Διετές λουκέτο και τσουχτερά πρόστιμα-Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα αλλά και με διετές λουκέτο βρίσκονται τα πρατήρια που παρανομούν σύμφωνα με το νέο πλαίσιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής που ενεργοποιείται από τον Φεβρουάριο και βάζει στο στόχαστρο όσους εμπορεύονται λαθραία ή νοθευμένα καύσιμα, ή παρεμποδίζουν τον έλεγχο.

Σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπονται πολύ πιο αυστηρές ποινές. Συγκεκριμένα όσα φυσικά η νομικά πρόσωπα παρανομούν θα σφραγίζεται το πρατήριο τους και δεν θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στο κλάδο των ενεργειακών προϊόντων για 2 χρόνια. Παράλληλα θα σφραγίζεται και οποιοδήποτέ άλλο πρατήριο ανήκει κατά 50% και πάνω ή διοικείται από τον παρανομούν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ελεγκτικός μηχανισμός, καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι ίδιες οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να κάνουν τους ελέγχους στα πρατήρια τα οποία φέρουν το σήμα τους. Μάλιστα σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι εταιρείες έχουν 4 μήνες περιθώριο, ώστε να ελέγξουν όλους τους συνεργάτες τους και σε περίπτωση που διαπιστώσουν παρανομίες οφείλουν να καταγγείλουν τους παραβάτες στην ΑΑΔΕ.

Παράλληλα από τους ελέγχους που ενεργούν οι εταιρείες, εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις ή παραβάσεις στα συστημάτων εισροών – εκροών, στη σωστή λειτουργία των αντλιών ή σε οτιδήποτε αφορά παραβάσεις φοροδιαφυγής, οφείλουν να σταματήσουν την προμήθεια καυσίμου στο πρατήριο και να αποσύρουν το σήμα τους. Με αυτό τον τρόπο το σκεπτικό πίσω από το νομοσχέδιο είναι πως οι μεγάλες εταιρείες θα βάζουν την ταμπέλα τους μόνο σε όσα πρατήρια είναι 100% νόμιμα και με «σωστά» καύσιμα.

Μάλιστα ως μοχλό πίεσης προς τις εταιρείες, ώστε να κάνουν αυτούς τους ελέγχους, το νομοσχέδιο προβλέπει υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Πιο συγκεκριμένα και ανάλογα την παράβαση, τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ και φτάνουν ακόμα και τα 30.000 ευρώ ανά πρατήριο, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις τα πρόστιμα επιβάλλονται ανά παραστατικό πώλησης (5.000 ευρώ).