Έντεκα οι νεκροί από τις πλημμύρες – 2.529 διασώσεις – Στις 18 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία στη Θεσσαλία

Τους έντεκα έφτασαν οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel, καθώς αργά το βράδυ της Παρασκευής βρέθηκε σορός ηλικιωμένης γυναίκας στη Μαραθέα Καρδίτσας.

 

Η σορός της ηλικιωμένης ανασύρθηκε από σπίτι της περιοχής, όπου επιχείρησαν πυροσβέστες.

Το απόγευμα ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι έως εκείνη την ώρα οι νεκροί από την κακοκαιρία ήταν δέκα και πρόσθεσε ότι οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή λόγω της εικόνας που παρουσιάζει ο Πηνειός ποταμός που έπληξε κυρίως τα χωριά Γιάννουλη και Τύρναβο, καθώς και περιοχές του Δήμου Λάρισας. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταθούν.

Ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά φήμες οι οποίες κυκλοφόρησαν σύμφωνα με τις οποίες παρεμβάσεις του κεντρικού κρατικού μηχανισμού στην περιοχή προκάλεσε ανακατεύθυνση των υδάτων και ζήτησε προσοχή με τις ψευδείς ειδήσεις, ιδιαίτερα όταν, όπως είπε, αφορούν σε ανθρώπινες ζωές.

Όπως και χτες έτσι και σήμερα, επισήμανε, οι διασώσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και για όσο χρειαστεί και ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής και του Στρατού που παλεύουν μέσα στα νερά για ώρες προκειμένου να βοηθήσουν τους αποκλεισμένους και εγκλωβισμένους συμπολίτες μας και ένα μεγάλο μπράβο στους εθελοντές στα χωριά που συνδράμουν με τα δικά τους μέσα, δείχνοντας ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Συνολικά 2.529 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα Παρασκευή τις 20:00, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστική. Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.882 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Μεταξύ αυτών οι 44 απεγκλωβισμοί πολιτών στις θαλάσσιες περιοχές Χοντρή Άμμος, Χόρτο, Μηλίνα και Πλατανιά νομού Μαγνησίας.

Όλοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου. Σε εξέλιξη είναι επίσης επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων στην παραλία Χορευτό.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Πυροσβεστικά, από εχθές, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023, μέχρι σήμερα, Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα, καθώς και Σ.μη.Ε.Α. της Πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών

Δεν θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αυτό αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση του υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγοραστού, και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, ανακοινώνεται με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Από αύριο, σε ποσοστό 80%, θα έχουν νερό ύδρευσης, με χαμηλή πίεση, ο Βόλος και η Νέα Ιωνία και σε 15 με 20 μέρες πιστεύει ότι η υδροδότηση θα φτάσει στο 100%, δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο δήμαρχος συνέστησε στους πολίτες να κάνουν υπομονή λέγοντας ότι οι υπηρεσίες δουλεύουν και η υδροδότηση θα αποκατασταθεί.

Εν τω μεταξύ τα πλημμυρικά φαινόμενα εντείνονται προκαλώντας ανησυχία για την Λάρισα καθώς η στάθμη του Πηνειού ανεβαίνει συνεχώς και σύμφωνα με πληροφορίες στις 17:00 το απόγευμα είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα.

Σήμερα το μεσημέρι ζητήθηκε η εκκένωση  και δεύτερης συνοικίας στην πόλη της Λάρισας μετά την Γιάννουλη, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που εμφανίζονται στην περιοχή. Πρόκειται για την συνοικία του Αγίου Θωμά στη πόλη της Λάρισας, όπου έγινε υπερχείλιση των φρεατίων και το νερό έχει πλημμυρίσει τα σπίτια της συνοικίας. Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη περιοχή άρχισαν, νωρίτερα, επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων από την Πυροσβεστική και μετακίνησή τους σε άλλα σημεία της πόλης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων, «ενημερώνονται οι κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Θωμά, στην οποία παρουσιάζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ότι πρέπει να εκκενώσουν προς Φιλιππούπολη.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από τη συνοικία, να το κάνουν άμεσα.

