Δημοσκόπηση: Τελευταίοι στην Ευρώπη οι Έλληνες σε διαλλακτικότητα στα εξωτερικά θέματα

Στην τελευταία θέση μεταξύ 10 ευρωπαϊκών κρατών, και σε μια από τις χαμηλότερες ανάμεσα σε 24 χώρες του κόσμου, ως προς τη διάθεση τήρησης διαλλακτικής στάσης σε μείζονα εξωτερικά θέματα, κατατάχθηκαν οι Έλληνες σύμφωνα με διεθνή έρευνα κοινής γνώμης που δημοσίευσε το ινστιτούτο Pew.

 

Κληθέντες να απαντήσουν στο ερώτημα εάν για τα μείζονα διεθνή ζητήματα η χώρα τους «θα πρέπει να κοιτάζει τα δικά της συμφέροντα ακόμη και όταν άλλα κράτη διαφωνούν» ή θα πρέπει «να λαμβάνει υπόψη της και τα συμφέροντα άλλων κρατών ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται συμβιβασμό» το 67% των Ελλήνων προτίμησε την πρώτη επιλογή. Με αυτή την απάντηση τους οι Έλληνες και οι Ελληνίδες «πρώτευσαν» σε έλλειψη διαλλακτικής στάσης ανάμεσα σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα.

Οι…ασυμβίβαστοι

Στη δεύτερη θέση μετά την Ελλάδα, ως προς την ασυμβίβαστη στάση κατετάγησαν η Νιγηρία και η Ινδονησία με 62% και ακολούθησε η Αργεντινή με 61%. Στην Ευρώπη, σε υψηλές θέσεις, ως προς την τήρηση αντίστοιχης στάσης κατεγράφησαν -πέραν της Ελλήνων- οι πολίτες της Πολωνίας (55%), της Ισπανίας (53%) και της Ουγγαρίας (51%).

Ως προς τη διάθεση τήρησης διαλλακτικής στάσης που μπορεί να συνεπάγεται και συμβιβασμό η Ελλάδα κατετάγη στην τελευταία θέση στην Ευρώπη με 32%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Πολωνία με (41%).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάντως, λιγότερο συμβιβαστική διάθεση από τους Έλληνες εξέφρασαν οι Ινδονήσιοι (26%) και οι κάτοικοι της Αργεντινής (30%). Στον αντίποδα, πολύ διαλλακτική στάση στα μείζονα διεθνή ζητήματα εκδήλωσαν οι Βρετανοί (67%), οι Γερμανοί (65%), οι Σουηδοί (60%), οι Νοτιοκορεάτες (61%) και οι πολίτες των ΗΠΑ (59%).

Το 90% των Ελλήνων αισθάνονται κοντά στους ομοεθνείς του

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας οι πολίτες των εν λόγω 24 κρατών ερωτήθηκαν πόσο κοντά αισθάνονται στους ομοεθνείς τους, στους συντοπίτες τους (τοπική κοινωνία) ή σε πολίτες άλλων κρατών του κόσμου. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες κατετάγησαν σε μια από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο ως προς το αίσθημα εγγύτητας με ομοεθνείς τους, με 90%. Ταυτόχρονα, όμως, οι Έλληνες δήλωσαν και ότι αισθάνονται εγγύτερα σε ανθρώπους από άλλα κράτη του κόσμου (72%) παρά σε πολίτες από την τοπική κοινωνία τους (66%).

Στην πρώτη θέση ως προς το αίσθημα εγγύτητας με ομοεθνείς τους κατετάγησαν οι πολίτες της Ουγγαρίας με 93% ακολουθούμενοι από τους Ολλανδούς με 92% και τους Σουηδούς με 91%. Ταυτόχρονα, λιγότερο «κοσμοπολίτες» ως προς την εγγύτητά τους με ανθρώπους από άλλες χώρες αναδείχθηκαν οι πολίτες της Ινδονησίας (22%), της Αργεντινής (28%) και του Ισραήλ (31%).