Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Δαδιά, Αισύμη, Σουφλί – Στο «πορτοκαλί» ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Μάχη με τις φλόγες για 8η συνεχόμενη ημέρα δίνουν δεκάδες πυροσβέστες στη Δαδιά, την Αισύμη και το Σουφλί καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι συνθήκες στην περιοχή παραμένουν δυσμενείς και δύσκολες.

Στη Ροδόπη, οι αναζωπυρώσεις δημιούργησαν μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Λεπτοκαρυάς, όπου και εστάλη χθες μήνυμα μέσω του 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων.

Στην Πάρνηθα, η μάχη των πυροσβεστών συνεχίζεται κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά, κοντά στο Φρούριο της Φυλής όπου σημειώνονται αναζωπυρώσεις. Στην περιοχή έχουν μεταβεί τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Βελτιωμένη η κατάσταση στη Βοιωτία, με μικρές διάσπαρτες εστίες. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Άγιος, Μεσσαπίων στην Εύβοια.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά σε δύσβατη δασική περιοχή στο Πανόραμα Προσοτσάνης, στη Δράμα, χωρίς να απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή πρόβλεψη της Πολιτικής Προστασίας, η οποία για σήμερα Σάββατο δίνει κατηγορία 4 (πορτοκαλί) τον κίνδυνο πυρκαγιάς στην περιοχή της Θράκης, αλλά και της Αττικής, της Βοιωτίας και της νότιας Έύβοιας.

Στα πύρινα μέτωπα του Έβρου και ειδικότερα στη Δαδιά, επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες και ειδικά σώματα της Πυροσβεστικής, προκειμένου να περιοσίσουν την επέκταση της φωτιάς και να αναχαιτίσουν άμεσα οποιαδήποτε νέα εστία ξεσπά.

Η καταστροφή στο παρθένο δάσος είναι ανυπολόγιστη, ενώ χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του συστήματος Copernicus, σύμφωνα με την οποία η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών στην Ευρώπη. Τα τελευταία στοιχεία εκτιμούν τις καμμένες εκτάσεις στην περιοχή σε περισσότερα από 720.000 στρέμματα, γεγονός που θα επηρεάσει ευρύτερα το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων.