Στα 686 ευρώ η μέση σύνταξη για τους νέους συνταξιούχους – Τα μέτρα ενίσχυσης που εξετάζει η κυβέρνηση

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στο εισόδημα των συνταξιούχων, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στο έντονα πληθωριστικό οικονομικό περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται τον σχεδιασμό τριπλής ενίσχυσης των συνταξιούχων, με τις συνταξιουχικές οργανώσεις να εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης ΗΛΙΟΣ για τον Ιούλιο, σχεδόν ένας στους δύο συνταξιούχους, έχει μηνιαίο εισόδημα από 355 έως 838 ευρώ, ενώ η συντριπτική πλειονότητα λαμβάνει κάτω από 1.000 ευρώ.
Σε σύνολο 2.484.000 συνταξιούχων, το 1.201.302, λαμβάνει κάτω από 900 ευρώ.

Η μέση κύρια σύνταξη περιορίζεται στα 790 ευρώ, η μέση επικουρική δεν υπερβαίνει τα 196 ευρώ, ενώ το μέρισμα κυμαίνεται στα 110 ευρώ.

Παράλληλα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, συμπιέζει τις συντάξεις που απονέμονται.

Από τις συνολικά 29.123 νέες συντάξεις, οι 17.000 αφορούν στον ιδιωτικό τομέα (ΕΦΚΑ) με την μέση σύνταξη να υποχωρεί στα 686 ευρώ, από 790 για τους παλαιούς συνταξιούχους.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει:

– Την καταβολή ετήσιας αύξησης τουλάχιστον 4%.
– Την προσθήκη ενός υπολοίπου της τάξεως του 0,5% ως επιπλέον αύξηση βάσει του πληθωρισμού για το 2022 και
– την χορήγηση ενίσχυσης από 200 έως 300, κατά περίπτωση, στους συνταξιούχους οι οποίοι δεν θα λάβουν αύξηση εξαιτίας υψηλής προσωπικής διαφοράς.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων εκφράζουν την πεποίθηση ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν επαρκούν για την κάλυψη των απωλειών που υφίστανται οι απόμαχοι της εργασίας εξαιτίας της πληθωριστικής κρίσης, ενώ υπενθυμίζουν ότι -όπως συνέβη και προ μηνών – εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε την ετήσια αύξηση αλλά ούτε το επίδομα προσωπικής διαφοράς, χωρίς μάλιστα να βρίσκονται στα υψηλά συνταξιοδοτικά κλιμάκια.