Τα επτά βήματα για στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας – Όσα ανακοίνωσε ο Λ. Αυγενάκης

«Για πρώτη φορά και αποζημίωση από ΕΛΓΑ στο μέγιστο δυνατό βαθμό και αγορά νέων ζώων και δημιουργία σταυλικών εγκαταστάσεων από πόρους της ΕΕ, χωρίς δαπάνες των πληγέντων» αναφέρεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετική ανακοίνωση σχετικά με τη στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, τον τρόπο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας που υπέστησαν ζημιές από τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα του τελευταίου μήνα, ανακοίνωσε σε σύσκεψη με κτηνοτροφικούς συλλόγους της Περιφέρειας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Οι δηλώσεις ζημίας που υπεβλήθησαν από τους κτηνοτρόφους ανήλθαν τις 2.201. Οι δηλώσεις αφορούν σε απώλειες αιγοπροβάτων, βοειδών, χοιρινών πτηνών και φυσικά κυψελών και μελισσοσμηνών. Οι κτηνοτρόφοι στις δηλώσεις τους αναφέρουν και ζημίες στις εγκαταστάσεις τους και στον εξοπλισμό τους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου – και σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ-  θα καταβληθούν αποζημιώσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου για τα ζώα που είχαν ασφαλιστεί στον Οργανισμό.

Το ΥΠΑΑΤ γνωρίζοντας ότι η τιμή αποζημίωσης δεν επαρκεί τόσο για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος όσο και για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου, θα αξιοποιήσει τις προσφερόμενες δυνατότητες από δύο χρηματοδοτικά εργαλεία:

  1. Σε εφαρμογή των διατάξεων των προνοιών του μέτρου 5.2 του ΠΑΑ 2014-2022, θα χρηματοδοτηθούν όσοι κτηνοτρόφοι υποβάλουν αίτηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίου με στόχο να ξεκινήσουν γρήγορα τη δραστηριότητά τους. Από το ίδιο μέτρο θα χρηματοδοτηθούν και οι δαπάνες για τη δημιουργία νέων σταυλικών εγκαταστάσεων.  Το μέτρο αυτό, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, μας δίνει τη δυνατότητα, χωρίς καμία δαπάνη των κτηνοτρόφων να αγοραστούν ζώα και να κατασκευαστούν εκ νέου σταυλικές εγκαταστάσεις και μάλιστα με τη στήριξη της κυβέρνησης.
  2. Από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση μεριμνά και για εκείνους οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να ασφαλίσουν την παραγωγή συγκεκριμένων ζώων όπως τα χοιρινά και τα πτηνά.  Αυτοί οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν για την παραγωγή ή το ζωικό τους κεφάλαιο που δήλωσαν ότι απώλεσαν.
  3. Το ΥπΑΑΤ θα φέρει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων.
  4. Για δύο χρόνια οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας απαλλάσσονται από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ
  5. Αναμένεται η υπογραφή της ΚΥΑ των κρατικών αποζημιώσεων απώλειας ζωικού κεφαλαίου από ασθένειες, όπου στην περιφέρεια Θεσσαλίας αναλογούν περί τα 2 εκατ. ευρώ.
  6. Στο επερχόμενο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ υπάρχει μέριμνα για την απλοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών πάρκων τα οποία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία, και την υγιεινή των ζώων. Με τη δημιουργία τους εκτιμάται ότι υπάρξουνοικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση της παραγωγής και της οικονομικής βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων
  7. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ για εύλογο χρονικό διάστημα θα αναστείλει τους ελέγχους στην Περιφέρεια

Επισημαίνεται ακόμα ότι οι παραγωγοί που δήλωσαν ζημίες στις εγκαταστάσεις τους και στον εξοπλισμό τους αποζημιώνονται με αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Ήδη κάποιοι από αυτούς έλαβαν την πρώτη προκαταβολή και η διαδικασία θα συνεχισθεί με την περαιτέρω αξιολόγηση των δηλώσεων ζημίας, για όλους τους δικαιούχους.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος παρότρυνε τους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες και έγγειο κεφάλαιο, να υποβάλουν δηλώσεις στην arogi.gov.grπροκειμένου να λάβουν την πρώτη αρωγή των 4.000 ευρώ. Δυστυχώς, όπως σημείωσε, μόνο 80 κτηνοτρόφοι έχουν λάβει την πρώτη αρωγή.

