Εισαγγελική έρευνα για τα ράφια με δικογραφίες που κατέρρευσαν στο Εφετείο Αθηνών και τραυμάτισαν δυο άτομα

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για το ατύχημα που σημειώθηκε στο γραφείο που στεγάζεται το Ποινικό Μητρώο, στο Εφετείο της Αθήνας με την κατάρρευση μεταλλικών ραφιών που προκάλεσε τον τραυματισμό ενός δικαστικού υπαλλήλου και ενός πολίτη, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντ. Ελευθεριάνος.

Το ατύχημα συνέβη την περασμένη Δευτέρα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας από την πτώση θα μπορούσε να είχε προκληθεί ακόμη και θανάσιμος τραυματισμός πολίτη ή εργαζόμενου στο συγκεκριμένο χώρο.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας θα ελεγχθεί εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα όπως αυτό της σωματικής βλάβης από αμέλεια παρ’ υπόχρεου.

rafia_2

Ακόμη, κατά την έρευνα, που ανατέθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη, θα ληφθούν καταθέσεις από παθόντες, έγγραφα από την Επιθεώρηση εργασίας, έγγραφα εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού στο χώρο που συνέβη το ατύχημα, ενώ θα αναζητηθεί εάν είχε γίνει οποιαδήποτε σχετική αναφορά -καταγγελία για πλημμέλειες στη συντήρηση του χώρου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας στην ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του, σημειώνει ότι μέρες πριν το ατύχημα με την κατάρρευση των ραφιών και συγκεκριμένα στις 23 Οκτωβρίου «κατά τυχαίο τρόπο, λόγω πτώσης τμήματος της ψευδοροφής στο ακροατήριο του Γ’ Αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στο Πρωτοδικείο της Αθήνας – αποκαλύφθηκε μια ρωγμή στο κτήριο 2».

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος τα συγκεκριμένα περιστατικά «επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για τον έλεγχο όλων των κτηρίων των δικαστικών υπηρεσιών της Αθήνας» καθώς και την ανάγκη για τις απαραίτητες επισκευές.

«Η απαίτησή μας είναι να εργαζόμαστε σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια, ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, που θα έχουν το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό που θα μεριμνά για τη συντήρηση, την επισκευή και την ασφαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο να ληφθεί κάθε μέτρο προστασίας από ενδεχόμενο σεισμό ή πυρκαγιά, να καταρτιστεί σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από το χώρο εργασίας (το οποίο να δοκιμάζεται τακτικά με ασκήσεις), να δημιουργηθούν πλήρως στελεχωμένα ιατρεία στις δικαστικές υπηρεσίες», επισήμανε ο Σύλλογος στην σχετική ανακοίνωση του.