Όσοι δεν μπορούν να απομακρυνθούν και βρίσκονται σε χαμηλούς ορόφους πρέπει να πάνε σε ψηλότερους».

Μήνυμα από το 112 εστάλη αργά το απόγευμα στους κατοίκους της συνοικίας Ιπποκράτη στη Λάρισας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς Αλκαζάρ και το κέντρο της πόλης, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Μήνυμα του 112 εστάλη σήμερα το πρωί και στους κατοίκους των περιοχών Βρυότοπος και Αμπελώνας, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές και να κατευθυνθούν προς τον Τύρναβο, λόγω σπασίματος αναχώματος του ποταμού Πηνειού.

Παράλληλα, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται στην περιοχή, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία, πραγματοποιήθηκε εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι.

Τα σωστικά συνεργεία και με τη συνδρομή του στρατού δίνουν μάχη για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ανθρώπων και στην περιοχή της Καρδίτσας, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.406 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

*Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.427 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στη Μαγνησία, 2.260 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 640 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα

-Στην Λάρισα 332 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 130 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 135 άτομα

-Στην Καρδίτσα, 1.110 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 240 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 410 άτομα

-Στα Τρίκαλα, 605 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 90 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 370 άτομα

-Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων 

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 378 άτομα μεταξύ των οποίων ένας λόχος 70 ατόμων της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης, 42 άτομα προσωπικό της 32 Ταξιαρχίας Πεζικού, ένας λόχος Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «Ξενοκράτης» με 71 άτομα και 36 άτομα επιπλέον των προβλεπομένων στο Σχέδιο «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί καθώς και 68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγία Κυριακή Τρικάλων, 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον Παλαμά Καρδίτσας αλλά και 16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Επίσης, ένας λόχος της Ζ΄ ΜΑΚ με 70 άτομα με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης, υλικά αναρρίχησης και καταδύσεων, πλωτά μέσα και ειδικά οχήματα κινείται προς τις πληγείσες περιοχές.

Ακόμη έχουν διατεθεί:

– 24 ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ).

– 13 ειδικά οχήματα Hummer.

– 46 οχήματα γενικής χρήσης.

– 3 λεωφορεία.

– 2 Mini Bus.

– 1 ασθενοφόρο.

– 14 μηχανήματα Μηχανικού.

– 4 Επικαθήμενα Οχήματα.

– 12 Αρματοφορείς.

– 52 λέμβοι.

– 6 οχήματα μεταφοράς ζευγμάτων γεφυρών και 6 λέμβοι τύπου LCB.

Έχει υλοποιηθεί η τοποθέτηση γέφυρας Bailey στα Καλά Νερά Βόλου και η διεξαγωγή αναγνωρίσεων για ετοιμότητα τοποθέτησης στα Στουρναραίικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας από κλιμάκια της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.

Μια φρεγάτα βρίσκεται στον Παγασητικό Κόλπο, ένα αρματαγωγό εν πλω προς την περιοχή του Παγασητικού, ενώ επιχειρούν 5 ελικόπτερα Έρευνας – Διάσωσης και 2 ελικόπτερα CH-47D CHINOΟΚ.

Έχουν διατεθεί 400 κουβέρτες για τους Σοφάδες Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για την Ιτέα Καρδίτσας, 170 ράντζα εκστρατείας αλλά και χώροι φιλοξενίας των πληγέντων.

Επιπλέον, βρίσκονται σε ετοιμότητα 3 ελικόπτερα, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων, 62 λεωφορεία, 15 μικρολεωφορεία, 19 μηχανήματα Μηχανικού, 121 οχήματα γενικής χρήσης, γέφυρες Bailey προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί, 932 άτομα του Σχεδίου «Ξενοκράτης» στις περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς, 60 άτομα «Δευκαλίων», 181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ) αλλά και κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των Στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.