Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για αγοραπωλησίες ακινήτων – Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις

Σε πλήρη λειτουργία , με την έναρξη του νέου έτους, έθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του gov.gr, την ψηφιακή εφαρμογή “μεταβίβασης ακινήτου” για περιπτώσεις αγοραπωλησιών, δίνοντας τέλος στην πρακτική της έγχαρτης μεταγραφής ενός ακινήτου μιας και η σύνταξη ενός συμβολαίου μεταβίβασης θα γίνεται πλέον, υπό προϋποθέσεις, με λίγα κλικ στον υπολογιστή από τον συμβολαιογράφο.

 

Την νέα εφαρμογή akinita.gov.gr μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι συμβολαιογράφοι , μετά από εξουσιοδότηση των συμβαλλόμενων μερών, προκειμένου να προχωρήσουν στην αυτόματη και διαλειτουργική ανάκτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν το , υπό πώληση, ακίνητο από διάφορους φορείς (ΤΕΕ,ΑΑΔΕ,ΕΦΚΑ,Εθνικό Κτηματολόγιο,κλπ).

Αφού ανακτηθούν και συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά συντάσσεται ο “ηλεκτρονικός φάκελος” ακινήτου και ακολουθεί η καταβολή του φόρου μεταβίβασης στην εφορία από τον αγοραστή. Στη συνέχεια ο συμβολαιογράφος συντάσει την συμβολαιογραφική πράξη και καλεί αγοραστή και πωλητή στο γραφείο του για να υπογράψουν το οριστικό συμβόλαιο μεταβίβασης το οποίο και αποστέλει, αφού το υπογράψει ηλεκτρονικά, σε ψηφιακή μορφή για καταχώρηση στο “Εθνικό Κτηματολόγιο ” . Βασική προϋπόθεση για την μεταβίβαση ενός ακινήτου είναι αυτό να έχει μεταγραφεί στο Κτηματολόγιο και να λειτουργεί στην περιοχή κτηματολογικό γραφείο.

Η διαδικασία αυτή, που προβλέπει την εφαρμογή πλέον ψηφιακού συμβολαίου μεταγραφήςτων ακινήτων, δεν εφαρμόζεται από συμβολαιογράφους της Αττικής οι οποίοι μέσω του συλλόγου τους βρίσκονται σε αποχή έως στις 8 Ιανουαρίου αρνούμενοι τον ηλεκτρονικό τρόπο μεταβίβασης ακινήτων ,παρότι από πλευράς υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει γίνει αποδεκτό το αίτημά τους να διατηρούν-εάν θέλουν- στο αρχείο τα συμβόλαια που θα συντάσσουν και σε έγχαρτη μορφή .

Ωστόσο και προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και μην χαθεί για πελάτες τους πολύτιμος χρόνος συντάσσουν μεταξύ αγοραστών και πωλητών ακινήτων προσύμφωνα αγοραπωλησίας , που αποτελούν δεσμευτικά έγγραφα,ώστε μόλις λήξει η αποχή να ολοκληρωθούν με τις νέες διαδικασίες οι αγοραπωλησίες.

Στον αέρα χιλιάδες αγοραπωλησίες λόγω εκκρεμμοτήτων του Εθνικού Κτηματολογίου

Τουλάχιστον 150.000 εκκρεμότητες για μετεγγραφές στο “Εθνικό Κτηματολόγιο” εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα σε αρκετές περιοχές ,νούμερο που αναμένεται να διπλασιαστεί όταν κλείσουν φέτος τα τελευταία υποθηκοφυλακεία και αντικατασταθούν με κτηματολογικά γραφεία,καθώς μόνο στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός τους εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνει τα 60.000-70.000 ακίνητα.