Στη θάλασσα σταμάτησε η φωτιά στη Ρόδο - Φόβος για τη νύχτα που έρχεται, 10.000 τουρίστες στον δρόμο (photos&video)

Η φωτιά στη Ρόδο συνεχίζει την καταστροφική της πορεία και η νύχτα που έρχεται θα είναι όπως όλα δείχνουν η πιο δύσκολη των τελευταίων ημερών.

Η φωτιά στη Ρόδο προχωράει και αποτεφρώνει εκτάσεις. Η νύχτα που έρχεται θα βρει στο δρόμο χιλιάδες τουρίστες που αναγκάστηκαν το μεσημέρι να φύγουν από τα φλεγόμενα ξενοδοχεία τους. Κάποιοι όπως φαίνεται στις νέες εικόνες μπήκαν σε ένα από τα πλοία που έσπευσαν χωρίς να ξέρουν πού θα κατευθυνθούν. Η μεγάλη πυρκαγιά ξέφυγε και οι σκηνές πανικού που άρχισαν να ανεβαίνουν στα social media, ξεκίνησαν από το μεσημέρι να ταξιδεύουν και εκτός συνόρων.

Τις τελευταίες ώρες χρειάστηκε να εκκενωθούν περισσότερα από 12 ξενοδοχεία, κάποια εκ των οποίων παραδόθηκαν στις φλόγες στην περιοχή Κιοτάρι, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννη Παπαβασιλείου, περίπου 10.000 τουρίστες βρίσκονται στον δρόμο!

Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης στους τέσσερις οικισμούς που εκκενώθηκαν (Λάρδου, Λαέρμου, Κιοταρίου και Πυλώνα), τουλάχιστον 2.000 κάτοικοι και τουρίστες απεγκλωβίστηκαν από τη θάλασσα με τη βοήθεια Λιμενικού, Στρατού και ιδιωτών.

Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ. Σε συνεργασία με τον δήμο της Ρόδου οι τουρίστες μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων. Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η προσπάθεια για την εξεύρεση χώρων έτσι ώστε να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες.

Οι περισσότεροι από τους τουρίστες αυτούς έμεναν σε ξενοδοχεία στην περιοχή Κιοτάρι και ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου. Τρία από τα ξενοδοχεία αυτά δεχτήκαν την «εισβολή» της φωτιάς, αλλά υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση και αυτή δεν επεκτάθηκε, ενώ η απομάκρυνση των τουριστών από τα άλλα ξενοδοχεία έγινε λόγω των πυκνών καπνών που είχε σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αυτή επιτάχθηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη από το λιμεναρχείο της Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο. Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετοί τουρίστες από το πλωτό του λιμεναρχείου Ρόδου και με ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση.

   

Οι σκηνές πανικού στη Ρόδο

Πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να τρέχουν για βοήθεια. Πελάτες ξενοδοχείων με τις βαλίτσες στα χέρια προσπαθούσαν να απομακρυνθούν με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.

Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν νωρίτερα από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά.

Τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία έχουν δεσμευτεί στο λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι απεγκλωβισθέντες από τις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά σε περιοχές του νησιού. Πρόκειται για τα πλοία blue star chioς, Dodekanisos Express και Panagia Skiadeni.

6 ενήλικες και 2 παιδιά που είχαν διακομισθεί προληπτικά στο νοσοκομείο Ρόδου με αναπνευστικά προβλήματα έχουν αποχωρήσει με ιατρική βεβαίωση χωρίς προβλήματα.

Επί ποδός και η αστυνομία

Με 150 αστυνομικούς και μέσα συνδράμει η ΕΛΑΣ στις αγωνιώδεις προσπάθειες που γίνονται στην Ρόδο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση: «παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με – κατά περίπτωση – απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων, καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοίκων πληγέντων περιοχών».