Ρόδος – Κέρκυρα : Νέα μηνύματα για εκκενώσεις οικισμών λόγω αναζωπυρώσεων

Σε Ρόδο και Κέρκυρα εξελίσσονται-συνεχίζονται την Τρίτη τα πιο σοβαρά μέτωπα των πυρκαγιών, ενώ στα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής πολλές αναζωπυρώσεις, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, λίγο πριν γίνει γνωστή η πτώση του Καναντέρ στην Εύβοια.

 

Ειδικότερα, στη Ρόδο, η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε από τις πρωινές ώρες στην περιοχή Βάτι έλαβε διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς Λίνδο.

Νωρίτερα, μέσω 112 και οι κάτοικοι και επισκέπτες στο Γεννάδι, όπως και αυτοί σε Πλημμύρι και Λαχανιά, κλήθηκαν να εκκενώσουν όλοι προς Λίνδο,

Την κατάσβεση επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα, πλήθος εθελοντών κι όλοι οι φορείς Πολιτικής Προστασίας, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού περιοδικά εκτελούν 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Στην Κέρκυρα, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό Λούτσες και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Νωρίτερα, εκδόθηκαν άλλα δύο μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Ημερολιά και Σύκι προς το λιμάνι της Κασσιόπης.

Επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα και από αέρος περιοδικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας, μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές και επίγειες και εναέριες δυνάμεις που έχουν διατεθεί σε αυτές τις περιοχές.

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχειρούν στο πλευρό των ελληνικών δυνάμεων πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα από 10 χώρες και αργά το βράδυ σήμερα αναμένεται η άφιξη 38 πυροσβεστών με 14 οχήματα από τη Σερβία.

Για αύριο, Τετάρτη προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και πολύ υψηλός κίνδυνος στην υπόλοιπη χώρα.

«Διανύουμε ίσως τις δυσκολότερες ημέρες του καλοκαιριού με τις θερμοκρασίες να παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση. Παραμένουμε όλοι σε κατάσταση συναγερμού.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών» τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.