Τέλος χρόνου για 33.000 μεγαλοοφειλέτες του ΕΦΚΑ

Τέλος χρόνου για περίπου 33.000 μεγαλοοφειλέτες του ΕΦΚΑ, των οποίων τα ονόματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν   την  Παρασκευή,  δεδομένου ότι στο  τέλος Ιουλίου έληξε η παράταση που είχε δοθεί προκειμένου να προχωρήσουν στην ρύθμιση μέρους ή του συνόλου των οφειλών τους.

Παράλληλα, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), προγραμματίζει την αποστολή 100.000 ατομικών ειδοποιήσεων, προς οφειλέτες ώστε  να προβούν σε ρύθμιση χρεών ή στην διατήρηση της.

Εξάλλου, έχει αποφασιστεί η άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατά των οφειλετών, οι οποίοι δεν προχωρούν σε διευθέτηση της οφειλής  το αργότερο εντός 3 μηνών από την ένταξη της στο ΚΕΑΟ, είτε  εντός  70 ημερών από την απώλεια της  ρύθμισης.

Συνολικά,  τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ έχουν αγγίξει τα 46 δισ. ευρώ. και πλέον το ΚΕΑΟ  κατηγοριοποιεί τις οφειλές τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς την παλαιότητα, προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα του οφειλέτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ διαχωρίζει τις οφειλές χαμηλής εισπραξιμότητας, όπως αυτές για τις οποίες έχουν επανειλημμένα ασκηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στην “πρώτη γραμμή” των ελέγχων, βρίσκεται η οργανωμένη εισφοροδιαφυγή.

Ακολουθεί η κατηγοριοποίηση των μεγάλων οφειλετών ανάλογα με τη βιωσιμότητα του χρέους, σε συνεργασία με τη φορολογική διοίκηση. 

Στην συνέχεια, δημιουργείται το προφίλ του οφειλέτη, ενώ τα χρέη κατηγοριοποιούνται σε σχέση με το ύψος και την παλαιότητά τους, ώστε να εκτιμηθεί εάν οφείλονται στην παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία ή σε συστηματική αφερεγγυότητα του οφειλέτη.