Παράλληλα, ο Χρήστος Τριαντόπουλος υπενθύμισε ότι υπήρξε έκτακτη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, ύψους 3,7 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών, οι οποίες προωθήθηκαν στους κτηνοτρόφους με δύσκολες συνθήκες χρησιμοποιώντας ακόμα και εναέρια ή πλωτά μέσα.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θύμισε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλισθούν οι μεγαλύτερες δυνατές αποζημιώσεις αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα προσφέρουν εσωτερικά ή ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Παράλληλά ανακοίνωσε ότι μετά την επίσκεψη του Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Θεσσαλία, της Επιτρόπου Υγείας και Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου.  Μεταξύ άλλων είπε:

«Ξεκινήσαμε συσκέψεις τομεακές, οργανωμένες με τους κτηνοτρόφους, με τους συνεταιριστές . Θα ακολουθήσει ξεχωριστή συνάντηση με τους παραγωγούς βάμβακος, σιτηρών με τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, με τους μελισσοπαραγωγούς, με τους αλιείες, με τους γεωτεχνικούς και ξεχωριστή συνάντηση αύριο αργά το απόγευμα με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων αγροεφοδίων και κάποιες άλλες μικρότερες συναντήσεις, οι οποίες  μπαίνουν στην πορεία. Θα υπάρξει ,επίσημη ενημέρωση, η οποία θα γίνει αύριο το απόγευμα στις 4.30 και θα δοθούν συγκεκριμένα πλαίσια, αλλά και τιμές προκαταβολών που αναζητά και περιμένει όλη η τοπική κοινωνία που εκ των πραγμάτων έχει πληγεί και συμμεριζόμαστε την αγωνία της και τον πόνο της.

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει  με τη μεγαλύτερη δύναμη που αυτή τη στιγμή διαθέτουμε και φυσικά με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και είμαστε εδώ γιατί εμπιστευόμαστε όλοι μας τον Κώστα Αγοραστό. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα έναν άνθρωπο που απέδειξε 4 ολόκληρα χρόνια ό,τι μπορεί να αποδώσει, να προσφέρει, να παράξει έργο χρήσιμο για τον τόπο , που δουλέψαμε μαζί αυτή τη δύσκολη περίοδο και που είμαστε βέβαιοι ότι σε συνεργασία την επόμενη ημέρα κυβέρνηση-φυσικά ο πρωθυπουργός μας με τον Κώστα Αγοραστό-  θα δουλέψουμε έτσι ώστε όλες αυτές οι πληγές που ανοίχτηκαν να κλείσουν και να αποτελούν ένα κακό παρελθόν όλα αυτά που συνέβησαν στις 5-6 Σεπτέμβρη. Συνεχίζουμε δουλειά, τομεακές συζητήσεις, συνδιαμορφώνουμε πλαίσιο  και είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα βρουν το δρόμο τους όταν υπάρχει διάλογος, όταν υπάρχει καλή διάθεση και υπάρχει να είστε βέβαιοι γι  αυτό».

Στη σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους μετείχαν επίσης, οι υφυπουργοί Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης  Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι βουλευτές Θανάσης Λιούτας, Χρήστος Κέλλας, Χρήστος Καπετάνος,  Χρήστος Μπουκώρος, Κώστας Τσιάρας, Κατερίνα Παπακώστα, Γιώργος Κωτσός και Αριστοτέλης Σπάνιας

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τετάρτη, στις 4.30 μμ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, θα προβεί σε ανακοινώσεις για το ύψος των προκαταβολών που θα δοθούν ως αποζημιώσεις.