Ο νέος οδικός χάρτης απονομής του Ποινικού Δικαίου-Σε δημόσια διαβούλευση οι αλλαγές

Σημαντικές αλλαγές για να μπει φρένο στην ατιμωρησία αλλά και για την αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας δρομολογεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που τίθενται μέσα σε δημόσια διαβούλευση και θα παρουσιάσει το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

 

Με τις νέες διατάξεις επιχειρείται αφενός να αλλάξει ο τρόπος έκτισης των ποινών ακόμα και για αδικήματα χαμηλής εγκληματικότητας, να περιοριστεί ο αριθμός των αναβολών στα ποινικά δικαστήρια αλλά και να νομοθετηθούν μια σειρά από μέτρα με στόχο την αντιμετώπισης της μεγαλύτερης παθογένειας του δικαστικού συστήματος της χώρας μας που είναι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης εδώ και πολλές δεκαετίες.

Έτσι με βάση τις νομοθετικές αλλαγές υπαίτιοι θανατηφόρων τροχαίων, εμπρηστές εξ αμελείας, όπως και δράστες άλλων αδικημάτων που έχουν καταδικαστεί, αφήνονται ελεύθεροι με αναστολή και στο μεσοδιάστημα παραβιάζουν εκ νέου τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, θα αντιμετωπίζονται εφεξής εντελώς διαφορετικά από τη Δικαιοσύνη και ο κίνδυνος φυλάκισής τους δεν θα είναι μόνο στα χαρτιά.

Στη δέσμη των νέων διατάξεων προβλέπονται ρυθμίσεις με τις οποίες στο εξής σχεδόν όλα τα κακουργήματα, κλοπές, ληστείες, υπεξαιρέσεις, πλαστογραφίες, απάτες και άλλα, θα τιμωρούνται αυστηρότερα με μεγαλύτερες ποινές. Από τα 15 χρόνια, που είναι σήμερα οι ποινές για όλα τα σοβαρά εγκλήματα, στο εξής ορίζονται στα 20 χρόνια.

Ιδίως για τους εμπρησμούς των δασών, η ποινική μεταχείριση αλλάζει ουσιωδώς .Οσοι βάζουν φωτιά από αμέλεια θα τιμωρούνται από τρία έως πέντε χρόνια φυλακή, ενώ από δόλο έως και ισόβια. Οι δίκες μάλιστα για εμπρησμούς θα διεξάγονται κατά προτεραιότητα και οι διαδικασίες μέχρι τον προσδιορισμό της υπόθεσης στο ακροατήριο προβλέπονται σύντομες.

Το ίδιο θα ισχύει και για τα επικίνδυνα τροχαία ατυχήματα, θανατηφόρα, που έχουν προκληθεί από παραβίαση κόκκινου ή από άλλες σοβαρές παραβάσεις του ΚΟΚ: θα έχουν ειδική μεταχείριση, οι δράστες θα μπαίνουν φυλακή και οι δίκες θα διεξάγονται γρήγορα.

Συντόμευση διαδικασιών προβλέπονται και στο στάδιο των μηνύσεων. Όσες είναι προδήλως αβάσιμες, αστήρικτες και χωρίς τεκμηρίωση –όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα με χιλιάδες μηνύσεις– θα τις βάζει στο αρχείο ο εισαγγελέας με συνοπτική αιτιολογία και δεν θα απασχολούν, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, περαιτέρω το δικαστικό σύστημα.

Επίσης καταργούνται οι πολλές αναβολές στις ποινικές δίκες.Με βάση τις προωθουμενες ρυθμίσεις θα επιτρέπεται μόνο μία αναβολή για όλους τους παράγοντες της δίκης, δικηγόρους, κατηγορουμένους, και μία δεύτερη μόνο για λόγους υγείας, που βεβαιώνονται από δημόσιο νοσοκομείο.

Πέραν των ρυθμίσεων για επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών, το νομοσχέδιο επαναφέρει στο προσκήνιο την ποινική συνδιαλλαγή, ένα θεσμό που (στα χαρτιά) ισχύει από χρόνια, αλλά χωρίς ουσιαστική πρόοδο, καθώς εξέλειπαν τα αναγκαία ουσιαστικά κίνητρα.

Σημαντική καινοτομία αποτελεί η κοινωφελής εργασία καταδικασμένων σε μικρές ποινές για πλημμελήματα ,με σύνδεση του προγράμματος αυτού με περισσότερους φορείς του δημοσίου εκτός από του ΟΤΑ ώστε να αποτελέσει ουσιαστικό ” εργαλείο” για τη δικαιοσύνη και να μην είναι μια ακόμα πρωτοβουλία που θα μένει μόνο στα χαρτιά .