Η Ελληνική Φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα

Την πρόθεσή της να συμμετάσχει με πολεμικό πλοίο στην, υπό  αμερικανική διοίκηση, ναυτική δύναμη, που θα επιτηρεί στην Ερυθρά θάλασσα, αποκάλυψε η Ελληνική Κυβέρνηση, με δήλωση του αρμοδίου Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους συμμάχους να δηλώσουν συμμετοχή στην  ειδική ομάδα με πολεμικά πλοία που συγκροτούν, στην Επιχείρηση Prosperity Guardian,  για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, που είναι βασικοί εμπορικοί δίοδοι, προκειμένου,   να προστατευθεί η διεθνής ναυσιπλοΐα από τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης.

Η Ερυθρά θάλασσα είναι στενός θαλάσσιος βραχίονας ανάμεσα στην ΒΑ. Αφρική και την ΝΔ. Ασία, που ενώνεται   με τον Ινδικό Ωκεανό και  με την  Μεσόγειο μέσω της  διώρυγας του Σουέζ, που   διαχειρίζεται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και είναι ζωτικής σημασίας για τη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Στα επιχειρησιακά σχέδια του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ, είναι η συγκρότηση μίας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης 20 κρατών, κυρίως ευρωπαϊκών και μεσογειακών, που υπό  αμερικανική διοίκηση θα εξουδετέρωναν τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι σε εμπορικά πλοία.

Μάλιστα , κατά τον σχεδιασμό του αμερικανικού Πενταγώνου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα παρουσίαζε τη νέα πολυεθνική ναυτική δύναμη, ως μια σταθερή διεθνής απάντηση στις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και παράλληλα μια επίδειξη ναυτικής ισχύος και σαφή προειδοποίηση στον Ιράν.

Όμως,  το όλον εγχείρημα είναι στο «αέρα», διότι, όπως επισημαίνει το REUTERS, αρκετές κυβερνήσεις υπαναχώρησαν, παρότι αρχικά δήλωσαν συμμετοχή. Η Ισπανία δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση Prosperity Guardian. Το ίδιο ισχύει και για την Ινδία.

Μάλιστα η Ισπανία περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς το υπουργείο άμυνας της Ισπανίας, δήλωσε πρόθεση συμμετοχής σε ναυτική δύναμη μόνο υπό το ΝΑΤΟ ή την  Ε.Ε. . Η Γαλλία, διευκρίνισε ότι σε περίπτωση συμμετοχής της , τα πολεμικά της πλοία θα είναι υπό εθνική διοίκηση και όχι υπό αμερικανική, ενώ η Ρώμη διευκρίνισε ότι η ιταλική φρεγάτα, που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν αποτελεί τμήμα της “Prosperity Guardian”. Ιδιαιτέρως επιφυλακτική έως και απρόθυμη να συμμετάσχει είναι  και η Γερμανία.

Επίσης έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι, όλα τα συμμαχικά  των ΗΠΑ αραβικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην  “Prosperity Guardian”,  με μοναδική εξαίρεση το  Μπαχρέιν.Μέχρι τώρα, η Βρετανία και η Ελλάδα, είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν σταθερά την αμερικανική πρωτοβουλία για την επιχείρηση “Prosperity Guardian”.

Γιατί όμως, τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε., αρνούνται  να συνδράμουν την αμερικανική πρωτοβουλία, για την συγκρότηση ναυτικής δύναμης «προθύμων κρατών», που θα εγγυάται τον ασφαλή πλουν  των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα;

Ο λόγος είναι ότι η επιχείρηση  «Prosperity Guardian» σχετίζεται ευθέως με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην αιματοβαμμένη  Λωρίδα της Γάζας. Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που ενισχύονται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν, ανακοίνωσαν ότι στόχος τους είναι, μόνο τα εμπορικά πλοία ισραηλινών συμφερόντων  και πλοία  που πηγαίνουν προς ή από ισραηλινά λιμάνια.

Και επισημαίνουν,  ότι οι επιθέσεις τους με drones σε εμπορικά πλοία, είναι η αντίδρασή τους,  στη γενοκτονία των Παλαιστινίων.  Ζητούν μάλιστα (οι ΧΟΥΤΙ), την άμεση εφαρμογή της απόφασής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ,  που κατά  συντριπτική πλειοψηφία ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προκειμένου να σταματήσουν τις επιθέσεις!

Η απροθυμία ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ, να συνδεθούν με την αμερικανική επιλογή να στηριχθεί η πολιτική γενοκτονίας του  Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, αποκαλύπτει και το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Κυβέρνηση Μπάιντεν και στις Κυβερνήσεις ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αλλά και ο αραβικός κόσμος, γίνονται ολοένα και πιο επικριτικοί για το Ισραήλ και η διεθνής κριτική αυξάνεται, λόγω της σφοδρότητας των επιθέσεων των ισραηλινών αρμάτων  μάχης και της πολεμικής του αεροπορίας,  που ισοπεδώνουν την Λωρίδα της Γάζας,  με  το υπουργείο Υγείας της ΧΑΜΑΣ  να υποστηρίζει, ότι ο ισραηλινός στρατός  έχει σκοτώσει περισσότερους από 22.000 Παλαιστίνιους.

«Πάνω από 150.000 άνθρωποι, μικρά παιδιά, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, άνθρωποι με αναπηρίες και ηλικιωμένοι, δεν έχουν πουθενά να πάνε», ανέφερε η UNRWA, η κύρια οργάνωση του ΟΗΕ που λειτουργεί στη Γάζα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν και δικαίως,  ότι μέρος του πιθανού εκλογικού τους σώματος θα στραφεί εναντίον τους, λόγω της ανοχής τους ή ακόμη χειρότερα της υποστήριξης τους στο Ισραήλ.

Στην Ελλάδα, η κοινή γνώμη, δεν φαίνεται να μένει ασυγκίνητη στο δράμα των Παλαιστινίων.  Ως εκ τούτου, η απόφαση της Κυβέρνησης, με την οποία διαφωνεί το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης, να σταλεί πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό αμερικάνικη διοίκηση, έχει υψηλά ρίσκα, όχι μόνο πολιτικά και κομματικά, αλλά και άλλα, όπως η ασφάλεια της ζωής του πληρώματος της Φρεγάτας, που θα επιχειρεί υπό αμερικανική διοίκηση υπερασπίζοντας αμερικονο-ισραηλινά και εφοπλιστικά συμφέροντα…

«Μόλις τα στρατιωτικά πλοία στην Επιχείρηση Prosperity Guardian αρχίσουν να προστατεύουν την εμπορική ναυτιλία και οι Χούτι δεχτούν άμεση επίθεση, τότε,  (οι Χούτι) θα επιτεθούν στον συνασπισμό των κρατών που μετέχουν, δηλαδή στα πολεμικά τους πλοία και όχι μόνο στα πλοία των ΗΠΑ», δήλωσε  ο Τ. Μάλροι πρώην αναπληρωτής  υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.