Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα – 112 σε Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου

Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Πάρνηθα έδιναν, όλη τη νύχτα, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές, καθώς τα ξημερώματα οι άνεμοι ενισχύθηκαν αρκετά και φούντωσαν το πύρινο μέτωπο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Πυροσβεστική, λίγο μετά στις 3 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση ξεκίνησαν να φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι που προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση. Το μέτωπο αυτή την ώρα εντοπίζεται στα αριστερά της Πάρνηθας με κατεύθυνση ανατολικά προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

Παράλληλα στις 03:58 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα να εκκενώσουν σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες τα σπίτια τους.

«Οι φλόγες στην Πάρνηθα βρίσκονται 300-400 μέτρα από το τελεφερίκ. Επειδή υπάρχουν πολλά εναέρια μέσα και γίνονται συνέχεια ρίψεις είναι κάπως βελτιωμένη η κατάσταση» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στη Γαλάτεια Καρακατσάνη, ο Αντιπεριφεριάρχης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης. Όπως είπε, δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί οικισμός μέχρι στιγμής, ωστόσο οι αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας τραυματίστηκε πυροσβέστης, ο οποίος συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μετόχι. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου και τον παρέλαβε.

Στο σημείο επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημερας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και7 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

-Στη λεωφόρου Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,

-Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις

-Στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων

-Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων

-Στη λεωφόρο Κύμης από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριο

-Στη λεωφόρο Κύμης από οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες

-Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα

 

 Ζώη στο δυστοπικό πεδίο θανάτου – Πώς ομάδα εθελοντών έσωσε γάτο στη Φυλή

Το φρικτό θέαμα που αντίκρισαν περιέγραψαν ομάδες εθελοντών που συνεχίζουν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να διασώσουν ζώα τα οποία είναι ζωντανά και τραυματισμένα μέσα στις καμένες εκτάσεις.

Η ομάδα εθελοντών Alma Libre – Hellenic Animal Rescue, περιγράφει πώς σώθηκε ένας μικρός γάτος στη Φυλή αλλά και τη φρίκη που βίωσαν οι εθελοντές που πραγματοποιούσαν ελέγχους για ζώα που έχουν επιβιώσει σε περιοχές καμένων εκτάσεων στην Αττική.

«Ήρθαμε αντιμέτωποι με το θάνατο σε κάθε του μορφή. Ατελείωτα ζώα κάθε είδους νεκρά, ως επί το πλείστον απανθρακωμένα…», αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα σε ανάρτησή της στο Facebook και προσθέτει πως ο γατούλης εντοπίστηκε από κάτοικο της περιοχής που ενημέρωσε την ομάδα για ένα πλάσμα «ζωντανό – νεκρό» που περιφερόταν στην περιοχή σαν χαμένο.

09:56 Καλύτερη εικόνα και στη Βοιωτία

Καλύτερη είναι η εικόνα από τη φωτιά στο Στείρι Βοιωτίας. Το πύρινο μέτωπο είναι σε εξέλιξη, ωστόσο σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ σε ένα μέτωπο 10 χιλιομέτρων υπάρχουν φλόγες ανά σημεία αλλά κυρίως καπνοί.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων και έχουν συμβάλλει στην εξάπλωση της φωτιάς.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμληματος και 16 οχήματα , ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 2 ελικόπτερα.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε Εγνατία και Εθνική Οδό

Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία οχημάτων στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής έως το ύψος του κόμβου της Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Επιπλέον αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Σαπών – Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κρατείται εποχικός πυροσβέστης που φέρεται να προκάλεσε δασικές πυρκαγιές στην Κεφαλονιά

Στα κρατητήρια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεφαλονιάς, κρατείται εποχικός πυροσβέστης, που φέρεται να είναι υπαίτιος για την πρόκληση εμπρησμού από πρόθεση, σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγίας Ειρήνης Κεφαλληνίας.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης, έπειτα από έρευνες ανακριτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, συνελήφθη ένας άνδρας, ο οποίος ομολόγησε ότι είχε προκαλέσει σε προγενέστερα έτη άλλες πέντε δασικές πυρκαγιές σε περιοχές της Κεφαλληνίας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Κεφαλονιάς, ο φερόμενος ως εμπρηστής κατ΄ομολογία. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα για εμπρησμό. Με σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα αποφασίστηκε η συνέχιση της κράτησής του στη Πυροσβεστική Υπηρεσία έως την Παρασκευή 25 Αυγούστου όπου θα απολογηθεί ξανά. Η προθεσμία απολογίας δόθηκε μετά απο αίτημα των συνηγόρων του.

