Νύχτα αγωνίας σε Λουτράκι και Μάνδρα - Μάχη να σωθούν οικισμοί, «σώθηκαν» τα διυλιστήρια

Τιτάνια μάχη συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο της φωτιάς στο Λουτράκι αλλά και σε αυτό της Μάνδρας. Οι άνεμοι έχουν κοπάσει, ωστόσο διαρκώς ξεπηδούν νέες εστίες.

Το μέτωπο στο Λουτράκι έχει κρατηθεί σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις της Motor Oil και η προσπάθεια όλο το βράδυ θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί εκεί και να μην δημιουργήσει πρόβλημα στις κρίσιμες σημασίας εγκαταστάσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα διυλιστήρια έχουν εξασφαλιστεί. Στο σημείο, πριν πέσει το φως της ημέρας είχαν επιχειρήσει δυο ελικόπτερα και δύο Canadair.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά από τα Ίσθμια δεν πέρασε την εθνική οδό ωστόσο άλλαξε φορά ο άνεμος και πάει νοτιοδυτικά, παράλληλα με την εθνική. Ευτυχώς δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες είναι τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Στο μέτωπο του Λουτρακίου επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 43 οχήματα.

Οι αρχές μέσω του 112 καλούν τους κατοίκους περιοχών και οικισμών να απομακρυνθούν άμεσα. Mήνυμα έλαβαν οι κάτοικοι σε Λουτρόπυργο, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμό Όθωνα και Ευταξία, οι οποίοι κλήθηκαν να εκκενώσουν προς την Ελευσίνα, ενώ μήνυμα από το 112 έφθασε και στους κατοίκους της Γλυκιάς Ζωής, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα διυλιστήρια της Motor Oil.

Λίγο μετά τις 20:00, μέσω του 112, οι κάτοικοι στη Νέα Πέραμο κλήθηκαν να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Νωρίτερα, ο δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της φωτιάς. Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

Άνοιξε  η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου

Εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στο Λουτράκι η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων τόσο στην νέα όσο και στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Λίγο πριν τις 21:30 η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα αποκαταστάθηκε.

Ενώ αποκαταστάθηκε στις 10 το βράδυ της Τρίτης η κυκλοφορία και στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από την Ελευσίνα μέχρι τα διόδια Κορίνθου.

Η κυκλοφορία είχε διακοπεί από τις 18.30, όταν τα μέτωπα της φωτιάς σε Μάνδρα και Λουτράκι είχαν φτάσει στον κεντρικό οδικό άξονα.

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε συστάσεις προς τους οδηγούς. καλώντας τους να μην μετακινούνται σε σημεία που μαίνεται η φωτιά στο Λουτράκι.

Στο μήνυμα η ΕΛ.ΑΣ., αναφέρει: «Παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων στην Ιόνια οδό και στην Εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, ρεύμα προς Πάτρα, καθώς και στην Παλαιά και στη Νέα (Ολύμπια οδός) Εθνική οδό Πατρών Κορίνθου, ρεύμα προς Κόρινθο, με προορισμούς προς Κόρινθο και Αθήνα πέραν του κόμβου Επιδαύρου της Νέας Εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, να μην μετακινούνται προς αυτά τα σημεία, λόγω πυρκαγιάς».

Ολονύκτια μάχη και στη φωτιά στη Μάνδρα

Αγωνιώδης είναι και η προσπάθεια κατάσβεσης και στο μέτωπο της Μάνδρας, το οποίο εκτείνεται από τα Δερβενοχωρια μέχρι τη Νέα Πέραμο.

Μεγάλη φωτιά μαίνεται γύρω από τους οικισμούς Νέα Βλυχάδα και Νέα Ζωή Μάνδρας, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Αγία Σωτήρα.

Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, προτρέπουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους. Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν.Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απευθύνει έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Από την πλευρά του, ο α΄ τοπικός σύμβουλος Μάνδρας Παναγιώτης Παπαϊωάννου σημείωνε ότι προσωρινά είναι εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλλια Ερυθρές, και πως η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Μάνδρα-Ελευσίνα. Επίσης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει επίγεια πυροσβεστική δύναμη η οποία όμως δεν αρκεί για να ανακόψει την ένταση της πορείας της πυρκαγιάς και τονίζει ότι χρειάζονται απαραιτήτως εναέρια μέσα. Προσθέτει ότι μηχανήματα και φορτηγά με υδροφόρες για την πυρόσβεση έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, και τους όμορους δήμους, Λιοσίων και Ασπροπύργου, ενώ μαζί με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου επιχειρεί και μεγάλος σύλλογος εθελοντών δασοπυρόσβεσης.

Το Λιμενικό βρίσκεται από νωρίς σε επιφυλακή ώστε εάν χρειαστεί να μεταφέρει κατοίκους από τη Νέα Πέρασμο με πλωτά προς τη Σαλαμίνα.

Φωτιές: Ανακλήθηκαν οι άδειες στο Πυροσβεστικό Σώμα

Ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που μαίνονται στην χώρα.

Σημειώνεται, ότι όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

324 απεγκλωβιμοί πολιτών από την ΕΛ.ΑΣ

Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκεται και η ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει προχωρήσει συνολικά σε απεγκλωβισμούς 324 πολιτών. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., στη Μάνδρα επιχειρούν 143 αστυνομικοί με 36 οχήματα και 2 Αίαντες, έχοντας προβεί σε απεγκλωβισμό 318 πολιτών και 16 ζώων.

Στο Λουτράκι επιχειρούν 40 αστυνομικοί με 20 οχήματα, έχοντας προβεί σε 6 απεγκλωβισμούς.