Μάχη με το χρόνο στη Θεσσαλία για την κακοκαιρία Elias - «Θα βρέχει για 30 ώρες, άδικο να ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν»

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές στην περιφέρεια της Θεσσαλίας εν αναμονή της επέλασης του νέου κύματος κακοκαιρίας ονόματι «Elias».

Με το αρνητικό αποτύπωμα του φονικού «Daniel» να παραμένει στις περιοχές της πολύπαθης περιφέρειας, η αγωνία είναι φανερή στους κατοίκους που φοβούνται ένα νέο σφοδρό χτύπημα και σοβαρά προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που θα σημειωθούν από το βράδυ της Δευτέρας.

Ενδεικτικές του κλίματος ανησυχίας, που επικρατρεί, είναι οι δηλώσεις του δημάρχου Παλαμά Καρδίτσας, Γιώργου Σακελλαρίου, ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr εξηγεί την κατάσταση.

«Προετοιμαζόμαστε όσο μπορούμε» δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής που επλήγη σφοδρά από την κακοκαιρία Daniel. Με τους κατοίκους να μετρούν ακόμη τις πληγές του, ο κ.Σακελλαρίου σημείωσε: «Είναι άδικο για τον τόπο μου να μπει τόσος κόσμος σε αυτήν την ταλαιπωρία. Είχαμε μπει σε μια σειρά και τώρα πάλι από το μηδέν».

Πρόσθεσε, δε, ότι με βάση τις προγνώσεις των μετεωρολόγων θα βρέχει από τις 21:00, το βράδυ της Δευτέρας, και για 30 ώρες, και εξήγησε ότι τα προβλήματα θα φανούν 24 ώρες μετά την αρχική βροχόπτωση.

Υπογράμμισε, δίνοντας το στίγμα των εντατικών προσπαθειών που καταβάλλονται, ότι γίνονται προετοιμασίες για εκκένωση, την ώρα που υπάρχουν διάφορα σημεία συγκέντρωσης. Λεωφορεία βρίσκονται, επίσης, σε ετοιμότητα καθώς τα περισσότερα ιδιωτικά ΙΧ «έχουν καταστραφεί».

«Γίνεται αγώνας δρόμου, καθαρίζουμε φρεάτια. Έχουμε μεταφέρει αυτοκίνητα σε ψηλά σημεία. Ο κόσμος είναι σε ανησυχία» εξήγησε ο δήμαρχος Παλαμά Καρδίτσας, δίνοντας την εικόνα των τελευταίων ωρών.

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι τα πιο κρίσιμα μέτωπα εντοπίζονται – όσον αφορά στην περιφέρεια Θεσσαλίας – σε Βλοχό και Μεταμόρφωση που θα πληγούν περισσότερο και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης ώστε να μην κυκλοφορεί κανείς για το επόμενο 48ωρο.

Την ώρα που στον Παλαμά Καρδίτσας υπάρχει ένα κλίμα επαυξημένης επιφυλακής, μάχη με το χρόνο δίνουν συνεργεία της περιφέρειας Θεσσαλίας στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, όπως φαίνεται σε βίντεο και φωτογραφίες του protothema.gr.

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία της περιφέρειας Θεσσαλίας στο ανάχωμα Ποταμού Καλέτζη

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησαν οι εργασίες για την ενίσχυση αναχώματος.

anaxomata_karditsa-_1_
anaxomata_karditsa-_2_
anaxomata_karditsa-_5_
anaxomata_karditsa-_3_
Σε ετοιμότητα ΕΛ.ΑΣ και στρατός

Σημειώνεται ότι η ΕΛΑΣ είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς στην περιοχή βρίσκονται μεταξύ άλλων 70 άτομα από τη Ζ΄ΜΑΚ με επιπλέον 10 λέμβους και 120 άτομα από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών με 24 λέμβους.

Συγκεκριμένα επιχειρούν και είναι σε ετοιμότητα 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού- κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται και τη νύχτα.

Σε ετοιμότητα είναι έξι εναέρια μέσα και 3 πλοία από το Πολεμικό Ναυτικό. Τέλος, σε εγρήγορση είναι το σύνολο του προσωπικού του Σχεδίου «Ξενοκράτης».