Στους 15 οι νεκροί, δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία – Σημάδια υποχώρησης του Πηνειού – Ολική καταστροφή των υποδομών

Στους 15 έως έχουν φθάσει μέχρι τώρα οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία και τη Μαγνησία ενώ δυο παραμένουν οι αγνοούμενοι. Πρόκειται για το νιόπαντρο ζευγάρι των Αυστριακών τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στα Ποτιστικά Πηλίου.

Η πυροσβεστική έχει επέμβει έως τώρα σε 10.313 συμβάντα, έχουν γίνει περισσότεροι από 4500 απεγκλωβισμοί ανθρώπων εκ των οποίων οι 780 με εναέρια μέσα.

Τάση υποχώρησης της στάθμης του νερού του Πηνειού παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη Λάρισα, γεγονός που είναι θετικό σχετικά με την εξέλιξη των πλημμυρικών φαινομένων.

Η κατάσταση όμως στα χωριά του νόμου παραμένει πολύ δύσκολη, με τεράστιες εκτάσεις και σπίτια να είναι βυθισμένα στο νερό και την λάσπη.

Συνεχίζεται παράλληλα και η επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων σε περιοχές του νόμου από την πυροσβεστική.

Στην πόλη της Λάρισας και στις συνοικίες που είναι πλημμυρισμένες, η στάθμη του νερού είναι σταθερή, με τις καταστροφές να είναι μεγάλες.

Παράλληλα εντοπίζεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα στις εν λόγω περιοχές, με την ρύπανση ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα να είναι μεγάλη. Πρόβλημα δημιουργείται πλέον, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο οδικό δίκτυο του νομού, και για όσους θα χρειαστούν άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη και διαμένουν σε χωριά της επαρχίας.

Η Λάρισα παραμένει βουτηγμένη στα λασπόνερα, ενώ ο Βόλος είναι για 7η μέρα χωρίς νερό. Υψηλός ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες. Έκκληση στους κατοίκους να χρησιμοποιούν ως πόσιμο ΜΟΝΟ το εμφιαλωμένο νερό απευθύνει το Υπουργείο Υγείας.

Τα χωριά στα πεδινά της Καρδίτσας και των Τρικάλων παραμένουν βυθισμένα στα νερά και τις λάσπες, παρόλο που η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει. Οι απεγκλωβισμοί των κατοίκων συνεχίζονται, ενώ όσοι παρέμειναν στα σπίτια τους λαμβάνουν βοήθεια: νερό, τρόφιμα και εφόδια από τον στρατό και τους διασώστες.

Τα 18 μέτρα έφτασε η στάθμη του νερού στην κοιλάδα των Τεμπών. Όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media το νερό κόντεψε να καλύψει την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών. 

Ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης με ανάρτηση του στο Facebook διευκρίνισε πως η γέφυρα «προς το παρόν είναι εκεί όρθια. Εύχομαι να παραμείνει έτσι».