«Elias»: 460 χιλιοστά βροχής από την Τετάρτη στην Ιστιαία-Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Πολύ ισχυρά φαινόμενα προκάλεσε τις τελευταίες ώρες σε περιοχές της χώρας η κακοκαιρία Elias, με τη βόρεια Εύβοια και τη Μαγνησία να έχουν δεχθεί πολύ μεγάλες ποσότητες νερού.

 

Σύμφωνα με την καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του δικτύου του meteo.gr/EAA στην Ιστιαία Ευβοίαςμέχρι τις 09:00 το πρωί, σήμερα Πέμπτη, έχουν καταγραφεί 202 χιλιοστά και συνολικά από χθες Τετάρτη 460 χιλιοστά.

Κατά το meteo.gr, πολύ μεγάλα ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται εκ νέου και στην πόλη του Βόλου, ωστόσο λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί οι τοπικοί μετεωρολογικοί  σταθμοί δε. μεταδίδουν δεδομένα στο δίκτυο.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Βάσει των νεότερων προγνωστικών στοιχείων του meteo.gr/EAA, κατά τη διάρκειας της Πέμπτης 28/09 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί (με φθίνουσα ένταση) κυρίως στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα, καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, αλλά μέχρι αργά το βράδυ θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές.

Στις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Τα φαινόμενα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα είναι τοπικά έντονα.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

 

 

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

 

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Πέμπτη κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.