 

Πυκνοί καπνοί κάλυψαν την κορυφή της Πάρνηθας

Ένα ενιαίο μέτωπο μαίνεται στην Πάρνηθα. Το μέτωπο βρίσκεται εντός του Εθνικού Δρυμού και κινείται βορειοδυτικά προς την κορυφή του βουνού, η οποία έχει καλυφθεί από πυκνούς καπνούς.

Καλύτερη η εικόνα στον Έβρο – Σε ένα μέτωπο επικεντρωμένη η προσοχή πυροσβεστών

Καλύτερη είναι η εικόνα στη φωτιά σε Έβρο και Ροδόπη. Η εικόνα που μεταφέρεται είναι καλύτερη, όμως παραμένουν όλοι σε επιφυλακή για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Το μέτωπο είναι στο δάσος της Δαδιάς με μέτωπο προς Μελιά και Κοίλα.

Στη Ροδόπη έξω από τον οικισμό των Κασσιτερών, η τιτάνια μάχη των πυροσβεστών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρα αλλά και της νύχτας, είχε σαν αποτέλεσμα να σβήσει η φωτιά ωστόσο πάντα υπάρχει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων.

Σκεπασμένη από καπνούς η Ελλάδα – Η εικόνα από το Διάστημα

Καλυμμένη από πυκνούς καπνούς από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα είναι όπως φαίνεται από εικόνα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το πέρασμα του Σταθμού πάνω από την Ελλάδα έγινε στις 23 Αυγούστου, στις 14:18. Ο Σταθμός πέταξε σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων, με την τροχιά του να τον φέρνει από τη Φλώρινα προς τη Ρόδο.

 

 

Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας» που αναζωπύρωσε την πυρκαγιά

Η φωτιά στην Πάρνηθα αναζωπυρώθηκε επειδή παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» και ήταν σαν μια «έκρηξη» φωτιάς μέσα στην εστία της στη χαράδρα, με αποτέλεσμα να φουντώσουν και πάλι οι φλόγες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

«Πνιγμένη» στους καπνούς η Αττική

Σε φωτογραφίες και βίντεο του in διακρίνονται για ακόμα μία ημέρα οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Πάρνηθα να έχουν καλύψει τον αττικό ουρανό.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για πληγείσες περιοχές σε Ροδόπη και Αττική

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές των δήμων Φυλής και Ασπροπύργου και του δήμου Αχαρνών, αλλά και για περιοχές στη χωρική αρμοδιότητα των δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου και Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης που επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου.

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

«Τρομακτική η κατάσταση στο Μετόχι»

«Η κατάσταση είναι τρομακτική στο Μετόχι της Πάρνηθας», δήλωσε στο MEGA o Κώστας Δαμάσκος, κάτοικος της περιοχής.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί, γύρω στα 6-7 μποφόρ, ενώ τέσσερα ελικόπτερα έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης και κάνουν ρίψεις νερού.

«Προσπαθούμε να ανακόψουμε τη φωτιά για να μην περάσει απέναντι στο τελεφερίκ. Εκεί που καίει τώρα η φωτιά είναι στον Εθνικό Δρυμό, καλό θα ήταν να αυξηθούν τα εναέρια μέσα», δήλωσε.

«Εκεί που καίει αυτή τη στιγμή είναι Εθνικός Δρυμός», προσέθεσε.

Συναγερμός από τα επικίνδυνα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα – Πώς να προστατευτούν οι πολίτες

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα επικίνδυνα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα από τη φωτιά στην Πάρνηθα και τις πυρκαγιές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς αποτελούν κίνδυνο για την υγεία χιλιάδων πολιτών.

«Στις περιοχές που υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση – όχι μόνο στις περιοχές των καμμένων, αλλά και πολύ πιο μακριά – είναι σημαντικό να προστατευτούν οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πολίτες που έχουν άσθμα, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια. Καλό θα είναι να φορούν μάσκα FFP2, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα έκθεσης όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό και στο κέντρο της Αθήνας και σε σχεδόν όλη την πρωτεύουσα», δήλωσε στο MEGA ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.