Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις – Ποιοι πληρώνουν δύο πρώτες δόσεις χωρίς επιβάρυνση

Στις 17.00 το απόγευμα λήγει σήμερα και η άτυπη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, λόγω τεχνικών προβλημάτων,σε όσους φορολογούμενους δεν κατάφεραν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως την περασμένη Πέμπτη (τυπική λήξη της προθεσμίας).

Οι “καθυστερημένοι” αυτοί φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν έως σήμερα τη διπλή δόση του φόρου εισοδήματος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο (εφόσον έχουν εκκαθαριστικό χρεωστικό σημείωμα) δίχως την καταβολή προστίμου.Ωστόσο για όσους υπέβαλαν τις δηλώσεις τους έως την περασμένη Πέμπτη με την τυπική λήξη της παράτασης και δεν κατέβαλαν τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος ( τη διπλή δόση φόρου η δεν τη ρύθμισαν έως την περασμένη Πέμπτη ) θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής που ανέρχεται σε 0,73% επί του βεβαιωθέντος φόρου και επιβάλλεται κάθε μήνα που θα καθυστερεί η πληρωμή του.

Oσον αφορά τις καταβολές του φόρου για τους “καθυστερημένους” για την υποβολή των δηλώσεων ,αυτούς δηλαδή από 1ης Σεπτεμβρίου έως σήμερα το απόγευμα, η καταβολή του αναλογούντος φόρου (εάν προκύπτει)θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω web banking και όχι μέσω κάρτας ή μέσω συστήματος πληρωμών IRIS.

ΚΑΤΑ 120.000 ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΦΟΡΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τήν ίδια ώρα φορολογική συμμόρφωση φαίνεται πως επέδειξαν φέτος σε σχέση με πέρυσι χιλιάδες φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) καθώς ,πολύ περισσότεροι υπόχρεοι ,έσπευσαν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις για τα περσινά τους εισοδήματα αυξάνοντας έτσι τον τελικό αριθμό τους κατά 120.000 φορολογούμενους. Ετσι ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί έως τη λήξη της προθεσμίας (30/8/2022) 6.684.138 αρχικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φέτος και έως χθες ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 6.803.000 υπόχρεους. Παράλληλα αυξημένος κατά 22% είναι και ο μέσος φόρος εισοδήματος για τους φορολογούμενους που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης,καθώς από 1.226 ευρώ πέρυσι φέτος “απογειώθηκε” στα 1.577 ευρώ.Μάλιστα στα ταμεία του κράτους μπήκε φέτος επιπλέον πρόσθετος φόρος εισοδήματος 400 εκ.ευρώ σε σχέση με πέρυσι.Ο συνολικός δε λογαριασμός των φετινών φορολογικών δηλώσεων τον οποίο καλούνται να πληρώσουν σε 8 μηνιαίες δόσεις περίπου 2,4 εκατ. νοικοκυριά που έλαβαν χρεωστικά σημειώματα φόρου (δηλαδή τα 4 στα 10 νοικοκυριά) διαμορφώνεται σε 3,66 δις. έναντι 3,2 δισ.ευρώ το προηγούμενο έτος..
Με βάση τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί έως χθες , κι ενώ απομένει η σημερινή προθεσμία ,προκύπτουν τα εξής :

-Οι  χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 36,26% του συνόλου και είναι αυξημένες σε σχέση με το 2022 που είχαν ανέλθει σε 35,21% επί του συνόλου.
-Λιγότερες είναι οι μηδενικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος. Έφτασαν στο 47,72% των συνολικών δηλώσεων όταν το 2022 αποτελούσαν το 51,54%.

-Για το 16,02% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φτάνει τα 414 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.030.822 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Οσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Το 36,26% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.354.523 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,66 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.577ευρώ.