Δημοσίευμα της Daily Mail σχολιάζει το «κίνημα της πετσέτας» - «Θυμωμένοι Έλληνες σε πόλεμο κατά της ξαπλώστρας»

Θυμωμένοι Έλληνες, ντόπιοι, στο πλαίσιο του «κινήματος της πετσέτας», εξαπολύουν πόλεμο κατά της ξαπλώστρας σε αγαπημένα βρετανικά τουριστικά θέρετρα.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Daily Mail, που κάνει εκτενή αναφορά στο «κίνημα της πετσέτας» που ξεκίνησε από την Πάρο, από «κουρασμένους πολίτες που βαρέθηκαν να μην μπορούν να βρουν ελεύθερο χώρο στις παραλίες λόγω των επιθετικών πολιτικών που προωθούν οι εταιρείες με τις ξαπλώστρες».

Οι Έλληνες παράκτιοι σταυροφόροι, συνεχίζει, κήρυξαν πόλεμο στις τουριστικές περιοχές που προτιμούν οι Βρετανοί, δεσμευόμενοι να αντεπιτεθούν ενάντια στην «καταχρηστική κατοχή» των παραλιών.

Το λεγόμενο «Κίνημα Πετσέτας» δημιουργήθηκε στην Πάρο. Υποστηρίζουν ότι οι παράνομοι επιχειρηματίες εκδιώκουν τους παραθεριστές και δεν αφήνουν κανέναν να καθίσει σε ελεύθερο χώρο στην παραλία, γιατί, πολύ απλά, δεν υφίσταται τέτοιος χώρος.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πρώτοι στους πίνακες επισκεπτών στην Ελλάδα, με περίπου 4,5 εκατομμύρια να αναζητούν… ήλιο, άμμο και σουβλάκι. Ήταν ένας αριθμός-ρεκόρ, λέει η Daily Mail, σχεδόν τρία εκατομμύρια περισσότερα από το 2021, προς το τέλος της πανδημίας.

Αλλά το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση στις ευκαιριακές επιχειρήσεις που χρεώνουν τις κρατήσεις για πετσέτες και ξαπλώστρες σε κορυφαίες παραλίες.

Το κίνημα Save Paros Beaches κατήγγειλε, για παράδειγμα, μια εταιρεία που χρεώνει 60 ευρώ στους τουρίστες για να νοικιάσει μια ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες την ημέρα. Για 120 €, οι επισκέπτες μπορούσαν να απολαύσουν μια «VIP περιοχή».

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι παραλίες είναι δημόσιες και μπορούν να τις απολαύσουν όλοι δωρεάν.

Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν: «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στον δημόσιο χώρο, το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας που καταπατούνται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν τις παραλίες στο σύνολό τους ή υπερβαίνουν τα όριά τους έως και 100 φορές την έκταση που νομίμως μίσθωση».

Παρά τη συγκέντρωση 2.200 υπογραφών, ο δήμαρχος Πάρου ήταν ασαφής για το πώς θα λυθεί το θέμα. «Ο καθένας μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει γιατί δεν είχε ποτέ τον έλεγχο, πόσο μάλλον να έχει συνέπειες που του αποδίδονται» είπε σχετικά ο δήμαρχος του νησιού.

H Daily Mail αναφέρει ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση κι ότι το κίνημα πανηγύρισε την πρώτη του νίκη, ύστερα από το κλείσιμο τριών μονάδων μετά από έρευνα του Κτηματολογίου Σύρου. Το κίνημα της Πάρου έχει απήχηση στους κατοίκους των Κυκλάδων, με μέλη της ομάδας να εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες για την κατάσταση στη Θεσσαλία, τη Νάξο και τη Ρόδο.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το κίνημα ενέπνευσε έναν κάτοικο της Νάξου να ιδρύσει μια ομάδα στο Facebook με τίτλο «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» τον περασμένο μήνα.

Η Έλενα Ανδριανοπούλου, μέλος της ομάδας, είπε: «Η ανταπόκριση ήταν καταπληκτική. Μέσα σε λίγες μέρες η ομάδα συγκέντρωσε περισσότερα από 3.500 μέλη. «Έχουμε γράψει μια ανοιχτή επιστολή, υπογεγραμμένη από περισσότερα από 1.500 άτομα, την οποία θα στείλουμε στον εισαγγελέα και τις αρχές.

«Ταυτόχρονα, ξεκινήσαμε την καταγραφή της κατάστασης σε βασικές παραλίες με drone, προκειμένου να τη συγκρίνουμε με τις αποφάσεις παραχώρησης και να αποκαλύψουμε την παρανομία».