ΟΑΚΑ: Πού οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα - Τι είναι το φαινόμενο Stress Corrosion

Για το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, μίλησε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής Αντισεισμικών κατασκευών στο ΕΜΠ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρύδης τόνισε ότι το υλικό του στεγάστρου Καλατράβα μπορεί «να σπάσει ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση», ενώ εξήγησε τα προβλήματα που προκύπτουν με κατασκευές όπως αυτές στο ΟΑΚΑ.

«Κατά την άποψή μου αναμενόμενο είναι το αποτέλεσμα της μελέτης, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και τεκμηριωμένο. Εξωτερικά δεν το έχω διαβάσει, αλλά και εγώ από καιρό είχα μία παρόμοια άποψη διότι πρώτον δεν υπάρχει καμία συντήρηση 20 χρόνια τώρα. Οι κατασκευές αυτές έχουν μια ιδιαιτερότητα. Δεν είναι όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές. Έχουν κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που τις καθιστούν τρωτές, ευάλωτες», τόνισε.

«Είναι οι συγκολλήσεις, οι ενώσεις με τα μπουλόνια, οι κόμβοι, οι συνδέσεις και ιδιαίτερα θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα άλλο ύπουλο στοιχείο το οποίο είναι και εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί», συνέχισε και εξήγησε ότι αυτό είναι οι εντονότατες ταλαντώσεις. «Tο στέγαστρο αυτό κουνάει, ταλαντώνεται, ταλαντώνεται ακόμα περισσότερο όταν φυσάει άνεμος ή υπάρχει βροχή κλπ», συμπλήρωσε ο κ. Καρύδης.

Τι είναι το φαινόμενο Stress Corrosion

«Εκτός από την κανονική διάβρωση, υπάρχει το φαινόμενο του Stress corrosion, δηλαδή πρόσθετη διάβρωση λόγω μεγάλης έντασης σε ορισμένα σημεία. Επιταχύνεται η διάβρωση σε ορισμένα σημεία των κόμβων όπου υπάρχει μεγάλη εντατική κατάσταση. Εξίσου ύπουλο στοιχείο είναι η κόπωση του υλικού από τις ταλαντώσεις», υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Κάθε κομμάτι του στεγάστρου έχει τη δική του ιδιοταλάντωση. Εάν λοιπόν δούμε σε συχνότητα ενός Hertz, δηλαδή ένας κύκλος ανά δευτερόλεπτο, αυτά τα 20 χρόνια έχουν περί τις 700 εκατομμύρια κύκλους δονήσεις, που σημαίνει ότι έχει κοπωθεί το υλικό πάρα πολύ και είναι δύσκολο διαγνώσιμο. Το αποτέλεσμα είναι να μπορεί να σπάσει ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση δυστυχώς», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Τέλος, ο κ. Καρύδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν συντηρούνται τα έργα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

«Τι να πω είναι η κακιά μας η μοίρα; Το DNA μας; Δεν συντηρούμε τα έργα που κάνουμε. Έχουμε μία εγκατεστημένη περιουσία, μία υποδομή, ένα πλούτο της χώρας που χρειάζεται να πληρώνουμε κάποια χρήματα ετησίως. Εκτιμώ ότι θα έπρεπε να δαπανώνται περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του συγκεκριμένου έργου. Ρωτώ λοιπόν πόσα λεφτά έχουν δαπανηθεί για την κατάλληλη συντήρηση;», κατέληξε ο καθηγητής.

Υπενθυμίζεται ότι το ΟΑΚΑ ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στο Ολυμπιακό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα.