυση συγκοινωνιών – δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να συζητήσω τις τεχνικές λεπτομέρειες , όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό Το ποτήρι είναι μισογεμάτο, όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις».

Μιλώντας στην ΕΡΤ εκπρόσωποι των αγροτών μετά το ΝΑΙ του πρωθυπουργού για συνάντησή μαζί τους επισημαίνουν ότι προσδοκούν μέσα από τη συζήτηση να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους.

Η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών έχουν ήδη υλοποιηθεί και αποκάλυψε πως η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα δοθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

«Πολλά από τα οποία περιγράφονται στο συγκεκριμένο κείμενο έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε εν μέρει, είτε συνολικά. Είναι μεγάλο το ζήτημα κόστους, αλλά έχουμε μειώσει το ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές. Εξετάζουμε τον τρόπο που θα δοθεί η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Το υπόμνημα των αγροτών προς τον Πρωθυπουργό περιλαμβάνει, 9 βασικά αιτήματα μεταξύ αυτών:

  • αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο
  • πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα
  • μη εφαρμογή και επαναδιαπραγμάτευση νέας ΚΑΠ.
  • μέτρα και έλεγχοι για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με τα μεγαλύτερα μπλόκα να βρίσκονται σε Μάλγαρα, Γρεβενά Φλώρινα Μουδανιά και Πλατύκαμπο.

Την αναπαράσταση της «κηδείας της αγροτιάς» έκαναν οι αγρότες σε δρώμενο στο τελωνείο της Καστοριάς.

«Συνεχίζουμε δυναμικά ό,τι έχουμε προγραμματίσει. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω ακόμη και την ώρα που θα γίνεται η συνάντηση»πίσω ακόμα και την ώρα της συνάντησης» λένε οι αγρότες της Καστοριάς.

 

Αντιπολιτευτικά πυρά για το αγροτικό

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση για το αγροτικό. Για εμπαιγμό των αγροτών κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αγρότες ζουν μία αβίωτη συνθήκη ειδικά φέτος και έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία σειρά, μία δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνει τις λύσεις για αυτά τα θέματα] ανέφερε ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΝΤ1.

Ανυπαρξία σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής βλέπει το ΠΑΣΟΚ

«Είναι άλλο να τα κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα και άλλο να κλείσουν τους δρόμους. Το να κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα μπορεί να είναι μία μέθοδος ώστε να γίνουν ορατοί» σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδώνης

Στα μπλόκα τον αγροτών στον Πλατύκαμπο βρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

«Θυμόμαστε όλοι την πρώτη μέρα πως ξεκίνησε με καταστολή, με συκοφαντίες, και τώρα με κάποια μέτρα κοροϊδία, είναι κοροϊδία πραγματικά δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, δεν καλύπτουν το σύνολο των αιτημάτων σας, γι’ αυτό χρειάζεται τώρα να συνεχιστεί ο αγώνας.» ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας .

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι έδωσε ένα δις στους αγρότες. Δε λέει όμως ότι τα περισσότερα λεφτά από αυτά, είναι από τις εισφορές των αγροτών. Με τα ψέματα δεν μπορείτε να κάνετε πολιτική» είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Δεν θέλει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για τον απλούστατο λόγο ότι έχει μια διαφορετική πολιτική στρατηγική» είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες παράγουν σε ένα κόστος πολύ υψηλό» σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας».

Την Παρασκευή αντιπροσωπείες από όλα τα μπλόκα θα βρεθούν στη Σίνδο Θεσσαλονίκης να ορίσουν την επιτροπή που θα τους εκπροσωπήσει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Μαρία Σταθοπούλου, Ειρήνη Κυρίτση, Δώρα Μήτρα, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Σοφία Ζουζέλη, Ανδρέας Σταματόπουλος