Αρχηγός Πυροσβεστικής για τις φωτιές: «Στα 32 χρόνια υπηρεσίας δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες»

«Στα 32 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες». Αυτό επισήμανε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

Όπως είπε ο κ. Πουρναράς οι πυρκαγιές παρουσιάζουν μια εξαιρετική δριμύτητα ακόμη και το βράδυ που περίμεναν να μειωθούν οι εντάσεις των ανέμων, αυτοί έφταναν τα 6-7 μποφόρ και οι ριπές τα 8 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη για πέμπτη ημέρα, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας προκειμένου η πυρκαγιά να μην φτάσει στο τελεφερίκ και το καζίνο.

«Τεράστιος αγώνας των πυροσβεστών απέναντι στις πυρκαγιές, με αυτοθυσία, ξεπερνώντας τα φυσικά και ψυχικά όρια»
«Καταλαβαίνετε ότι ακόμα και το βράδυ, που άλλες περιόδους τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι πυρκαγιές αντιμετωπίσιμες, τώρα γίνονται πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι από τις λίγες υπηρεσίες πανευρωπαϊκά μπορεί και διεθνώς που οι πυροσβέστες επιχειρούν ακόμη και το βράδυ. Το προσωπικό δίνει έναν τεράστιο αγώνα με αυτοθυσία ξεπερνώντας φυσικά και ψυχικά όρια», υπογράμμισε ο κ. Πουρναράς.

Όπως είπε, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα το σύνολο του Πυροσβεστικού Προσωπικού επιχειρεί στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται καθημερινά και επισήμανε ότι το σύνολο του προσωπικού είναι σε γενική επιφυλακή. «Καθημερινά από την αρχή της περιόδου είχαμε από 50-60 εκδηλώσεις πυρκαγιών. Κι αυτές αντιμετωπίζονταν με επιτυχία. Μετά τον παρατεταμένο καύσωνα και την εποχή των μελτεμιών δυστυχώς οι συνθήκες άλλαξαν. Αυτή η ιδιαίτερη ξηροθερμική περίοδος με την επέλευση των δυνατών ανέμων έκανε τις πυρκαγιές πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες», σημείωσε ο κ. Πουρναράς και υπογράμμισε ότι οι συνθήκες είναι ακραίες.

«Οι πυρκαγιές σε Ρόδο και Έβρο ξεπέρασαν αντιπυρικές ζώνες 50, 100 και 200 μέτρων»

Στη συνέχεια ο κ. Πουρναράς αναφέρθηκε στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Μονή Κλειστών Φυλής χθες. «Για παράδειγμα η χθεσινή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Μονή Κλειστών και τώρα είναι στην Πάρνηθα, εκδηλώθηκε στις 11:56. Στα πρώτα 5 λεπτά δηλαδή 12:01 βρισκόταν πάνω από την πυρκαγιά εναέριο μέσο το οποίο επιχειρούσε στον Ασπρόπυργο και μετά από 2 λεπτά αλλά 4 εναέρια μέσα ήταν πάνω από την πυρκαγιά. Παρόλα αυτά η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις. Καταλαβαίνετε για τι ακραίες συνθήκες μιλάμε και με ποια δριμύτητα πλέον εξαπλώνονται όλες οι πυρκαγιές», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: «Υπάρχουν αναφορές και στη Ρόδο και στον Έβρο που οι πυρκαγιές ξεπέρασαν αντιπυρικές ζώνες 50 και 100 και 200 μέτρων. Είναι δύσκολες οι συνθήκες. Πάρα πολύ δύσκολες. Γίνεται ένας τεράστιος αγώνας και ο αγώνας θα συνεχιστεί».

Κικίλιας: 355 πυρκαγιές τις τελευταίες 5 ημέρες – 209 νέες εστίες το τελευταίο 48ωρο, mega η πυρκαγιά στον Έβρο

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η Πυροσβεστική, τις τελευταίες 5 μέρες από την Παρασκευή έως χθες, κλήθηκε να διαχειριστεί 355 δασικές πυρκαγιές και συμπλήρωσε ότι μόνο το τελευταίο 48ωρο ξέσπασαν 209 νέες εστίες.

«Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε είναι ότι παράλληλα με τη mega πυρκαγιά στον Έβρο χθες η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 μεγάλης επικινδυνότητας πυρκαγιές στην Αττική, 6 στη Βοιωτία και 1 στην Εύβοια. Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δίνει το 110% των δυνάμεών του παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων και εναέριων μέσων τα οποία διαθέτουμε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές στην Αττική ο κ. Κικίλιας είπε ότι χθες στις 9 το πρωί είχαν απογειωθεί εναέριες δυνάμεις που επιχείρησαν σε 5 εστίες, 3 διαδοχικά στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, και κοντά στο Θριάσιο και υπογράμμισε ότι τα εναέρια μέσα έφτασαν πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας μέσα σε 4-5 λεπτά.

