Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα, διαμηνύει η κυβέρνηση στους αγρότες - Μετά την Agrotica αποφασίζουν νέες κινητοποιήσεις

Αποφασισμένη να μην προβεί σε ανακοινώσεις περαιτέρω μέτρων για τους αγρότες είναι η κυβέρνηση, μετά τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή. Εκείνοι, από την πλευρά τους, χαρακτηρίζουν όσα ανακοινώθηκαν «σταγόνα στον ωκεανό» και ενισχύουν την παρουσία τους με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη και την έκθεση Agrotica, ενώ την προσεχή Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσουν στη Νίκαια της Λάρισας, προκειμένου να συντονίσουν σε πανελλαδικό επίπεδο τις επόμενες κινήσεις τους.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθάρισε ότι τα όσα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός για το αγροτικό είναι οριστικά και δεν προτίθεται να δώσει οτιδήποτε παραπάνω. «Η κυβέρνησή μας μετά το 2019 έχει διαχειριστεί πολλές κρίσεις. Το αποτέλεσμα είναι η προσπάθεια. Τα μέτρα είναι αυτά και δεν μπορεί άλλα. Είναι δεδομένο πως θα κάνουμε μεγαλύτερους ελέγχους. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας» τόνισε σχετικά.

Σχολιάζοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις, σημείωσε: «Με δεδομένο τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δεν νομίζω να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο. Μέσα από τον διάλογο δεν νομίζω να φτάσουμε σε αδιέξοδο. Πιστεύουμε πως δεν θα βρεθούμε και η κυβέρνηση έχει καθήκον να υπερασπιστεί όλους τους πολίτες. Θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» σε ερώτηση της Νέας Αριστεράς, εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης για τους αγρότες, ανάμεσα στα οποία η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, αλλά και πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται: Πρόσθετη έκπτωση 10% από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων), ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ Τοπικών / Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, μεσοπρόθεσμη μείωση κόστους 30% στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, επιδότηση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων, εκκίνηση προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ και υλοποίηση προγράμματος «Απόλλων».

Αρνητικές οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών – Τα επόμενα βήματά τους

Στον Πλατύκαμπο, ωστόσο, και έπειτα από ευρεία σύσκεψη των Θεσσαλών παραγωγών, προέκυψε ότι κινούνται στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσσαλοί αγρότες ετοιμάζουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό και ζητούν: Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις, λύση για τη λίμνη Κάρλα και αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Παράλληλα, είναι πιθανό να επιδιώξουν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης στον Πλατύκαμπο ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα», αλλά και δεν απαντούν, όπως είπε, στα αιτήματά τους. Τα μπλόκα της Θεσσαλίας αποφάσισαν ομόφωνα να πάνε στην Agrotica το Σάββατο, ενώ την ερχόμενη Τρίτη οι αγρότες όλης της χώρας αναμένεται να συντονίσουν τις κινήσεις τους, σε πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.

Δείτε τις δηλώσεις Γεωργαδάκη

<

 

panthessaliki_siskepsi__1_
panthessaliki_siskepsi__3_

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν, δήλωσε σχετικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. «Τα μπλόκα και οι μεγάλη συμμετοχή πιέζουν την κυβέρνηση και απαιτούν λύσεις. Η κυβέρνηση κάτω από αυτή την πίεση αναγκάζεται να δώσει ορισμένες παραχωρήσεις. Όμως, πρέπει να πω πως αυτή τη στιγμή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν» ανέφερε.

Και προσέθεσε: «Είναι μεν αποτέλεσμα των αγώνων μας, αλλά δεν μας ικανοποιούν. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Σήμερα η τιμή είναι στο 1,60 και θα ανέβει κι άλλο στην καλλιεργητική περίοδο».

 

Σύσκεψη έγινε και στο μπλόκο των αγροτών στην Agrotica, όπου αποφασίστηκε κορύφωση των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες αναμένεται να επιστρέψουν στα μπλόκα τους μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίς το απόγευμα, δεκάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα στη γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο των Μαλγάρων. Οι αγρότες τονίζουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς, όσα ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους.

Πρόθεση των αγροτών δεν είναι να κλείσουν τον δρόμο, όπως λένε, αλλά να παρατάξουν τα τρακτέρ τους συμβολικά στη γέφυρα, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις, έπειτα από διαπραγματεύσεις, επέτρεψαν σε οκτώ τρακτέρ να ανέβουν στη γέφυρα και τα υπόλοιπα παραμένουν στον παράδρομο της εθνικής οδού.

agrotes___5_
agrotes___3_
agrotes___2_

«Καμία ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Μετά τη ΔΕΘ παίρνουμε τα τρακτέρ μας και πάμε πίσω στα μπλόκα μας» τόνισε σε δηλώσεις του στο ThessToday ο αγρότης και εκπρόσωπος επικοινωνίας του Μπλόκου Δερβενίου Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης.

Χατζηπαραδείσης δήλωση

Απέκλεισαν συμβολικά τη νότια πύλη της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Στο μεταξύ, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών και λέγοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα».

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία. Υπογραμμίζουν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δηλώνουν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του». Πολλοί μάλιστα λένε πως «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».

 

agrotes-es__2_
agrotes-_1_

Για τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Χατζηπαραδείσης εκπροσωπώντας τους συμμετέχοντες στις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Θεσσαλονίκη, σημειώνει: «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενή τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».

 

agrotes-es__6_
agrotes-es__7_
agrotes-kinhtopoihsh-arthrou

Υπενθυμίζεται ότι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από χθες οπότε και άνοιξε τις πύλες της η 30η Agrotica, έχουν σταθμεύσει με 300 τρακτέρ πάνω στο πεζοδρόμιο του νότιου τόξου της ΔΕΘ, ενώ οι αλιείς παραμένουν με τα καΐκια τους στον όρμο της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις διεκδικήσεις του κλάδου.

Οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Πραγματοποιούν διαρκείς συνελεύσεις, με στόχο να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

Για το αγροτικό συλλαλητήριο που πρόκειται να πραγματοποιήσουν αύριο εν μέσω της 30ης- επετειακής- Agrotica, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο εντός του εκθεσιακού κέντρου. Το «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.