Συλλήψεις «πειρατών» της συνδρομητικής τηλεόρασης – 25 εκατ. ευρώ τα κέρδη τους

Σε σχεδόν 25 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανέρχεται το όφελος των «πειρατών» της συνδρομητικής τηλεόρασης που έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ενώ έρχονται στο φως περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις επιχειρήσεις για την εξάρθρωση κυκλωμάτων που δρουν στη χώρα.

 

Εως τώρα η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε εννέα συλλήψεις, ενώ περίπου 10 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν έχουν ακόμη συλληφθεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 12.968 πελάτες σε όλη τη χώρα. Οι αρχές έχουν λάβει στοιχεία από τέσσερις ενεργές πλατφόρμες, ενώ εντοπίστηκαν ακόμη τρεις, ωστόσο δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση, καθώς οι δράστες πρόλαβαν να τις κλείσουν.

Το όφελος για τους «πειρατές» ανέρχεται σε 24,8 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημία για τις νόμιμες πλατφόρμες (Cosmote, Nova, Vodafone) υπολογίζεται στα 99,6 εκατ. ευρώ. 

Τα ευρήματα παραπέμπουν στη δράση πυραμίδας με αρχηγό, υπαρχηγούς και πλήθος μεταπωλητών σε όλη την επικράτεια με δομή αντίστοιχη αυτής εγκληματικών οργανώσεων.

Κομβικό ρόλο στη συγκεκριμένη επιχείρηση διαδραμάτισε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, η οποία είχε προχωρήσει και τον Δεκέμβριο του 2022 σε συλλήψεις επτά ατόμων για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών.

Βαριές ποινές

Για όσους έχουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο οι ποινές είναι βαριές, σύμφωνα με όσα προβλέπει η παράγραφος 2 του άρθρου 23 του Ν. 3166/2003, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ως προϋποθέσεις τίθενται ο χρήστης να γνωρίζει ή να έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει, «σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, ότι η χρήση ή κατοχή παράνομων συσκευών αποτελεί παράνομη δραστηριότητα».

Οι ίδιες διατάξεις προβλέπουν την επιβολή ποινών και για την πρόσβαση σε συνδρομητικές υπηρεσίες μέσω παράνομων συσκευών που δεν βρίσκονται στην κατοχή του χρήστη. Οπως και για τη χρήση, για οποιονδήποτε σκοπό, νόμιμων συσκευών ή για την πρόσβαση σε συνδρομητικές υπηρεσίες μέσω νόμιμων συσκευών τις οποίες δεν κατέχει ή δεν χρησιμοποιεί το πρόσωπο που αποκτά πρόσβαση.

Με άλλα λόγια, όσοι αποκτούν πρόσβαση μέσω ενός αποκωδικοποιητή που έχουν προμηθευτεί στη «μαύρη» αγορά, για παράδειγμα, σε αθλητικές διοργανώσεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με φυλάκιση τουλάχιστον ενός μηνός και χρηματική ποινή από 500 έως 15.000 ευρώ.

Επίσης, εάν ο πάροχος οπτικοακουστικού περιεχομένου κινηθεί νομικά κατά του παράνομου χρήστη, προβλέπεται η επιβολή, ως διοικητικής κύρωσης, προστίμου έως 300.000 ευρώ. Εκτός όμως από τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, οι παράνομοι χρήστες υπηρεσιών streaming θέτουν σε κίνδυνο και τα προσωπικά δεδομένα τους. Κι αυτό διότι, κατά πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο κύκλωμα της Πάτρας, οι δράστες πωλούν τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών σε άλλες εγκληματικές ομάδες. Δεν είναι τυχαίο που οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν ως συγκοινωνούντα δοχεία το οργανωμένο έγκλημα της μαστροπείας και της διακίνησης ναρκωτικών και την πειρατεία οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Στην Ελλάδα οι συνδρομητές που έχουν παράνομα πρόσβαση στο υλικό των πλατφορμών συνδρομητικής τηλεόρασης υπολογίζονται μεταξύ 650.000 και 900.000, τη στιγμή που οι νόμιμοι χρήστες αγγίζουν το 1,2 εκατομμύριο.

Οι παραπάνω διαθέτουν παράνομη συνδρομή με μέσο μηνιαίο κόστος 15 ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα των πειρατών ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ (βάσει μετριοπαθών εκτιμήσεων για τουλάχιστον 500.000 παράνομους συνδρομητές). Λόγω της δραστηριότητας αυτής, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το Δημόσιο χάνει ετησίως περίπου 35 εκατ. ευρώ, η βιωσιμότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης λόγω και της επαναφοράς της φορολόγησης των ελληνικών παρόχων περιεχομένου (over-the-top) απειλείται, ενώ υπολογίζεται ότι πανευρωπαϊκά χάνονται 18.000 θέσεις εργασίας στον οπτικοακουστικό τομέα