Το δρομολόγιο του θανάτου των χούλιγκαν από την Κροατία - Οι ολιγωρίες της ΕΛ.ΑΣ.

Νέα στοιχεία για τις παραλείψεις των Αρχών σχετικά με την έλευση στην Ελλάδα των Κροατών χούλιγκαν, που το βράδυ της Δευτέρας δολοφόνησαν τον φίλαθλο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, από την Κυριακή 6 Αυγούστου είχε δοθεί διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στις Διευθύνσεις κοντά στα σύνορα να ενημερώσουν για τυχόν εισόδους Κροατών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έδινε διαταγή στις Διευθύνσεις να ενημερώσουν σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή τους είσοδος Κροατών στην Ελλάδα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα οι Κροάτες να μπουν στη χώρα μας από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς (στα ελληνοαλβανικά σύνορα) και να φτάσουν ανενόχλητοι στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου δολοφόνησαν με μαχαίρι τον 29χρονο Μιχάλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, λίγες ώρες πριν τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ, οι αστυνομικοί του Τμήματος Κακαβιάς ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για την διέλευση της ομάδας των 80 ατόμων. Σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ, το προσωπικό του Σταθμού και η αστυνομία προχώρησαν σε ενδελεχή έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων και των οχημάτων, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες, δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις και τους επιτράπηκε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Από το πρωί της Δευτέρας γνώριζε η ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία αυτοκινήτων των Κροατών χούλιγκαν

Επίσης, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, οι συνοριακές Αρχές του Μαυροβουνίου είχαν ενημερώσει εγγράφως της ελληνικές Αρχές για τη μετακίνηση των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Το σχετικό έγγραφο έφτασε στα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. στις 09:22 το πρωί της χθεσινής ημέρας, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε χρόνος για να αποτραπούν τα όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας.

Στο σχετικό έγγραφο υπήρχε η επισήμανση ότι περίπου 120 άτομα, τα οποία χαρακτηρίζονται «επικίνδυνοι οπαδοί», πέρασαν από τα σύνορα με πιθανό προορισμό την Αθήνα για το παιχνίδι της ΑΕΚ με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Στα άτομα αυτά έγιναν έλεγχοι και στο έγγραφο υπάρχουν οι αριθμοί των πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που πέρασαν τα σύνορα στο Μαυροβούνιο, όπως ο τύπος των οχημάτων και οι μάρκες τους.

Πώς έφτασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια οι Κροάτες

  • Η ομάδα των ακραίων χούλιγκαν πέρασε από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι προς Μαυροβούνιο μεταξύ 03:00 εως 06:00 το πρωί της Δευτέρας και εν συνεχεία προς Αλβανία. Στο ενδιάμεσο θεωρείται ότι έκαναν κάποια στάση
  • Στις 13.00 της Δευτέρας περνάνε στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς.
  • Στις 20:00 περνούν από τα διόδια της Πάτρας
  • Στις 22:00 από διόδια Ελευσίνας. Από αυτό το σημείο έχουν καταγραφεί περίπου 10 από τα περίπου 35 οχήματα των χουλιγκανς.
  • Στην εθνική οδό οι Κροάτες εντοπίστηκαν από την Ασφάλεια και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, όμως, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φαίνεται πως έδρασαν βάσει οργανωμένου σχεδίου, γιατί φτάνοντας στην Αττική Οδό τα αυτοκίνητα σκορπίστηκαν και μεγάλος αριθμός κατευθύνθηκε στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη».
  • Μέχρι και τις 23.00 μετακινήθηκαν κάποιοι με τον ΗΣΑΠ. Εκεί οι Κροάτες συναντήθηκαν με οπαδούς του Παναθηναϊκού και μαζί επιβιβάστηκαν στο τρένο και κατέβηκαν στον σταθμό «Πευκάκια», από όπου κινήθηκαν με τα πόδια προς τη Νέα Φιλαδέλφεια.
  • Στις 23.05 της Δευτέρας ξεκίνησαν τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.
  • Στις 23:45 έχουμε την διακομιδή 29χρονου με βαθύ θλαστικό ΑΡ βραχιονίου, (από Τέμνον και νύσσον όργανο) στον οποίο έκαναν ΚΑΡΠΑ έως τη 01:20 οπότε και δυστυχώς κατέληξε.

ΣΤΑΣΥ: Ο σταθμάρχης ενημέρωσε τον συντονιστή δικτύου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ «Πολυπληθής ομάδα ατόμων εισήλθε στον σταθμό της Γραμμής 1 του Μετρό “Ειρήνη” και έγινε άμεσα αντιληπτή από τον σταθμάρχη. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες, ο σταθμάρχης ενημέρωσε τον συντονιστή δικτύου και τον ελεγκτή ασφάλειας της ΣΤΑ.ΣΥ για την παρουσία των ατόμων στον σταθμό και την επιβίβασή τους σε συρμό με κατεύθυνση τον Πειραιά. Η πληροφορία διαβιβάστηκε άμεσα στον συντονιστή του σχεδίου “Αριάδνη” της ΕΛ.ΑΣ. Τα άτομα αποβιβάστηκαν στον σταθμό “Περισσός”». Τέλος το βιντεοληπτικό υλικό με τους ακριβείς χρόνους έχει ανακτηθεί και θα παραδοθεί στην ΕΛ.ΑΣ

Στο μεταξύ, στο γήπεδο της ΑΕΚ είχε τελειώσει η προπόνηση των δύο ομάδων, η αποστολή της Ντιναμό μετέβη με αστυνομική συνοδεία στο ξενοδοχείο, ενώ οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ κλείδωσαν το γήπεδο, αλλά πολλοί φίλαθλοι κατέληξαν στις καφετέριες της περιοχής.

Οι οργανωμένοι της Ντιναμό έφθασαν γρήγορα έξω από το γήπεδο και γύρω στις 23:00 επιτέθηκαν σε φιλάθλους της ΑΕΚ. Ξέσπασε άγρια συμπλοκή, με βόμβες μολότοφ, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.

Στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που κατέστειλαν τα επεισόδια κάνοντας χρήση χημικών, ενώ προχώρησαν στις προσαγωγές εμπλεκομένων, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια και ανακρίνονται, προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο δράστης του μαχαιρώματος και να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, για την οποία σχηματίζεται δικογραφία.