Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο – Γιατί είναι απαραίτητη

Τη σχολική χρονιά 2021-2022 εντάχθηκε στα Προγράμματα Σπουδών των ελληνικών σχολείων το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Το μάθημα δεν είναι υποχρεωτικό και αν επιλεγεί από τους εκπαιδευτικούς τότε διδάσκεται μόλις 7 ώρες το χρόνο. Ωστόσο σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής έχει εισαχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων. Στη Γαλλία το μάθημα είναι υποχρεωτικό από το 1990.

Στη Γερμανία από το 1968. Στη Δανία, τη Φινλανδία και την Αυστρία από το 1970. Μάλιστα στη Φιλανδία διδάσκεται υποχρεωτικά από το νηπιαγωγείο. Στην Ελλάδα έρευνες έχουν δείξει ότι οι πηγές πληροφόρησης των παιδιών και των εφήβων για θέματα σεξουαλικής εκπαίδευσης είναι συνήθως το φιλικό τους περιβάλλον και προσωπικές αναζητήσεις στο Διαδίκτυο.

Το πρόβλημα ελλιπούς ενημέρωσης δεν συνδέεται μόνο με τη σεξουαλική υγεία αλλά έχει και πολλές άλλες προεκτάσεις όπως bullying, βία, κακοποίηση, ομοφοβικές αντιλήψεις. Μια σειρά από βίντεο για τη σεξουαλική εκπαίδευση έχει δημιουργήσει ο οργανισμός ΩΣ ΑΙΔΩ για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Τεχνητή νοημοσύνη και τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στη ζωή μας και αναμένεται να αλλάξει τον κόσμο της εργασίας. Ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης προτείνει πέντε επαγγέλματα του μελλοντος καθώς και τι πρέπει να σπουδάσει κάποιος για να εργαστεί σε αυτά.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Σάμο

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου που βρίσκεται στους Μυτιληνιούς Σάμου χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα μικρό πανεπιστήμιο. Εκεί φιλοξενούνται απολιθώματα ζώων, μεταξύ των οποίων το περίφημο καπλάνι, όστρακα, πετρώματα και πολλά άλλα… Ο ανταποκριτής του ΕΡΤNEWS στη Σάμο, Χάρης Ζαβουδάκης, μας ξεναγεί στο Μουσείο που κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΛΙΝΑ ΚΟΛΥΒΑ

Ό