Συναγερμός στην Πάτρα έπειτα από κρούσμα μηνιγγίτιδας - Φοιτητής διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Ρίου

Συναγερμός σήμανε στο Πανεπιστήμιο Πατρών μετά την εμφάνιση κρούσματος μηνιγγίτιδας σε φοιτητή.

Συγκεκριμένα 18χρονος πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών νόσησε από μηνιγγίτιδα με αίτιο τον παθογόνο μηνιγγιτιδόκοκκο.

Όπως αναφέρει το tempo24.gr, ο φοιτητής νοσηλεύεται διασωληνωμένος αλλά σε σταθερή κατάσταση.

Στο μεταξύ, εφαρμόστηκαν αστραπιαία τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα στους φοιτητές με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή το κρούσμα, καθότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει τόσο ενδημική νόσο όσο και επιδημία.

Η μηνιγγίτιδα, η οποία αποτελεί φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή των μεμβρανών που καλύπτουν το εγκεφαλικό στέλεχος και το νωτιαίο μυελό εμφανίζεται υπό μορφή ιογενούς μηνιγγίτιδας που είναι πολύ συχνή αλλά σπάνια θανατηφόρα ενώ, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι μεν πιο σπάνια, αλλά επικίνδυνη έως και θανατηφόρα, σε κάποιες μορφές της. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του νοσήσαντος φοιτητή, πρόκειται για μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο όπου το βακτήριο μεταδίδεται μετά από παρατεταμένη επαφή με τον πάσχοντα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα άτομα που έχουν έρθει σε άμεση επαφή μαζί του, θα πρέπει να λάβουν χημειοπροφύλαξη και μάλιστα όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τον πάσχοντα κατά την χρονική περίοδο των 7 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων του.

Να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο κρούσμα μηνιγγίτιδας στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου, καθώς στις 10 Ιανουαρίου διαγνώστηκε με την ίδια νόσο, 9χρονο αγόρι από τη Ζαχάρω Ηλείας.