Νέες δορυφορικές εικόνες από την υπηρεσία Copernicus δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στη Ρόδο

Δραματικές είναι οι εικόνες που καταγράφει το σύστημα Copernicus από δορυφόρο για τη φωτιά στη Ρόδο.

Στις νέες δορυφορικές φωτογραφίες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων φαίνεται ανάγλυφα το τρομακτικό μέγεθος της καταστροφής.

Στη φωτογραφία με κίτρινο χρώμα απεικονίζεται το μέγεθος της φωτιάς στις 20 Ιουλίου και μέρα-μέρα φαίνεται πώς οι ανεξέλεγκτες φλόγες έφτασαν μέχρι το νοτιοανατολικό κομμάτι της Ρόδου.

Προηγούμενες δορυφορικές εικόνες του συστήματος Copernicus έδειχναν επίσης τις φωτιές σε πραγματικό χρόνο,

Ορατά από το διάστημα τα πύρινα μέτωπα

Ορατή από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT-10 είναι η μεταφορά καπνού από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται σε Κέρκυρα, Εύβοια και Ρόδο.

Σύμφωνα με το meteο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπως φαίνεται στην εικόνα που ελήφθη στις 09:55, η μεταφορά του καπνού από την πυρκαγιά της Κέρκυρας προσεγγίζει τα 400 km, από την πυρκαγιά της Εύβοιας (Κάρυστος) τα 300 km και από την πυρκαγιά της Ρόδου τα 430 km (σύνολο 1.130 χιλιόμετρα!).

EastMed_HRV_IR_fires_gr_meteosat10

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολικών συνθηκών στις περιοχές όπου εξελίσσονται δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας, τα υψηλής ανάλυσης προγνωστικά στοιχεία που έχει διαθέσιμα η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ δείχνουν ότι οι συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη (Εικόνα 2), σε Κέρκυρα και Αχαΐα περιμένουμε Β/ΒΔ ανέμους με εντάσεις 4-5 μποφόρ (τοπικά 6 μποφόρ), ενώ σε Εύβοια (Κάρυστο) και Ρόδο οι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 5-6 μποφόρ (τοπικά 7 μποφόρ) από Β/ΒΑ και ΒΔ διευθύνσεις, αντίστοιχα.

Winds_20230724

Επισημαίνεται ότι λόγω των πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων είναι εξαιρετικά υψηλή, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς και η εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους και έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από τα κύρια μέτωπα).