Ναυάγιο στο Bόρειο Αιγαίο: Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους - Άκαρπες οι έρευνες

Σβήνουν οι ελπίδες για τους 12 αγνοούμενους ναυτικούς του φορτηγού πλοίου Raptor, την ώρα που στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται η «ταυτότητα» του πλοίου.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και καιρό το Raptor βρισκόταν στο ραντάρ της ΕΥΠ. Μάλιστα, το γεγονός ότι το πλήρωμα δεν ζήτησε τη βοήθεια των Αρχών, εντείνει τις υποψίες για μεταφορά παράνομου φορτίου. Επιπλέον, το Raptor φαίνεται ότι δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και δεν συμμορφωνόταν με τους εκάστοτε κανόνες.

Οι παρατυπίες στα έγγραφα

Στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ερευνούν τις τελευταίες ώρες την υπόθεση με το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου Raptor που βυθίστηκε στο Βόρειο Αιγαίο, ανοιχτά της Μυτιλήνης, με απολογισμό μέχρι στιγμής έναν νεκρό, έναν διασωθέντα και 12 αγνοούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο της ΕΥΠ είχε μπει εδώ και αρκετό καιρό το συγκεκριμένο πλοίο, καθώς είχε βεβαρημένο παρελθόν και ειχε διαπιστωθεί από τα έγγραφά του ότι υπήρχαν παρατυπίες με αποτέλεσμα να είναι καταχωρημένο στη «μαύρη λίστα» διεθνών αρχών ελέγχου.

Το φορτίο που μπορεί να είχε το πλοίο είναι η αιτία για την οποία η ΕΥΠ ασχολείται με την υπόθεση, ενώ η έρευνα θα επεκταθεί και στο δρομολόγιο του πλοίου κυρίως μάλιστα στον πραγματικό προορισμό του.

Βίντεο – ντοκουμέντο: Η στιγμή της βύθισης

Τουρκική ιστοσελίδα κατέγραψε το πλοίο Raptor, το οποίο ναυάγησε στα ανοιχτά της Μυτιλήνης, να δίνει άνιση μάχη με τα κύματα πριν βυθιστεί.

Το Raptor φαίνεται στο βίντεο να παλεύει να μείνει στην επιφάνεια, τη στιγμή που η πρύμνη του έχει ήδη βυθιστεί ενώ παράλληλα έχει εκπέμψει «MAYDAY».

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα βοήθειας το μεσημέρι της Κυριακής (26/11)στην θαλάσσια περιοχή 4,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης. Ο πλοίαρχος του bulk carrier είχε δήλωσε αρχικά μηχανική βλάβη και στη συνέχεια μικρή κλίση του πλοίου.

Στην περιοχή έφτασαν 5 παραπλέοντα φορτηγά πλοία και τρία σκάφη του Λιμενικού, ενώ πέταξαν άμεσα ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικου Ναυτικού. Στις επιχειρήσεις των ελικοπτέρων διασώθηκε ένας μηχανκός, ενώ έχει βρεθεί νεκρός ο Αιγύπτιος ναύτης, ο οποίος και ταυτοποιήθηκε.

Στο πλοίο «Raptor», επέβαιναν συνολικά 14 άτομα πλήρωμα (Ένας Ινδός, έντεκα Αιγύπτιοι και δύο Σύροι) και μετέφερε αλάτι από την Αίγυπτο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.