«Όταν ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα, στη Μονή Κλειστών στις 12:00, έγινε αμέσως εκτροπή των εναέριων μέσων για να πραγματοποιήσουν ρίψεις σε μερικά λεπτά της ώρας. Η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή κι όμως η φωτιά λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής επεκτάθηκε. Τα εναέρια μέσα έφτασαν μέσα σε 4-5 λεπτά πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση και τόνισε ότι το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο Χάρτης Επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα.

«Είναι μία πρωτοφανής κατάσταση. Δεν είναι σχήμα λόγου ούτε υπερβολή. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο Χάρτης Επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία. Επτά φορές φέτος το καλοκαίρι μεγάλες περιοχές , πολλές περιοχές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού 5. Διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες το 2012», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε mega πυρκαγιά την πυρκαγιά στον Έβρο με δεκαπέντε παράλληλες εστίες πυρκαγιάς και τόνισε ότι από τα ξημερώματα του Σαββάτου στο δάσος της Δαδιάς οι ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, των ισχυρών ανέμων, δημιούργησαν «από αυτές τις παράλληλες εστίες ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο το οποίο οι όποιες δυνάμεις πυρόσβεσης όσο ισχυρές κι αν ήταν δεν θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο».

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν περιθώρια λάθος εκτιμήσεων, δεν υπάρχει πεδίο για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις», και προσέθεσε ότι η Πολιτική Προστασία όπως και η Δημόσια Υγεία δεν είναι αρένα για πολιτική αντιπαράθεση.

«Θα έρθει σύντομα η ώρα για τη δημόσια συζήτηση και για τη σκληρή αλλά στοιχειοθετημένη κριτική και για την ακόμα πιο σκληρή αυτοκριτική. Όπως θα έρθει σύντομα η ώρα για την όποια αναθεώρηση, στρατηγική ενίσχυση και διορθωτικές κινήσεις. Δεν είμαστε ούτε αλάνθαστοι ούτε ανεύθυνοι», σημείωσε.

Ακόμη, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε τη θλίψη του για τον τραγικό θάνατο των 18 ανθρώπων που εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι στο Δάσος της Δαδιάς.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον τραγικό θάνατο των 18 συνανθρώπων μας που ήταν στο δάσος της Δαδιάς. Για άλλη μια φορά να πούμε ότι οι εκκενώσεις του 112 είναι η ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Δυστυχώς οι άτυχοι αλλοδαποί ενώ απαγορευόταν να βρίσκονται στο δάσος σε συνθήκες συναγερμού 4, και παρά τα πολλαπλά μηνύματα του 112 σε Έλληνες και αλλοδαπούς που βρίσκονταν στην περιοχή δεν έφυγαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σχετικά με την φωτιά στη Δαδιά ο κ. Κικίλιας είπε ότι η γραμμική πορεία των εστιών από Δαδιά σε Αλεξανδρούπολη με 15 πυρκαγιές στην ίδια νοητή ευθεία έχει ήδη αποτυπωθεί από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής και προσέθεσε ότι εξειδικευμένη ομάδα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του ΠΣ με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ και τη συμμετοχή της ΕΥΠ, διερευνούν τα αίτια, ενώ σχετική έρευνα έχει διατάξει και η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

«Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού από κανέναν. Ως προτεραιότητες της στρατηγικής μας στη διαχείριση των πυρκαγιών παραμένει πρωτίστως η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών, και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας», κατέληξε.

Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, υποστράτηγος, Γεώργιος Μιχαλόπουλος: Στην Αλεξανδρούπολη Έβρου 1560 αστυνομικοί συνέδραμαν στην προληπτική απομάκρυνση 14.316 κατοίκων

Στη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών του τελευταίου χρονικού διαστήματος αναφέρθηκε ο προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, υποστράτηγος, Γεώργιος Μιχαλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών.

Ειδικότερα όπως είπε, στην Αλεξανδρούπολη Έβρου 1.560 αστυνομικοί συνέδραμαν στην προληπτική απομάκρυνση 14.316 κατοίκων 33 οικισμών και σε 76 απεγκλωβισμούς ζώων.

Στη Δυτική Αττική, 744 αστυνομικοί, συνέδραμαν σε 188 απεγκλωβισμούς ατόμων και 100 ζώων καθώς και στην προληπτική απομάκρυνση κατοίκων 6 οικισμών.

Παράλληλα, όπως τόνισε, από τις αστυνομικές δυνάμεις λαμβάνονται αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας στις πληγείσες περιοχές για την αποφυγή κλοπών και διαρρήξεων σε οικίες.

«Το προσωπικό της ΕΛΑΣ, ενεργώντας από την πρώτη στιγμή σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγού της ΕΛΑΣ, συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη τη χώρα με το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων να συνδράμουν στον Έβρο και στην Αττική. Ειδικότερα παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με κατά περίπτωση απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας μέσω της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων καθώς και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές σε συνεργασία με το 112 και με συνεχή παρουσία εκπροσώπου της ΕΛΑΣ στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος και υπογράμμισε: «Η ΕΛΑΣ θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς και στο έργο των προανακριτικών αρχών για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών».