Μάχη με τις φλόγες στη δυτική Αττική και στο Λουτράκι

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα σε δυτική Αττική και Λουτράκι. Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια εξελίσσεται σε τρία ενεργά μέτωπα στη δυτική Αττική. Το ανατολικό προς Στεφάνη στην Οινόη, το Δυτικό προς Αγία Σωτήρα στη Μάνδρα και το τρίτο πάνω από τη νέα Πέραμο σε απόσταση από την εθνική οδό.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή Λουτρακίου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν από αέρος και εδάφους να αντιμετωπίσουν τις καύτρες που ξεπηδούν στα καμμένα στη Δυτική Αττική και στο Λουτράκι.

Ως τώρα έχουν καεί 40 κατοικίες, 14.000 στρέμματα εκ των οποίων οι 8.000 είναι αγροτοκαλλιέργειες δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Νωρίτερα, η αλλαγή του ανέμου έδωσε μικρή «ανάσα» στο Κανδύλι και άλλους οικισμούς Νέα Πέραμου. Ο Δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης. «Ελπίζω οι επίγειες δυνάμεις να ελέγξουν τις μικροεστίες που εκδηλώνονται στον οικισμό Κανδύλι, όπως και τις υπόλοιπες ανατολικότερα προς την Νέα Ζωή», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην περιοχή παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη Νέα Πέραμο με την Μάνδρα καθώς επιχειρούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης μεταξύ των οποίων εθελοντές, Ρουμάνοι, στρατός, πολίτες.

Νωρίτερα σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στο χωριό Στεφάνη και στην περιοχή Κανδήλι πάνω από τη Νέα Πέραμο, το οποίο και εκκενώθηκε. Στην περιοχή επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα το ένα συντονιστικό.

Το μέτωπο του Λουτρακίου έχει κατεύθυνση προς Αθήνα παράλληλα της εθνικής οδού σε ασφαλή απόσταση από τα διυλιστήρια σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις. Από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις εξόδους της Αττικής Οδού προς το Θριάσιο και τη Μάνδρα, που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια. Επίσης διεκόπη η κυκλοφορία στη λεωφόρο Καταδρομών και Γερμανικού στην περιοχή του Κανδηλίου.

Δίνουμε μάχη να μην περάσει η φωτιά την εθνική οδό και πάει προς τα διυλιστήρια , δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο Δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης, κάνοντας έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα. Όπως είπε, χωρίς να υπάρχει ακόμη επίσημη καταγραφή, έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε 30 σπίτια και 5 αποθήκες.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά στη Ρόδο. Το πύρινο μέτωπο μαίνεται σε πυκνό δάσος ανάμεσα στα χωριά Απόλλωνας και Λάερμα. Επιχειρούν 86 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, στο έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης, αλλά και 4 αεροσκάφη που έφτασαν στην Ελλάδα χθες το απόγευμα από Ιταλία και Γαλλία.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα για την απομάκρυνση, εάν χρειαστεί, κατοίκων μέσω θαλάσσης.