Copernicus: Ο τραγικός απολογισμός καμένης γης στις πρόσφατες πυρκαγιές - Στάχτη 470.000 στρέμματα

Τα 470.000 στρέμματα προσεγγίζουν οι καμένες εκτάσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές, ενώ σχεδόν 550.000 στρέμματα έχουν καεί από την αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, τα οποία διαβάζουμε στο meteo.gr, οι παρατεταμένες ακραίες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες τις τελευταίες εβδομάδες, δημιούργησαν ένα περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για την εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

Πυρκαγιές: Τον Ιούλιο κάηκαν συνολικά 470.000 στρέμματα γης

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου από 15 έως και 31 Ιουλίου, εκδηλώθηκαν στη χώρα μας 7 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Αττική/Κουβαράς, Κάρυστος, Νέα Αγχίαλος, Ρόδος) που κατέκαψαν συνολική έκταση που προσεγγίζει τα 470.000 στρέμματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ από την αρχή του έτους έχουν καεί συνολικά στη χώρα μας περίπου 550.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρήριο για Δασικές Πυρκαγιές.

Ο χάρτης που βλέπετε παρουσιάζει τις καμμένες εκτάσεις από τις 7 πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.

Οι πυρκαγιές του Ιουλίου 2023 στην Ελλάδα. Πηγή: Copernicus Emergency Mapping Service.

Οι πυρκαγιές του Ιουλίου 2023 στην Ελλάδα. Πηγή: Copernicus Emergency Mapping Service.

Τα σχεδόν 550.000 στρέμματα καμένης γης από την αρχή του 2023 είναι ήδη κατά 30% περισσότερα των συνολικών εκτάσεων που κατά μέσο όρο καίγονται στη χώρα μας (~435.000 στρέμματα) ετησίως, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Παρατηρηρίου για Δασικές Πυρκαγιές για την περίοδο 2006 – 2022.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν και χαρτογραφήθηκαν στη χώρα μας έως την 30.07.2023 δεν παρουσιάζει κάποια σημαντική αύξηση.

Πορεία συνολικά καμένων εκτάσεων (επάνω διάγραμμα) και αριθμού (κάτω διάγραμμα) δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως και 29 Ιουλίου. Παρουσιάζονται η πορεία για το 2023 (κόκκινη γραμμή) και ο μέσος όρος της περιόδου 2006 - 2022 (μαύρη γραμμή)
Πορεία συνολικά καμένων εκτάσεων (επάνω διάγραμμα) και αριθμού (κάτω διάγραμμα) δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως και 29 Ιουλίου. Παρουσιάζονται η πορεία για το 2023 (κόκκινη γραμμή) και ο μέσος όρος της περιόδου 2006 – 2022 (μαύρη γραμμή)

Στην επόμενη ομάδα χαρτών παρουσιάζονται η εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και η ταχύτητα εξάπλωσης για τις περιόδους 01 – 11.07.2023 (πριν το κύμα καύσωνα), 12 – 23.07.2023 (κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα) και 24 – 26.07.2023 (ολοκλήρωση κύματος καύσωνα) με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, όπως αυτό υπολογίζεται καθημερινά από την Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ με βάση τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ.

Αυτό που καταγράφεται πολύ χαρακτηριστικά είναι η σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας (ευκολία ανάφλεξης) και της ταχύτητας εξάπλωσης στο σύνολο σχεδόν της χώρας εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών του πρόσφατου κύματος καύσωνα. Σε ό,τι αφορά τις 7 μεγάλες δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου 2023, είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς ότι κατά την εκδήλωση τους και την κύρια φάση εξάπλωση τους, οι αντίστοιχοι νομοί που επηρεάστηκαν βρίσκονταν σε υψηλή ή/και πολύ υψηλή εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και ταχύτητα εξάπλωσης. Αυτή η παρατηρήση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη της επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών με αξιοποίηση υφιστάμενων δικτύων μετεωρολογικών σταθμών και τη ανάπτυξη νέων πυρομετεωρολογικών δικτύων. Μέσα από τις μετρήσεις των δικτύων αυτών είναι δυνατή η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της πορείας των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και, συνεπώς, η ενίσχυση της ετοιμότητας μας για την εκδήλωση δυνητικά μεγάλων και καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

Εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και ταχύτητα εξάπλωσης για την περίοδο πριν το κύμα καύσωνα

  Εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και ταχύτητα εξάπλωσης κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα