Φωτιές: Ολονύχτια πάλη με τις φλόγες σε Ρόδο, Κέρκυρα - Βελτιωμένη η κατάσταση σε Κάρυστο, Αίγιο

Σπιθαμή προς σπιθαμή συνέχισαν να επιχειρούν όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μαζί με τους εθελοντές και τους υπόλοιπους φορείς, στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Καρύστου και του Δερβενακίου.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιός, επεσήμανε χθες αργά το βράδυ ότι δύο μέτωπα προβληματίζουν περισσότερο: αυτά της Ρόδου και της Κέρκυρας.

Αναφορικά με τη Ρόδο, υπογράμμισε ότι και την Τρίτη, λόγω των ιδιαίτερα δυνατών ανέμων που ενισχύονται κάθε πρωί, υπήρχαν πολλές αναζωπυρώσεις στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, με αποτέλεσμα να σταλούν μηνύματα εκκένωσης στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Ρόδο είναι, όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, πολύ δύσκολη λόγω των ανέμων, του μεγάλου ορεινού περιβάλλοντος, της μορφολογίας του εδάφους, αλλά και της πυκνής βιομάζας που υπάρχει στο νησί. Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, όπως τόνισε, είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που δημιουργούν τρομερές δυσχέρειες στο έργο της κατάσβεσης.

Για την πυρκαγιά της Κέρκυρας, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι την Τρίτη υπήρξαν αρκετά προβλήματα, καθώς άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου, δημιούργησε αρκετές αναζωπυρώσεις και κατηύθυνε το μέτωπο προς το βόρειο κομμάτι του νησιού.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην Κέρκυρα οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι, καθώς και Απράος, Καλαμάκι, και γι’ αυτόν τον λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Καλύτερη είναι η εικόνα από τη φωτιά στην Κάρυστο, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, ότι υπάρχει εφησυχασμός, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης και της δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τους δύο ηρωικούς πιλότους -τον σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη- που έχασαν τη ζωή τους το μεσημέρι της Τρίτης όταν το αεροσκάφος CL-215 έπεσε κατά τη διάρκεια προσπάθειας αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Καρύστου.

Τέλος, συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για το μέτωπο στο Δερβενάκι Αχαΐας, καθώς οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν αντιμετωπίστηκαν.

Για σήμερα ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, υπάρχει ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς, και σε πολλές περιπτώσεις θα φυσάει δυτικός άνεμος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο δυτικός είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη ανέμων, καθώς είναι «πολύ ξηρός και καυτός και μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα, τόσο στην εκδήλωση όσο και στην ταχύτατη επέκταση μιας εκδηλωθείσας πυρκαγιάς».

Επιπροσθέτως, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε πως έχουν έρθει και συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής αρκετές αποστολές από το εξωτερικό, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα έφθασαν στην Ελλάδα 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Σερβία.