Η καβάντζα, τα μωρά και το... υγρό πυρ - Τα συνθηματικά των συμμοριών με το λαθρεμπόριο πετρελαίου

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι των μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων οι οποίες συνεργάζονταν με έναν λιμενικό και έναν τελωνειακό προκειμένου να υφαρπάζουν παράνομα χρήματα από επιστροφές του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο οργανώσεις αποτελούνταν από ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, καθώς και από ιδιοκτήτες ή υπεύθυνους πρατηρίων υγρών καυσίμων οι οποίοι, σε συνεργασία με τον λιμενικό και τον τελωνειακό, παρουσίαζαν μέσω εικονικών τιμολογίων υποτιθέμενες καταναλώσεις πετρελαίου.

Στην πραγματικότητα πετρέλαιο δεν έβαζαν ποτέ, ωστόσο, μέσω αυτής της μεθόδου, οι μεν βενζινοπώλες καρπώνονταν το ΦΠΑ, οι δε αλιείς εισέπρατταν την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Όσον αφορά στον λιμενικό και τον τελωνειακό, για τις υπηρεσίες τους εισέπρατταν ο μεν πρώτος από 30 έως 100 ευρώ, ο δε δεύτερος έως 1.000 ευρώ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων τους, με ενέργειες ή παραλείψεις, διευκόλυναν τη διάπραξη των ανωτέρω αδικημάτων από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, λαμβάνοντας αθέμιτα ωφελήματα και συγκεκριμένα ο τελωνειακός λάμβανε έως και 1.000 ευρώ ενώ ο λιμενικός από 30 έως 100 ευρώ.

«Την Δευτέρα θα πάω να τραβήξω ένα μάρσο στο Λιμεναρχείο να μην τους γαμ… ότι έχουν και δεν έχουν»

Σε έναν από τους διαλόγους που αποκάλυψε και δημοσίευσε το protothema.gr ακούγονται μέλη των δύο οργανώσεων να συνομιλούν μεταξύ τους για το… λάδι που έχουν δώσει στον λιμενικό προβληματισμένοι για το τι πρόκειται να γίνει.

Αλιέας: Για πετρέλαιο με είπαν. Έχεις;

Π.Ο. Ιδιοκτήτης ψαράδικου: Ναι ρε, αλλά δεν τα λέμε στο τηλέφωνο (γέλιο).

Π.Ι. Ιδιοκτήτης ψαράδικου: «Ε… δώσ’ τονα τον Β. ένα χιλιάρικο, βαλ’ το σε ένα φάκελο και δωσ’ του να μου τον φέρει.

Μέλος: Γιατί;

Π.Ι. Ιδιοκτήτης ψαράδικου: Θα ‘ρθει ο ξάδερφος.

Ν.Τ. Ιδιοκτήτης ψαράδικου: Μάλλον το λάδι, είχα καιρό να τον δώσω λάδι, μάλλον (εννοεί τον λιμενικό). (…) Την Δευτέρα θα πάω να τραβήξω ένα μάρσο στο Λιμεναρχείο, να μην τους γαμ… ότι έχουν και δεν έχουν. Τέτοιο λάδι τι βγήκε σκουριασμένο; Δεν το κατάλαβα. Δεν το κατάλαβα. Το λάδι μου ήταν πολύ καθαρό, εγώ που τους έδωσα. Και να δω τι θα κάνουμε.

«Ναι Θ., εννοείται ότι θα πληρωθείς»

Σε άλλη συνομιλία η σύζυγος ενός αλιέα μιλά με τον εμπλεκόμενο λιμενικό και τον διαβεβαιώνει ότι… θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες του.

Σύζυγος ιδιοκτήτη ψαράδικού: Έγινε, έγινε Θ., εννοείται ότι θα… ναι θα πληρωθείς.

Λιμενικός: Εντάξει.

