Συμπληρωματικό προυπολογισμό έως 700 εκ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς καταθέτει η κυβέρνηση

Νέο συμπληρωματικό προυπολογισμό,τον δεύτερο κατά σειρά φέτος ,ύψους 450-700 εκ. ευρώ καταθέτει έως στο τέλος της εβδομάδας στη Βουλή η Κυβέρνηση ώστε να καλυφθεί φέτος μέρος των μέτρων στήριξης και της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που ανακοινώθηκαν για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος των αποζημιώσεων για καταστροφές σε  σπίτια,απώλειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο εκτιμώνται πάνω από 1 δισ.ευρώ,την ώρα που  ο “Ιανός” στην Καρδίτσα στοίχισε συνολικά 750 εκ.ευρώ. Στο ποσό του 1 δισ.ευρώ θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 1,5 δισ.ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των υποδομών και την δημιουργία νέων αντιπλημμυρικών έργων.

Στα παραπάνω δεν υπολογίζονται τα ποσά που θα πρέπει να εκταμιευτούν για τις συνέπειες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τα οποία εκτιμώνται στο 1 δισ.ευρώ.

Στον συμπληρωματικό προυπολογισμό θα περιληφθούν  τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την παράταση ενός 6μηνου των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πλημμυροπαθών,ειδικές ρυθμίσεις οφειλών ,πάγωμα υποχρεώσεων προς τρίτους,επιταγές κλπ. Σαφέστερη εικόνα για το μέγεθος των ζημιών θα έχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έως αύριο ,ώστε η όποια αποτίμηση των ζημιών να περιληφθεί και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Υπό αίρεση πρόσθετες  μελλοντικές  παροχές 

Με τα  βάση τα παραπάνω παροχές που σχεδιάζονταν ,όπως η επέκταση του market pass και για τους τελευταίους δύο μήνες του έτους, φαίνεται πως οδηγούνται σε “πάγωμα” ενώ τα όποια μέτρα ενίσχυσης θα εξαγγελθούν (επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης κλπ) θα έχουν περιορισμένους αποδέκτες που θα είναι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες..Στόχος να αποφευχθούν οριζόντιες ενισχύσεις εκατομμυρίων πολιτών (όπως το Market pass) λόγω των αναγκών κάλυψης των καταστροφών σε πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς..Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ως απαράβατο όρο για τη δημοσιονομική ισορροπία και σταθερότητα της χώρας την επίτευξη φέτος πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 0,7% του ΑΕΠ  και τη μείωση του δημοσίου χρέους.Τέλος όσον αφορά τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν ,όπως οι αυξήσεις στο δημόσιο,η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τα παιδιά κλπ για το 2024 αυτά θα εφαρμοστούν κανονικά.