Τιτάνιο έργο διάσωσης στα πλημμυρισμένα χωριά – Δύσκολη πρόσβαση σε οκτώ περιοχές – Ο κίνδυνος των μολύνσεων

Με επιπρόσθετο πρόβλημα τον κίνδυνο των μολυσματικών ασθενειών τα σωστικά συνεργεία δίνουν τιτάνιο αγώνα να εντοπίσουν και να διασώσουν εγκλωβισμένους και να φτάσει η βοήθεια σε κάθε σπίτι στην Θεσσαλία και τη Μαγνησία. Εκτός από τις αγωνιώδεις προσπάθειες για την αποκατάσταση της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης ιδιαίτερη είναι η προσπάθεια του καθαρισμού δρόμων δημόσιων κτιρίων (πχ σχολείων) και σπιτιών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής υπάρχει δυσκολία προσέγγισης σε έξι χωριά και συγκεκριμένα σε Βλοχό, Φαρκαδώνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφόχωρι και Πλατύκαμπο.

«Υπάρχουν ακόμα δύο χωριά που δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Το Πουρί και η παραλία του Χορευτού.  Το Πουρί δεν ξέρω αν θα μπορέσει να ανοίξει σήμερα τελείως και ο Δήμος είναι κομμένος στη μέση γιατί οι δύο δημοτικές του ενότητες Ζαγοράς και Μουρεσίου είναι κομμένες σε ένα σημείο γιατί έχει χαλάσει μία γέφυρα», αναφέρει ο Παναγιώτης Κουτσάφτης, Δήμαρχος Ζαγοράς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα με την ύδρευση, με την ασφάλεια των δρόμων και τη μετακίνηση των παιδιών. «Υπάρχουν κατολισθήσεις και φερτά υλικά στους δρόμους. Κάνω και μία έκκληση στον Δήμο Αθηναίων να μας βοηθήσει με κάποιο μηχάνημα», κατέληξε ο δήμαρχος Ζαγοράς.

Ττάνιος αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πρωτοφανή πλημμύρα και κυρίως να αντιμετωπιστεί η υγειονομική βόμβα από τα μολυσμένα, στάσιμα νερά και τα νεκρά ζώα. Τουλάχιστον 1.500 πρόβατα και αντίστοιχος αριθμός χοίρων πνίγηκαν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό. Όσο η στάθμη του νερού κατεβαίνει, αποκαλύπτεται το μέγεθος του προβλήματος.

Κλειστή παραμένει η εθνική Αθηνών Θεσσαλονίκης, λόγω πλημμυρών στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου. Η κυκλοφορία είναι εφικτή στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.

Στη Θεσσαλία ο Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας

Στους 2230 είναι  οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Και οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στο θεσσαλικό κάμπο συνεχίζονται.

Επίσης με διαταγή του ΓΕΕΘΑ και κατόπιν εντολών της Ηγεσίας  από σήμερα το πρωί θα βρίσκεται  στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Θεσσαλίας ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Η αποστολή του ΕΔΛΟ/ΠΒΧ θα είναι η εγκατάσταση 5 σταθμών απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή, στα οποία θα πραγματοποιηθεί απολύμανση των συνεργείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί στο πλαίσιο της συνδρομής τους, στην αντιμετώπιση των συνεπειών από την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel που έπληξε την Θεσσαλία, και θα δύναται επίσης να απολυμανθούν και πολίτες σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, για την αντιμετώπιση των συνεπειών εξαιτίας των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στο Θεσσαλικό κάμπο, έχουν διαθέσει, στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) προσωπικού και μέσων, ως εξής.

Δωρεάν είναι σήμερα η διέλευση οχημάτων από τα διόδια κατά μήκος της Ιόνιας Οδού και του αυτοκινητοδρόμου Ε65 έως και την Τετάρτη στις 6 το πρωί.  

Σε ισχύ παρέμεινε χθες η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (από τον Μαλιακό ως το Κλειδί Ημαθίας) λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366). Η κυκλοφορία χθες Δευτέρα ήταν εφικτή μόνο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.

Μεταξύ των διασωστών και οι άνδρες των ΟΥΚ του Λιμενικού που πραγματοποιούν επιχειρήσεις για την αναζήτηση αγνοουμένων σε τρία χωριά που έχουν πληγεί από την φονική κακοκαιρία «Daniel». Πρόκειται για τα χωριά Αγία Τριάδα, Μεταμόρφωση, Μαραθέα, που βρίσκονται στα βορειοδυτικά του Παλαμά.

Χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας βρίσκονται για όγδοη σήμερα ημέρα αντιμέτωποι με τις αποκαρδιωτικές συνθήκες της λάσπης και των όγκων νερού που έχουν καταλάβει τη γη και τα σπίτια τους . Ο απολογισμός των νεκρών παραμένει στον αριθμό των 15 ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την εύρεση των δύο αγνοουμένων, του νιόπαντρου ζευγαριού Αυστριακών, τα ίχνη των οποίων εξακολουθούν να αναζητούνται στο Πήλιο.

Ολόκληρα χωριά παραμένουν βυθισμένα στα λασπόνερα με τις καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσκευές να είναι ανυπολόγιστες

4.543 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων

Συνολικά 4.543 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 07:00 της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 20:00 χθες, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.774 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

«Από τις 5 Σεπτεμβρίου όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν κληθεί να επέμβουν πανελλαδικά σε 10.653 συμβάντα ενώ έχουν προβεί στη διάσωση 4.527 συμπολιτών μας» τόνισε πριν από λίγο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στην Θεσσαλία.

Παράλληλα σημείωσε ότι από τα εναέρια μέσα έχουν διασωθεί μέχρι τώρα συνολικά 780 πολίτες.

Συγκεκριμένα τα επιχειρησιακά δεδομένα ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι τα εξής:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχουν επέμβει σε 2.472 συμβάντα

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε 2.704 κλήσεις και 1.317 διασώσεις

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας σε 1.800 συμβάντα και 891 διασώσεις

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων σε 1.225 συμβάντα και 665 διασώσεις.

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν αδιάλειπτα το έργο τους» υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης σε Βλοχό, Φαρκαδόνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφοχώρι, Αμφιθέα και Πλατύκαμπο.

Σε άλλες περιοχές, όπως Παλαμάς, Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινάς, Καλογριανά, Πεδινό, Μεγάλα Καλύβια, οι έρευνες διεξάγονται πόρτα-πόρτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, όπως τόνισε, σε κάποιες περιπτώσεις για προληπτικούς λόγους μεταφέρονται κάτοικοι μετά από αίτημά τους, ενώ σε όσους δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους από τις πλημμυρισμένες περιοχές η Πυροσβεστική παρέχει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Επιπρόσθετα, στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα, Μεσάγγαλα, Αλεξανδρινή και Στόμιο οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας τυχόν εξέλιξη των πλημμυρικών φαινόμενων.

«Από την πρώτη στιγμή δίνουμε ενωμένοι τη μάχη υλοποιώντας το επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία ”Δαρδανός 2” και όλοι μαζί Πυροσβεστικό Σώμα, δυνάμεις του ΓΕΕΘΑ, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Στις επιχειρήσεις συνδράμουν εκατοντάδες εθελοντές απ΄ όλη την Ελλάδα τόσο με προσωπικό όσο και μέσα» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.»