Bloomberg: Ακραίος καύσωνας στην Ευρώπη, καίγεται η Ελλάδα

«Ο θερμός αέρας που εισέβαλε από την Αφρική παραμένει τώρα στη θέση του, με τις σταθερές συνθήκες υψηλής πίεσης να σημαίνουν ότι η θερμότητα στη ζεστή θάλασσα, τη στεριά και τον αέρα συνεχίζει να συσσωρεύεται», εξήγησε η Cloke.

Η ακραία ζέστη γίνεται αισθητή σε όλο τον κόσμο, με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να καλεί τη Δευτέρα τους παγκόσμιους ηγέτες να «δράσουν τώρα» για την κλιματική κρίση.

«Σε πολλά μέρη του κόσμου, η σημερινή ημέρα προβλέπεται να είναι η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ», ανέφερε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus σε ένα tweet τη Δευτέρα. «Η Κλιματική Κρίση δεν είναι μια προειδοποίηση. Συμβαίνει. Καλώ τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν τώρα», ανέφερε επίσης.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έφτασαν τους 52,2 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή στη βορειοδυτική Κίνα. Ενώ στις ΗΠΑ, η Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια έφτασε σχεδόν τους 52 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή.

Είναι μόνο η αρχή
Καθώς η ανθρωπογενής κλιματική κρίση επιταχύνεται, οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, θα γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο έντονα.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που θερμαίνουν τον πλανήτη.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Simon Lewis, πρόεδρος της επιστήμης της παγκόσμιας αλλαγής στο University College του Λονδίνου.

«Οι σημερινές πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ως αποτέλεσμα να σημειώσουμε 2,7 βαθμούς (Κελσίου) αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2100. Αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό», ανέφερε ο Lewis σε δήλωσή του.

«Όπως συμφώνησαν οι επιστήμονες πέρυσι: Υπάρχει μια ευκαιρία που απομακρύνεται ταχύτατα για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και αειφόρο μέλλον για όλους. Η βαθιά, ταχεία και διαρκής μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μηδενικό επίπεδο μπορεί να σταματήσει την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά η ανθρωπότητα θα πρέπει να προσαρμοστεί σε ακόμη πιο σοβαρούς καύσωνες στο μέλλον», ανέφερε.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη με σημαντική διαφορά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνοδεύτηκε από υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ στους ωκεανούς και χαμηλά επίπεδα πάγου στην Ανταρκτική.

Αυτή η πρωτοφανής ζέστη συνεχίστηκε και αυτόν τον μήνα. Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν η θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, θέτοντας τον πλανήτη σε αυτό που ο Κρίστοφερ Χιούιτ, διευθυντής των κλιματικών υπηρεσιών του WMO, χαρακτήρισε «αχαρτογράφητο έδαφος».

Η ακραία ζέστη συγκαταλέγεται στα πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα.

Κλιματική δικαιοσύνη
Ο Κρις Χίλσον, διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα και τη Δικαιοσύνη του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, σημείωσε ότι «τα δελτία ειδήσεων από τουριστικά κέντρα όπως η Ακρόπολη και η Ρώμη τείνουν να κάνουν αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο να φαίνεται απλώς σαν μια ενόχληση για τις καλοκαιρινές διακοπές».

Ωστόσο, είπε, η πραγματικότητα είναι ότι «αυτοί οι καύσωνες οδηγούν συχνά σε πολλούς πρόωρους θανάτους, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων».

«Πρόκειται για ένα ζήτημα κλιματικής δικαιοσύνης, διότι οι κλιματικές βλάβες, όπως η ακραία ζέστη, γίνονται άνισα αισθητές», δήλωσε ο Hilson και «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τις ρυπογόνες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να αποτρέψουμε αυτά τα φαινόμενα να γίνουν ακόμη πιο συχνά».

Κύματα καύσωνα σε Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία
Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αναμένεται να πλησιάσουν ή και να ξεπεράσουν το ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου (118,4 βαθμών Φαρενάιτ) που σημειώθηκε στην ήπειρο το 2021, σύμφωνα με την ESA.

Το αποκορύφωμα της ζέστης στην Ιταλία θα είναι μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης, σύμφωνα με την ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo.it, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να σκαρφαλώσουν πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου (113 Φαρενάιτ) σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές τη νύχτα, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει μικρή ανάπαυλα από τη ζέστη.

Οι ιταλικές αρχές έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες να πίνουν άφθονο νερό, να τρώνε ελαφρύτερα γεύματα και να αποφεύγουν την άμεση ηλιακή ακτινοβολία μεταξύ 11 π.μ. και 6 μ.μ.

Στην Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 βαθμούς Φαρενάιτ), οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν την Ακρόπολη στην Αθήνα, από το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα τοπική ώρα την Παρασκευή και ξανά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στην Ισπανία, οι θερμοκρασίες στις πόλεις της Σεβίλλης, της Κόρδοβα και της Γρανάδας έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα και η συνήθως πιο δροσερή περιοχή της Ναβάρα στο βόρειο τμήμα της χώρας παρουσιάζει έως και 40 βαθμούς Κελσίου.

Η ζέστη έχει επίσης συμβάλει στην εκδήλωση πυρκαγιών.

Οι πυρκαγιές στο νησί Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, έχουν κάψει 4.650 εκτάρια, καταστρέφοντας 20 σπίτια και αναγκάζοντας για επείγουσα εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων.