«Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση 20 F-35 στην Ελλάδα – Η επίσημη επιστολή

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοινώθηκε πριν από λίγα λεπτά.. Η κίνηση αυτή οδηγρί στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας και θα προσφέρει στην χώρα υπεροπλία δυνάμεων στον αέρα.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αμερικανική κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως στην πώληση 20 προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, παράλληλα με την πώληση 40 F-16 και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία έναντι 23 δισεκ. δολαρίων.

Η επίσημη επιστολή στο Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, F-35 Joint Strike Fighter συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL) και σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση σήμερα.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει έως και σαράντα (40) αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Συμβατικής Απογείωσης και Προσγείωσης (CTOL) και σαράντα δύο (42) κινητήρες Pratt & Whitney F135-PW-100 (40 εγκατεστημένοι, 2 ανταλλακτικά). Περιλαμβάνονται επίσης AN/PYQ-10 Simple Key Loaders, KGV-135A ενσωματωμένες συσκευές ασφαλούς επικοινωνίας. Συσκευές που ενεργοποιούνται με φυσίγγιο/συσκευές ενεργοποιούμενες με προωθητικό (CAD/PAD), φυσίγγια ώθησης, και φωτοβολίδες. Πλήρεις προσομοιωτές αποστολής και εκπαιδευτές συστημάτων, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και υποστήριξη εργαστηρίου επαναπρογραμματισμού, συστήματα διαχείρισης logistics και υποστήριξης, συστήματα ανίχνευσης, παρακολούθησης και στόχευσης απειλών, Contractor Logistics Support (CLS), διαβαθμισμένο λογισμικό και υποστήριξη ανάπτυξης, παράδοσης και ενοποίησης, υποστήριξη μεταφοράς και ανεφοδιασμού. Υποστήριξη προγράμματος βελτίωσης εξαρτημάτων κινητήρα αεροσκαφών (CIP), ασφαλείς επικοινωνίες, πλοήγηση ακριβείας και κρυπτογραφικά συστήματα και εξοπλισμό. Εξοπλισμό αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF). ανταλλακτικά και επισκευαστικά ανταλλακτικά, αναλώσιμα και αξεσουάρ και υποστήριξη επισκευής και επιστροφής, μικρές τροποποιήσεις, συντήρηση και υποστήριξη συντήρησης, εξοπλισμό εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσωπικού. Διαβαθμισμένες και μη διαβαθμισμένες δημοσιεύσεις και τεχνικά έγγραφα. Υπηρεσίες, μελέτες και έρευνες υποστήριξης της κυβέρνησης και της μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης των Η.Π.Α. και άλλα συναφή στοιχεία εφοδιαστικής και υποστήριξης προγραμμάτων.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της και να βελτιώσει την ικανότητα της να παρέχει την άμυνα του εναέριου χώρου της, να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το F-35 θα αντισταθμίσει την αυξανόμενη απαξίωση άλλων αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας όπως τα F-4 και Mirage 2000. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα είδη και τις υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι οι Lockheed Martin Aeronautics Company, Fort Worth, TX και Pratt & Whitney Military Engines, East Hartford, CT. Ο αγοραστής συνήθως ζητά αντισταθμίσεις. Οποιαδήποτε συμφωνία αντιστάθμισης θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του αγοραστή και του αναδόχου.

Η υλοποίηση αυτής της προτεινόμενης πώλησης δεν θα απαιτήσει την ανάθεση πρόσθετων εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή των εργολάβων στην Ελλάδα.

Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης.

Η περιγραφή και η αξία σε δολάρια είναι για την υψηλότερη εκτιμώμενη ποσότητα και αξία σε δολάρια με βάση τις αρχικές απαιτήσεις. Η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις, την αρχή του προϋπολογισμού και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες πώλησης, εάν και όταν συναφθούν».

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα έγγραφα προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στην Ουάσινγκτον έφτασαν και τα επίσημα έγγραφα προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τα έγγραφα αυτά πρέπει να κατατεθούν στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι ο θεματοφύλακας του Συμφώνου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Αναμένεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποστείλει δύο επιστολέςΜία στον Έλληνα πρωθυπουργό, η οποία θα περιγράφει, εκτός από τα F-35, τι άλλο θα λάβει η Αθήνα και μια επιστολή στο Κογκρέσο, με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση θα διασφαλίζει στους νομοθέτες ότι τα αμερικανικά F-16, αν δοθούν στην Τουρκία, δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμάχων και θα χρησιμοποιούνται μόνο για νόμιμους στρατιωτικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ.

«Άλμα» στη νέα εποχή για την Πολεμική Αεροπορία

Η έλλευση των F-35 και η ένταξή τους στην πολεμική μας Αεροπορίας, αλλάζει την ισορροπία των δυνάμεων, αλλά και αποτυπώνει το υψηλότατο επίπεδο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων.

Με τη μελλοντική απόκτηση των F-35 και σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθίσταται μια από τις ισχυρότερες στην ευρύτερη περιοχή.

Να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς προηγήθηκαν η αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Ερντογάν και η επιστολή Μπάιντεν προς το Κογκρέσο για την προώθηση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

«Φαίνεται ότι οι διαδικασίες κινούνται παραλλήλως» τόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πιέρρος Τζανετάκος. «Μπορεί κανείς να το δει ως μια άσκηση ισορροπίας των ΗΠΑ στο δύσκολο τρίγωνο των σχέσεων Αθήνας – Ουάσινγκτον – Άγκυρας».

Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα είναι ότι ο Λευκός Οίκος προωθεί με ραγδαίο ρυθμό την ενίσχυση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Κι αυτό διότι εν μέσω δύο πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειος έχει καταστεί ξανά υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τους Αμερικανούς.

Η εξωτερική πολιτική άλλωστε, θα είναι ένα από τα θέματα αιχμής στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπάιντεν εν όψει μιας ακόμα σκληρής αναμέτρησης τον ερχόμενο Νοέμβριο.