Πυρκαγιές: Δύσκολή νύχτα στην Άνδρο - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Έβρο και Ροδόπη

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν για άλλη μια μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να οριοθετήσουν τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εστίες φωτιάς που καίνε στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, της Ροδόπης, της Πάρνηθας και της Άνδρου αντιμετωπίζουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Ειδικότερα, από νωρίς σήμερα το πρωί ρίχθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε τέσσερις περιοχές.

Για όγδοη ημέρα συνεχίζεται η μάχη που δίνει η Πυροσβεστική στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, και ειδικά στο δάσος της Δαδιάς, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Το πιο δύσκολο σημείο εξακολουθεί να εντοπίζεται κοντά στην Λεπτοκαρυά. Στην περιοχή επιχειρούν  295 πυροσβέστες, 16 άτομα πεζοπόρο, 85 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στη Ροδόπη η φωτιά εξακολουθεί να καίει, με τους πυροσβέστες να ελπίζουν -και με τη βοήθεια των ανέμων- σε καλύτερη εικόνα μέσα στην ημέρα.

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής. Επιχειρούν 260 πυροσβέστες, 77 οχήματα, 13 άτομα πεζοπόρο, και δύο ελικόπτερα.

Η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στην Άνδρο

Στην περιοχή Βιτάλι εντοπίζεται το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Άνδρο, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες πυρόσβεσης. Στο νησί – που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση – πνέουν άνεμοι έως έξι μποφόρ.

Επιχειρούν 73 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από αέρος δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Υδροφόρα του δήμου, περικυκλώθηκε χθες από το πύρινο μέτωπο και κάηκε ολοσχερώς. Ο οδηγός κατάφερε να εγκαταλείψει το όχημα εγκαίρως.

Χθες Σάββατο εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Γίδες, όπου οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών.

Ο Δημήτρης Λοτσάρης Δήμαρχος Άνδρου μίλησε για την φωτιά στο νησί και τις μεγάλες βλάβες που δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση.

Ο Δημήτρης Λοτσάρης επεσήμανε πως από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έχουν καεί πολλές κολώνες. Ενδεικτικά, το χωριό του Βιταλίου δεν έχει ρεύμα.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη, καθώς μέχρι τις 23:00 υπήρχε ορατός ο κίνδυνος η φωτιά να πάει προς το λιμάνι. «Είχαμε 9 ενεργά μέτωπα σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων», τόνισε. Επεσήμανε, τέλος, ότι κατά πάσα πιθανότητα οι εστίες της φωτιάς προκλήθηκαν από κεραυνούς. Καθοριστική ήταν η συνδρομή των Γάλλων πυροσβεστών.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Υψηλός είναι για σήμερα Κυριακή 27/8 ο κίνδυνος πυρκαγιάς για τρεις περιοχές της χώρας μας. Σε συναγερμό βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα, Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για τις εξής περιοχές:

-Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Αργολίδα
-Περιοχές Φθιώτιδας, Κορινθίας, Έβρου και Κρήτης
-Νησιά Αιγαίου

Η εξέλιξη του καιρού: Υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και μπουρίνια – Πού αναμένονται βροχές

Βελτίωση παρουσιάζει ο καιρός σήμερα, Κυριακή, ωστόσο αναμένεται να καταγραφούν πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες σε περιοχές της χώρας.

Η Κυριακή προβλέπεται με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά.

Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη γενικά αίθριος καιρός αλλά το μεσημέρι απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα θα είναι η πιο ζεστή ημέρα της εβδομάδας με το θερμόμετρο να ξαναφτάνει τους 38 βαθμούς .

Την Τρίτη αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και κάποιες μπόρες και βροχές στα βορειοδυτικά της χώρας. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας Τετάρτη και Πέμπτη με δυτικούς ανέμους στα πελάγη.

Αναλυτικά ο καιρός σήμερα 

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Στη Μακεδονία γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί, από το απόγευμα τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Ανεμοι: Ασθενείς και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 και τοπικά στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το απόγευμα με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά, κυρίως της ανατολικής Πελοποννήσου.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 και στην Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

KAIROS-KIRIAKIKAIROS-AUGUST

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το απόγευμα με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής ή μεμονωμένων καταιγίδων. Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια μέχρι το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 28-08-2023

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 35 με 37 και κατά τόπους στα ανατολικά τους 38 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.