Σύζυγος ιδιοκτήτη ψαράδικού: Έγινε, ευχαριστώ.

«Τα κατοστάρικα δεν είναι μαρουλόφυλλα»

Σε άλλη συνομιλία ένας ιδιοκτήτης ψαράδικου μιλά με έναν αλιέα για τη «μίζα» που έδωσε, προκειμένου να βγάλει μία άδεια.

Ν.Τ. Ιδιοκτήτης ψαράδικου: Ωραία είναι η άδεια που σε την έβγαλε ο άλλος, έδωσες το πενηντάρικο το λαδάκι; Έδωσες το λαδάκι;

Αλιέας: Κατοστάρικο τον έδωσα.

Ν.Τ. Ιδιοκτήτης ψαράδικου: Πόσο;

Αλιέας: Κατοστάρικο.

Ν.Τ. Ιδιοκτήτης ψαράδικου: Ε, είσαι και πολύ… Εγώ τι σου είπα; Πενήντα ευρώ, δεν σου είπα δώσε εκατό ευρώ.

Αλιέας: Δεν πειράζει, εγώ τον έδωσα εκατό γατί ήταν πολύ ευγενής.

Ν.Τ. Ιδιοκτήτης ψαράδικου: Το… άκου να σε πω, όταν, ναι. Την άλλη φορά που θα πας να τον δώσεις πενηντάρικο θα του φανούνε λίγα. Ότι σε λένε αυτό θα κάνεις. Τα κατοστάρικα δεν είναι μαρουλόφυλλα. Απ’ τα χαλασμένα, εντάξει;

Αλιέας: Ωραία.

Η έρευνα των «Αδιάφθορων» και οι λέξεις κλειδιά

Οι δύο οργανώσεις αποδομήθηκαν από τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της δράσης των δύο ομάδων ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες που εμπεριέχονταν σε ένα email που έφθασε στις Αρχές και στο οποίο γινόταν λόγος για την εμπλοκή του τελωνειακού.

Ακολούθησε έρευνα από την οποία προέκυψε και ο ρόλος του κάθε κατηγορούμενου. Μάλιστα, οι εμπλεκόμενοι, προκειμένου να αποφύγουν τις Αρχές, χρησιμοποιούσαν στις συνομιλίες τους λέξεις κλειδιά.

Οι λέξεις κλειδιά

Καύσιμα: Ψάρια, της Τρίτης, της Πέμπτης, μουσμούλια, υλικό, υγρό πυρ

Μπιτόνια με καύσιμα: τελάρα, μωρά, κομμάτια, σακούλες.

Έκδοση εικονικού φορολογικού στοιχείου: «Να σου βάλω βενζινούλες», «Θες πετρέλαιο», «Θες βενζίνη»

Ύπαρξη απόδειξης για να μετατραπεί σε εικονικό τιμολόγιο: «Βγήκε μια μεγάλη»

Αποθηκευμένη ποσότητα καυσίμων: Καβάντζα.

Ναρκωτικά: Νταλαβέρια, πυρομαχικά.

Τελωνειακός υπάλληλος: Ξάδερφος, ΣΤΑΚΟ

Διενέργεια ψευδούς ανεφοδιασμού αλιευτικού σκάφους: «Τα ρίξαμε», «Κάναμε τελωνείο».

Αποθηκευμένη ποσότητα καυσίμων: Καβάντζα.

Αθέμιτο χρηματικό ωφέλημα: Λαδάκι, λάδι.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα η ζημία του ελληνικού Δημοσίου τόσο από την παράνομη επιστροφή του Ε.Φ.Κ. καυσίμων όσο και από τη μη απόδοση Φ.Π.Α., εκτιμάται τουλάχιστον περί τα 175.000 ευρώ, ενώ το σύνολο του χρηματικού ποσού που καρπώθηκαν τα μέλη από τις επιστροφές του Ε.Φ.Κ. υπερβαίνει τα 340.000 ευρώ.