Ανοίγει απόψε το Θέατρο Λυκαβηττού ύστερα από 15 χρόνια-Οι συναυλίες που έρχονται

Με μια μεγάλη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν από τον Δήμο Αθηναίων στους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ανοίγει απόψε το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, ύστερα από 15 ολόκληρα χρόνια.

 

Το θέατρο είχε κλείσει αιφνιδιαστικά στις 19 Ιουνίου του 2008, ενώ ο κόσμος ετοιμαζόταν να ανηφορίσει το λόφο για δύο sold out συναυλίες του Βρετανού Τζέιμς Μπλαντ, εκείνη τη μέρα και την επομένη. Η αιτία ήταν «σοβαρό ζήτημα στατικότητας και επομένως ασφαλείας των κερκίδων», ύστερα από έγγραφο που είχε αποστείλει η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα A.E. στον Δήμο Αθηναίων.

Και μπορεί οι συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις να συνεχίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια σε άλλα ανοιχτά θέατρα της Αττικής, όπως το Θέατρο Βράχων, το Θέατρο Πέτρας, το Κατράκειο ή το Βεάκειο, ωστόσο οι Αθηναίοι δεν ξέχασαν ποτέ τις βραδιές στο Θέατρο Λυκαβηττού, που αποτελούσε διαχρονικά έναν από τους πιο σημαντικούς τόπους συνάντησης των μουσικόφιλων. Και από σήμερα θα επιστρέψουν εκεί για μια σειρά εκδηλώσεων που θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι εργασίες

Στο πλαίσιο των απαιτητικών εργασιών που υλοποιήθηκαν με στόχο την επαναλειτουργία του θεάτρου, περισσότερα από 200.000 κιλά νέας μεταλλικής κατασκευής αντικατέστησαν τα φθαρμένα από τον χρόνο τμήματα, ανακαινίζοντας τον εμβληματικό διάφανο σκελετό του κοίλου, με τα υποστυλώματα να ενισχύονται εσωτερικά.

Έτσι διατηρήθηκε στο ακέραιο η αυθεντική όψη του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου μνημείου-θεάτρου, όπως την σχεδίασε το 1964-65 ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας, Τάκης Ζενέτος.

Τα 3.850 πλαστικά καθίσματα αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με ξύλινους πάγκους 3.950 θέσεων, ενώ ο αριθμός των θεατών (καθήμενων και όρθιων) που θα μπορεί να φιλοξενήσει το θέατρο φτάνει τους 6.000.

Δείτε την πρόοδο των εργασιών σε ένα εντυπωσιακό timelapse βίντεο:

 

 

Ακολουθώντας τις υποδομές που διαθέτουν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά θέατρα, οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν περιλαμβάνουν ένα νέο πυροσβεστικό δίκτυο και σύστημα πυρανίχνευσης, νέο δίκτυο οπτικών ινών για τον έλεγχο όλων των σημείων από κεντρικές μονάδες, καθώς και νέες καλωδιώσεις για φωτισμό, ήχο, δεδομένα και συστήματα ασφαλείας βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων.

Δεν θα υπάρχουν καλώδια στον χώρο, αφού όλα θα είναι μέσα σε πυλώνες. Επίσης, δημιουργήθηκαν δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης, που δεν υπήρχαν παλαιότερα ενώ ο χώρος, που μέχρι να κλείσει λειτουργούσε με γεννήτριες, τώρα έχει το δικό του ρεύμα.

Οι συναυλίες που έρχονται

Την αποψινή συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου ακολουθεί εκείνη των Πυξ Λαξ το Σάββατο (οι οποίοι θα επιστρέψουν για μία ακόμη βραδιά στις 21 Σεπτεμβρίου). Την Κυριακή έχει σειρά ο Κωνσταντίνος Αργυρός, και από την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Hauser την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου

Villagers of Ioannina City την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Γιώργος Μαζωνάκης το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
Γιάννης Πλούταρχος την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου
«Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ», αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου
Μιχάλης Χατζηγιάννης την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
Γιάννης Χαρούλης την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου
ΜΕΛISSES την Τρίτη 3 Οκτωβρίου
«Κάψε το σενάριο», stand-up comedy, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου
Δήμητρα Γαλάνη και Μάρθα Φριντζήλα τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου
Beats Pliz το Σάββατο 14 Οκτωβρίου

Χωρίς αυτοκίνητο

Η προσέγγιση με αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Θεάτρου για τις ημέρες και ώρες των εκδηλώσεων θα επιτρέπεται μόνο σε ΑμεΑ, άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και για επιβίβαση/αποβίβαση ταξί.

Πρόκειται για μια απόφαση του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του έργου συνολικής προστασίας και ανάπλασης του λόφου του Λυκαβηττού που παράλληλα θα ανακουφίσει και τους κατοίκους της περιοχής.

Επομένως, η εμπειρία μιας συναυλίας στον Λυκαβηττό πλέον θα ξεκινάει με έναν όμορφο περίπατο στο πράσινο.